Το πρώτο Μπουκέτο Κωμωδίας «χτυπά» στο Μαιευτήριο Comedy Club

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία: Όλγα Κοτλίδα

“WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI”

Το πρώτο Μπουκέτο Κωμωδίας «χτυπά» στο Μαιευτήριο Comedy Club, εκεί στην περιοχή της Βαλαωρίτου, όπου οι μνήμες, τα ανθρώπινα αποτυπώματα χρόνων, η ιστορία, τα υπέροχα νεοκλασικά που βρίθουν ακόμα και σήμερα από φως και από αισθητική, οι βιοτεχνίες και οι έμποροι υφασμάτων, πουκαμισών και γραβατών κατακλύζουν τον χώρο και του προσδίδουν άλλη αίσθηση, άλλο χρώμα, urban πινελιά. Place ανέκαθεν καλλιτεχνικής δημιουργίας και καλλιτεχνικών ομάδων, που δρουν, συνομιλούν και επικοινωνούν με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο. Σ’ αυτή την περιοχή λοιπόν το 1o Μπουκέτο Κωμωδίας ήρθε για να μας παρουσιάσει ένα μεγάλο φάσμα από όλα τα σύγχρονα είδη κωμωδίας και να μας παρασύρει στην τέχνη του Stand-up Comedy, Improv Comedy και πολλών ακόμα. Εμείς βρεθήκαμε στο Μαιευτήριο Comedy Club λίγο πριν την πρεμιέρα τους, κάνοντας μία ωραία συζήτηση με τους συντελεστές και τα μέλη της ομάδας.

«Σύμφωνα μ’ ένα νέο ορισμό, ο καλλιτέχνης μετατρέπεται σε χορογράφο μιας εμπειρίας που ίσως βιώσουμε αντί για καταγραφέα μιας εμπειρίας αποκλειστικά που βίωσε ο ίδιος»

img_95983184

Πότε γεννήθηκε το 1ο Μπουκέτο Κωμωδίας και με ποιο έναυσμα;
Το 1ο Μπουκέτο Κωμωδίας γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού μας για την τρίτη χρονιά λειτουργίας του Μαιευτηρίου. Θέλαμε να συγκεντρώσουμε πολλές και διαφορετικές ξεκαρδιστικές παραστάσεις κωμωδίας, που να πατάνε στα πεδία του stand-up comedy και του improv comedy.

Γιατί η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου για τις επερχόμενες παραστάσεις;
Σκεφτήκαμε ότι στην ουσία δημιουργούμε ένα «μπουκέτο» από ταιριαστά αλλά διαφορετικά είδη κωμικών παραστάσεων. Η έννοια βέβαια του punchline στο stand-up comedy (δηλαδή η τελευταία φράση σε ένα αστείο που σε σπάει σαν γροθιά και σε κάνει να γελάσεις), έδωσε στο όνομα και μια δεύτερη, παράλληλη έννοια.

Τι σημαίνει για σας stand up comedy;
Τρόπος ζωής και έκφρασης. Ζούμε καθημερινά με την αναζήτηση αστείων, με το άγχος να κάνουμε καλές και οργανωμένες παραστάσεις. Είναι ένα πεδίο ελευθερίας για τις ιδέες μας, την προσωπική οπτική γωνία του καθενός και μια πηγή αστείρευτου γέλιου και διασκέδασης.

Tι σημαίνει για εσάς, είμαι πάνω και σκηνή και κάνω τον κόσμο να γελά και να διασκεδάζει;
Μια απίστευτη τελετουργία αλλά και δοκιμασία ταυτόχρονα. Η ευκαιρία να απευθυνθείς σε ένα κοινό, να το κάνεις να αισθανθεί σαν ένα σώμα, είναι κάτι μαγευτικό. Μία λύτρωση που σε γεμίζει ενέργεια και σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις να προσπαθείς να βελτιώνεσαι.

img_96383188

Το feedback του κόσμου πόσο σημαντικό είναι για σας, όντας κωμικοί;
Κάτι το οποίο το βιώνεις άμεσα και κάθε 5 δευτερόλεπτα μπροστά στα μάτια σου, είναι αυτόματα σημαντικό. Κρινόμαστε για κάθε αστείο που λέμε και η κριτική ή επιβράβευση συμβαίνει αυτόματα και χωρίς καθυστέρηση. Το κοινό και οι αντιδράσεις του αποτελεί ζωντανό κομμάτι σε αυτό που κάνουμε.

Η τέχνη του stand up comedy πότε ξεκίνησε να εξωτερικεύεται και να υφίσταται on stage με μία πιο επαγγελματική υφή;
Σε Αγγλία και Αμερική, το 18ο και 19o αιώνα, σαν μορφή διασκέδασης σε music halls στα προγράμματα τύπου βαριετέ. Εξελίχθηκε με τις δεκαετίες παίρνοντας διάφορες μορφές, κυρίως επηρεασμένο από τις κοινωνικές εξελίξεις και τις μεγάλες προσωπικότητες που το υπηρέτησαν. Στην Αμερική μετά τη δεκαετία του ’50, άρχισε να σμιλεύεται η μορφή που έχει πλέον παγκοσμίως.

Ο κόσμος ήταν από την αρχή έτοιμος να δεχτεί αυτού του είδους την κωμικότητα ή χρειάστηκε κάποιο διάστημα για να το αντιληφθεί και να το αγαπήσει;
Όλα τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους. Για μία παράσταση χρειάζεται ένας χώρος και οι άνθρωποι που τον τρέχουν, κωμικοί και το κοινό. Όλες οι πλευρές συνθέτουν ένα μίγμα που, αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες, αναπτύσσεται και γίνεται άξιο προσοχής. Το κοινό μαθαίνει πιο εύκολα, όταν υπάρχουν καλές συνθήκες. Όταν του τις προσφέρεις, όλα γίνονται πιο εύκολα.

Πώς αντιλαμβάνεστε την έξαρση των παραστάσεων stand up και improv comedy σε χώρους, πολυχώρους, θέατρα και bars;
Η έξαρση αυτή υπάρχει αρχικά λόγω της αύξησης των ανθρώπων που ασχολούνται με το stand-up comedy. Χρειαζόμαστε πολύ χρόνο πάνω στη σκηνή, για να βελτιωθούμε και να πειραματιστούμε με τα αστεία μας. Ο κόσμος στήριξε αυτή την ανάγκη μας, περνάει καλά και πολλαπλασιάζεται μαζί την ανάπτυξη της στανταπικής σκηνής.

img_9648

Το stand up comedy έχει σκοπό μόνο το γέλιο;
Είναι κωμωδία, έχει πρωταρχικό στόχο το γέλιο. Αλλά οι τρόποι, οι τεχνικές και οι δρόμοι που θα ακολουθήσει ένας κωμικός για να γελάσει το κοινό, μπορεί να το κάνει να προβληματιστεί, να αγχωθεί, να πιεστεί ή να δυσανασχετήσει στιγμιαία.

Είναι πιο εύκολο να κάνεις stand up comedy σαν μονόλογο ή με τη συνεργασία ποικίλων κωμικών οn stage;
Σπάνια υπάρχουν πάνω από ένας κωμικοί στη σκηνή ταυτόχρονα. Η ποικιλία στους κωμικούς συναντάται σε παραστάσεις που παίζουν ένας – ένας για δέκα ή είκοσι λεπτά ο καθένας, δίνοντας πολλές οπτικές γωνίες κατά τη διάρκεια μίας παράστασης. Υπάρχουν βέβαια και οι παραστάσεις σόλο, που πραγματοποιούνται από κωμικούς με μεγάλη πορεία στο χώρο, τα “comedy specials”.

Κάποια από τα αγαπημένα σας θέματα σε σχέση με την επικαιρότητα που επιθυμείτε να σχολιάζετε on stage;
H επικαιρότητα μας τροφοδοτεί με ερεθίσματα για να εξετάσει ο κάθε κωμικός τα γεγονότα, τα στερεότυπα, τα κλισέ και τις σύγχρονες ιδεολογίες μέσα από τη δική του ιδιαίτερη ματιά. Η αφετηρία είναι αυτό το προσωπικό φίλτρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν «αγαπημένα» θέματα. Όλα παίζουν.


Στο Μαιευτήριο Comedy Club από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να γνωρίσει όλα τα σύγχρονα είδη κωμωδίας, που διασκεδάζουν εκατομμύρια θεατών σε όλο τον κόσμο. Από Stand-up Comedy και Improv Comedy μέχρι Stand up Science και σεμινάρια και μαθήματα αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας. Την αυλαία των παραστάσεων  ανοίγει ο Μιχάλης Μαθιουδάκης – που ήδη έχει γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης – με την τρίτη του solo παράσταση «Όλο Λάθος».

Ελάτε να αγαπήσουμε όλοι μαζί τα λάθη μας, νοσταλγώντας πράγματα για τα οποία δεν θα ‘πρεπε να μετανιώσουμε ποτέ. Τη σκυτάλη παίρνει η παράσταση Stand Up Science, όπου η σύζευξη επιστημόνων και κωμικών με επιστημονικό υπόβαθρο θα σας πείσουν ότι η ακαδημαϊκή γνώση δεν είναι για χασμουρητά, αλλά και για γέλια μέχρι δακρύων. Σύγχρονα επιστημονικά θέματα παρουσιάζονται με ιδιαίτερη κωμική υφή και πινελιά. Το φεστιβάλ συνεχίζεται με το ανοιχτό μάθημα κωμικού αυτοσχεδιασμού υπό την επίβλεψη του κωμικού χοροδιδάσκαλου Στέλιου Ανατολίτη, που ολοκληρώνεται με μια παράσταση από τους απόφοιτους του τμήματος Improv και την επαγγελματική, αυτοσχεδιαστική ομάδα Felizol. Η άγρια ομορφιά της κωμωδίας «ξετυλίγεται» μπροστά στα μάτια σας αμέσως μετά, με το 5ο επεισόδιο του OpenKwMic. Εδώ θα απολαύσετε παλιούς και νέους κωμικούς σε ολόφρεσκα κείμενα και θα αναδείξετε εσείς τον πιο αστείο κωμικό με την ψήφο σας. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με μια παράσταση – σύζευξη Αγγλίας και Ελλάδας, με την συμμετοχή των Felizol και του Phil Lunn. Ο Βρετανός αυτοσχεδιαστής θα αφηγηθεί τη ζωή μιας ξεπεσμένης τραγουδίστριας καμπαρέ, ερμηνεύοντας τα τραγούδια της, πάντα με τη βοήθεια του κοινού.

img_9601

«Μαιευτήριο, το σπίτι του stand-up comedy»

Το Μαιευτήριο, το μοναδικό comedy club της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια και έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής stand-up comedy σκηνής. Είναι σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη κωμωδία στην Ελλάδα, καθώς είναι ο μοναδικός χώρος που λειτουργεί στα πρότυπα των comedy clubs του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα χώρο 100 θέσεων, ειδικά διαμορφωμένο για να προσφέρει σε κωμικούς και κοινό την απόλυτη εμπειρία ενός comedy club. Επισκέπτες όλων των ηλικιών, έρχονται σε επαφή με την πρωτόγνωρη εμπειρία του καταιγιστικού γέλιου και της ζεστής ατμόσφαιρας στο διατηρητέο κτίριο της Βαλαωρίτου, στο πιο ζωντανό σημείο του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Μαιευτήριο έχει ετοιμάσει για εσάς ένα εκπληκτικό πρόγραμμα παραστάσεων stand-up comedy και όχι μόνο. Κάθε εβδομάδα, νέοι και έμπειροι κωμικοί από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν δράση, στο μοναδικό κόμεντυ κλαμπ της πόλης. Το κοινό του Μαιευτηρίου, έχει ήδη αναγνωριστεί ως το πιο ένθερμο κοινό από την ελληνική στανταπική κοινότητα. Σας περιμένουμε και φέτος με ακόμα πιο ξεκαρδιστικές παραστάσεις που επιλέξαμε και ευελπιστούμε ότι θα σας μείνουν αξέχαστες.

*Πληροφορίες για το 1ο Μπουκέτο Κωμωδίας θα βρείτε στο επίσημο site του Μαιευτηρίου Comedy Club και στη σελίδα του στο Facebook.

Μαιευτήριο Comedy Club
Βαλαωρίτου 19, Θεσσαλονίκη

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE