Quantcast

Στέλιος Κουδουνάρης: Η ενορχήστρωση της σχεδιαστικής δημιουργίας και μια έμπνευση χωρίς κανόνες

Συνέντευξη: Φένια Ζάννη
Φωτογράφιση: Αγγελική Καλαμαρά

Ανάμεσα στις δημιουργίες και τα πατρόν που τον έχουν χαρακτηρίσει όλα αυτά τα χρόνια, ο Στέλιος Κουδουνάρης μετρά τώρα, την 19η γυναικεία συλλογή και 29η συνολικά, καθώς συνεχίζει να δημιουργεί και να εκφράζεται μέσα από την επαγγελματική του δραστηριότητα με τον δικό του αναγνωρισμένο και μοναδικό τρόπο.

koudounaris-didee-9

Μίλησέ μου για τη δουλειά σου. Είσαι χρόνια στο χώρο και αναγνωρίζεσαι ως ένας από τους πιο καταξιωμένους επαγγελματίες. Τι είναι αυτό που λαμβάνεις όλα αυτά τα χρόνια; Πραγματοποίησες ή πραγματοποιείς το όνειρό σου;
Είμαι στην πορεία αυτής της πραγματοποίησης. Αυτή η δουλειά δεν έχει ταβάνι, ή τουλάχιστον έτσι το σκέφτομαι εγώ. Κάθε σεζόν καλείσαι να ξεπεράσεις τον εαυτό σου δημιουργικά, δεδομένου ότι, αφού απευθύνεσαι σε κόσμο και έχεις ένα κοινό, καταξιώνεσαι. Έτσι λοιπόν, οφείλεις να δημιουργείς για το κοινό σου και όχι μόνο για σένα, δείχνοντάς του τον καλύτερό σου εαυτό κάθε φορά. Παύει δηλαδή η δημιουργία να είναι μόνο μια προσωπική έκφραση και διευρύνεται στο κοινό. Σίγουρα η δουλειά μου είναι άκρως δημιουργική και μου δίνει καθημερινά, πράγματα που με εξελίσσουν.

H μόδα στην Ελλάδα πιστεύεις πως είναι ένας τομέας που έχει «ζήσει» ωραίες εποχές ή δεν κατάφερε ποτέ να εξελιχθεί όσο στο εξωτερικό; Υπάρχουν ταλέντα στη χώρα μας, που θα μπορούσαν να «ανταγωνιστούν» τη διεθνή αγορά;
Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δημιουργικά οι Έλληνες σχεδιαστές είναι σε μια πάρα πολύ καλή στιγμή τους, αν όχι στην καλύτερη. Με την πάροδο του χρόνου, με τα social media και με το internet, που δημιουργεί πολλές περισσότερες ευκαιρίες σε έναν νέο δημιουργό να προβάλει τη δουλειά του χωρίς να εξαρτάται από τον τύπο. Παλιότερα ο τύπος ήταν ένα κλειστό περιβάλλον, όπως είναι και σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Επομένως τώρα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, δίνεται το βήμα και η δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν πιο εύκολα τη δουλειά τους. Είναι πολλά τα νέα παιδιά που κάνουν ωραίες προσπάθειες, με ένα επίπεδο βέβαια λίγο κατώτερο, εξαιτίας όμως της δύσκολης εποχής που υπάρχει τόσο στη χώρα, όσο και παγκόσμια. Η Ελλάδα δυστυχώς έχει κάποιες παραγωγικές δυσκολίες, όπως είναι η έλλειψη πρώτων υλών και η έλλειψη τεχνιτών, που αν και είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους, είναι πολύ λίγοι. Δημιουργικά, δεν έχουμε και ούτε είχαμε ποτέ να ζηλέψουμε κάτι από άλλες χώρες. Σαφώς δεν υπάρχει ελληνικό σύστημα μόδας, όπως υπάρχει στο εξωτερικό. Δηλαδή δεν θα χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως παράδειγμα για τη μόδα. Δημιουργικά είμαστε σε καλό επίπεδο στην Ελλάδα, οικονομικά υστερούμε, εξαιτίας της κατάστασης.

Προβάλλεις όλα όσα θέλεις στη δουλειά σου; Νιώθεις ότι εκφράζεσαι δηλαδή απόλυτα στις συλλογές σου ή προσπαθείς να συνδυάσεις εμπορικότητα και έμπνευση;
Φυσικά εκφράζομαι μέσα από τη δουλειά μου. Παρόλο που είμαι ομιλητικός τύπος, δυσκολεύομαι να περιγράψω μία συλλογή μου, αν με ρωτήσεις. Είναι πραγματικά πάρα πολλές οι εσωτερικές σκέψεις που εκφράζονται και αποδίδονται μέσα από τα ρούχα των συλλογών μου. Η δημιουργία αποτελεί τον τρόπο έκφρασής μου, χωρίς να μιλάω. Σε κάθε συλλογή υπάρχει μια έμπνευση και μια ιστορία, την οποία συντονίζω για να μπορέσω να την εξιστορήσω λεκτικά. Ωστόσο κάθε φορά και με τα χρόνια, συνειδητοποιώ πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό. Θα προτιμούσα να κάνω 10 συλλογές παραπάνω, παρά να τις περιγράφω. Είναι σαν τα βιβλία που διαβάζεις και μετά γίνονται ταινίες. Ο καθένας, διαβάζοντας το βιβλίο, έχει δημιουργήσει τις δικές του εικόνες για την ιστορία. Έτσι θέλω να εκλαμβάνεται και η κάθε μου συλλογή, να δημιουργεί στο κοινό εικόνες. Κάθε ρούχο μπορεί να καταλήγει ως ένα αντικείμενο, όμως για μένα είναι μια διαδικασία πολύ προσωπική.

koudounaris-didee-10koudounaris-didee-13koudounaris-didee-5

Ποιες είναι οι συνεργασίες σου με το εξωτερικό και ποιο το πελατολογιό σου;
Με μικρά βήματα προσπαθώ να χτίσω μια πιο διεθνή παρουσία. Βέβαια χρειάζεται πολύς χρόνος και δουλειά. Συμμετέχω δύο φορές το χρόνο σε εκθέσεις για επαγγελματίες στο Παρίσι, το Μιλάνο και το Λονδίνο. Επίσης συνεργαζόμενα showroom έχω και στο Λονδίνο. Αυτή τη στιγμή η συλλογή μου είναι σε 12 χώρες εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, που για αρχή νομίζω πως είναι μια πολύ σημαντική τοποθέτηση. Θέλει πολύ κόπο και προσπάθεια για να το συντηρήσεις όλο αυτό και να το εξελίξεις.

Η έμπνευση αποτελεί για σένα τελετουργία; Είναι κάτι που το αναζητάς ή βρίσκεται μέσα στην καθημερινότητά σου;
Όσο δημιουργικό κι αν είναι το επάγγελμα της μόδας, είναι και δύσκολο, λόγω των deadlines. Σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους πρέπει να παρουσιάσουμε κάποιες συλλογές. Οι άνθρωποι φυσικά δεν είμαστε μηχανές, δεν έχουμε συνεχώς έμπνευση και δεν μπορούμε να έχουμε συνεχώς έμπνευση. Είναι ένα μεγάλο βάρος το να πρέπει να δημιουργήσεις μια συλλογή και να μην έχεις καμία ιδέα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είσαι συνεπής δημιουργικά. Οι δημιουργοί είμαστε άνθρωποι που έχουμε ψυχολογικές διακυμάνσεις, όπως και ο καθένας. Θα πρέπει λοιπόν εγώ να διαχειριστώ τόσο την επιχείρησή μου, τη διοίκησή της αλλά και την απόδοσή της. Καλείσαι να ενορχηστρώσεις όλη σου την ομάδα και όλα μαζί τα προβλήματα που υπάρχουν για να συνθέσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να καταλήξω στο ότι όσες φορές κι αν έχω ζοριστεί για να αναζητήσω την έμπνευση, δεν το έχω καταφέρει ποτέ. Είμαι στη 19η γυναικεία συλλογή και 29η συνολικά, όσες φορές κι αν το έχω επιδιώξει, δεν γίνεται. Η έμπνευση είναι μία στιγμή που θα έρθει από μια σημαντική αφορμή, από μια ασήμαντη αφορμή ή ακόμη και μέσα από ένα λάθος. Όσο περνούν τα χρόνια έχεις πίσω σου μια παρακαταθήκη ιδεών και κάπως έτσι αντλείς μέσα από αυτά έμπνευση για διαχρονικά κομμάτια που ενδεχομένως να «γεννήσουν» και νέα.

Το αγοραστικό κοινό στην Ελλάδα σήμερα ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία και στις προσδοκίες σου; Είναι ευρύ ή πιο συγκεκριμένο;
Σαφώς δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε όλους, θεωρώ όμως πως απευθύνομαι σε ένα ευρύ κοινό. Σκέφτομαι όλους τους σωματότυπους της γυναίκας κατά τη δημιουργία μου. Μερικές φορές νιώθω πως με το ρούχο κρατάω ένα πινέλο και προσπαθώ να κάνω μια γυναίκα πιο όμορφη, από όσο ήδη είναι. Άλλωστε τα ελαττώματα είναι εκείνα που κάνουν μια γυναίκα όμορφη. Βέβαια να πω στο σημείο αυτό πως δεν είναι όλα τα ρούχα για όλες τις γυναίκες. Κάποια ρούχα είναι για κάποιες γυναίκες και άλλα δεν είναι. Απευθύνομαι σε γυναίκες από μια ηλικία και άνω, που θα διαβάσουν το ρούχο, βλέποντας την ιστορία του.

koudounaris-didee-1koudounaris-didee-11koudounaris-didee-15

Αποκάλυψέ μας κάποια πράγματα για το show που πρόκειται να κάνεις. Τι θα δούμε εκεί;
Στο show θα δείξουμε τη συλλογή του επόμενου καλοκαιριού. Την ενδυματολογική επιμέλεια έχει ο Άρης Γεωργιάδης. Θα πραγματοποιηθεί σε έναν χώρο τον οποίο δεν θα ήθελα να αποκαλύψω, όμως είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που τον έχω βρει. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, έχει ανοίξει ξανά για το κοινό αλλά πρώτη φορά γίνεται εκεί μια επίδειξη μόδας. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό, σε έναν μη αναμενόμενο χώρο. Σαν παραγωγή έχει πάρα πολλές απαιτήσεις και χρειάζεται να αφιερώνουμε πολύ χρόνο. Η συλλογή απευθύνεται σε ένα κορίτσι-γυναίκα, που ζει και εργάζεται σε μια πόλη με γρήγορους ρυθμούς και θέλει να είναι στυλάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δίνεται πολλή έμφαση στο all day κομμάτι με μια πολύ φρέσκια προσέγγιση. Το show θα γίνει με την καλλιτεχνική υποστήριξη της Μπιενάλε Αθήνας, πράγμα πολύ τιμητικό για μας.

Υπάρχουν πράγματα που σε δυσαρεστούν στην Ελλάδα σήμερα και άλλα που σε χαροποιούν;
Ζω στην Ελλάδα και την αγαπώ πάρα πολύ, αν και είμαι Κύπριος. Νομίζω πως δεν θα έφευγα -τουλάχιστον σύντομα- από την Ελλάδα, τη νιώθω σπίτι μου. Με χαροποιεί ο ήλιος, η αύρα που έχει η Αθήνα και η Ελλάδα γενικότερα, την οποία δεν συναντάς σε άλλες χώρες, όσο ωραίες κι αν είναι. Υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα που είναι σαν ευλογία για τον τόπο. Επίσης, βλέπω ότι μέσα στα δύσκολα, ο κόσμος προχωράει, εξελίσσεται και δημιουργεί. Από την άλλη πλευρά, με στεναχωρεί το πολιτικό γίγνεσθαι και το κράτος που σπαταλά χρήματα για ανούσια πράγματα, αντί να βοηθήσει τον κόσμο να προχωρήσει. Γενικά, η μιζέρια που προκαλείται από το πολιτικό σύστημα. Τίποτε άλλο.

koudounaris-didee-19koudounaris-didee-12

More Stories
20211113 L2CARQ CASA D 075
Casa D: Το έργο των L2C ARQUITETURA στην πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας