Δημήτρης Πέππας: Επιστήμη και τέχνη συνθέτουν το πιο σύγχρονο μοντέλο διατροφολόγου

Συνέντευξη: Μπάμπης Παπαναστασάτος
Φωτογράφιση: Ιωσήφ Αλεξιάδης
Ph. Assistant:
Αντώνης Καβαλιεράτος
MUA:
Μαργετίνα Νεοφύτου

O διατροφολόγος Δημήτρης Πέππας, μιλά για την αναγκαιότητα της συνεχούς εξέλιξης του σώματος ενός ανθρώπου, μέσα από την ποιοτική διατροφή και την άθληση και εξηγεί ότι γι’ αυτόν η διατροφολογία συνδυάζει την αγάπη του για το φαγητό, το πάθος του για την επιστήμη και την ευχαρίστηση που λαμβάνει, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής ανθρώπων γύρω του. Δεν παραλείπει να τονίσει την αγάπη του για τη δουλειά του, ενώ παραδέχεται ότι αφυπνίζεται, όταν δεν του αρέσει κάτι στο σώμα του.

dj3a9414

Πες μας μερικά πράγματα για σένα. Μπορείς να μας περιγράψεις τη μέχρι τώρα πορεία σου; Ποιες ήταν οι σπουδές σου, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη διατροφολογία και τι σε ώθησε σε αυτό;
Μεγάλωσα στην Αθήνα και έκανα πρωταθλητισμό για πολλά χρόνια. Καθώς η άθληση είναι συνυφασμένη με τη σωστή διατροφή, είχα από μικρή ηλικία τα ερεθίσματα που με οδήγησαν από νωρίς σε αυτό τον δρόμο. Το να σπουδάσω διατροφή ήρθε πολύ φυσικά. Συνδυάζει την αγάπη μου για το φαγητό, με το πάθος μου για την επιστήμη και την ευχαρίστηση να βελτιώνεις την ποιότητα ζωής ανθρώπων γύρω σου. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στη διαιτολογία – διατροφή και τώρα είμαι Yπ. Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με το ερευνητικό μου ενδιαφέρον στη διατροφογενετική (γονίδια και τις αλληλεπιδράσεις με τη διατροφή).

Ποια είναι η δική σου φιλοσοφία και πώς ταυτίζεται με τη φιλοσοφία του γραφείου σου;
Δεν έχει να κάνει καθόλου με το φαγητό! Ποιο σημαντικό από το αν θα έχεις συγκεκριμένα τρόφιμα στο πρόγραμμα σου ή πόσο θα ζυγίζουν, είναι η διάθεση σου για να κάνεις την αλλαγή! Δεν είναι ότι «δεν μπορώ να φάω παγωτό» είναι ότι μπορώ να φάω ό,τι θέλω αλλά η επιλογή μου είναι να τρώω παγωτό πιο σπάνια, γιατί η αλλαγή που κάνω είναι σημαντικότερη για μένα από ένα ακόμα γλυκό. Όλα τα προγράμματα πρέπει να είναι εξατομικευμένα και θα έλεγα πως είμαι υπέρ του γρήγορου αποτελέσματος, αφού οι γρήγορες αλλαγές σου δίνουν κίνητρο να συνεχίζεις.

dj3a9503dj3a9464

Μίλησε μας για το νέο χώρο εργασίας σου, το σχεδιασμό του και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.
Μεταφέρθηκα πρόσφατα στο νέο χώρο στη Γλυφάδα, σχεδιασμένο από την Black Parameter Architecture του αδερφού μου, Μιχάλη Πέππα, αρχιτέκτονα. Το concept ήταν η προσαρμοστικότητα του χώρου στις υπάρχουσες ανάγκες αλλά και σε εκείνες που θα προκύψουν στο μέλλον, χωρίς να χάνεται ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο. Έτσι ο χώρος έχει την ιδιότητα να μετατρέπεται από κλειστά γραφεία, σε ενιαίος χώρος που θα φιλοξενεί σειρά σεμιναρίων και events στο άμεσο μέλλον, από τις αρχές του νέου έτους. Παρόλο που δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή, τις καθημερινές λειτουργεί ως κέντρο ρύθμισης βάρους και συμβουλευτικό κέντρο.

Υπάρχει πρότυπο ιδανικού ανδρικού και γυναικείου σώματος; Κι αν ναι, με ποιους τρόπους μπορούμε να το αποκτήσουμε;
Πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος αν μοιάζαμε όλοι ίδιοι! Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του γονιδίωμα, που αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι ίδιοι. Ωστόσο όλοι πρέπει να θέλουμε να εξελίξουμε το σώμα μας. Το να επιλέξεις την άσκηση και την διατροφή που ταιριάζει στο σώμα σου και να διαγράψεις από το μυαλό σου τις ίσως αποτυχημένες προσπάθειες που έκανες στο παρελθόν, είναι ο τρόπος για να έχεις τώρα το καλύτερο σώμα που είχες ποτέ!

Πόσο πολύ προσέχεις εσύ την διατροφή σου; Υπήρξε ποτέ κάποια περίοδος που να μην είσαι ευχαριστημένος με το σώμα σου;
Φυσικά! Για μένα, ακόμη κι αν δεν μου αρέσει κάτι στο σώμα μου, είναι θετικό, καθώς αποτελεί πηγή αφύπνισης και ευκαιρία για δράση. Το να μάθω να τρώω σωστά είναι σαν να μαθαίνω να οδηγώ ή να μαθαίνω μια ξένη γλώσσα. Στην αρχή φαίνεται λίγο δύσκολο, αλλά μόλις μάθω, μετά ξέρω τι να κάνω για μια ζωή.

dj3a9418dj3a9423

Ποια είναι η μεγαλύτερη σου ατασθαλία και πώς ορίζεις την ποιότητα, όσον αφορά το φαγητό;
Κάθε μέρα είναι γεμάτη με μικρούς πειρασμούς στους οποίους πότε ενδίδουμε και πότε όχι. Προσωπικά έχω σταματήσει να ενδίδω εδώ και καιρό – άλλωστε αν δεν δώσω εγώ το καλό παράδειγμα ποιος θα το κάνει! Όσον αφορά την ποιότητα, κάθε τρόφιμο πρέπει να είναι πάνω από όλα ασφαλές, δηλαδή απαλλαγμένο από φυσικούς και χημικούς κινδύνους για την υγεία εκείνου που το καταναλώνει. Η πρώτη ύλη στο φαγητό μας είναι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κοιτάμε.

Έχεις κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε μια συγκεκριμένη κουζίνα; Η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου;
Έχω ιδιαίτερη προτίμηση στο ψάρι – είτε ψητό, είτε ωμό (sushi). Οι γαστρονομικές τάσεις στην Ελλάδα, δεν είναι διαφορετικές από εκείνες που συναντάμε στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου. Μου αρέσει πάρα πολύ που πλέον γνωρίζουμε ποιος είναι ο σεφ σε κάθε εστιατόριο, αφού οι άνθρωποι και οι προσωπικότητες κάνουν την διαφορά. Η ελληνική κουζίνα εξελίσσεται πέρα από το greek salad και mousaka, ανεβαίνει και διεκδικεί μια σημαντική θέση στο σύγχρονο, παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Τι σχέση έχεις με τη μαγειρική;
Απολαμβάνω να τρώω τα δικά μου φαγητά (για τους άλλους δεν είμαι σίγουρος). Θα με βρεις κάθε Σάββατο στο cook shop να ψάχνω για ώρες ποιο είναι το ειδικό μαχαίρι για κάθε περίσταση. Το τελευταίο διάστημα πραγματικά απολαμβάνω να μαγειρεύω, το βρίσκω πολύ δημιουργικό.

dj3a9471

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα “cheat day meal”;
Μια ελεύθερη μέρα θα μπορούσε να είναι ελεύθερη σε ποιότητα, όχι όμως σε ποσότητα. Μπορείς να φας ό,τι θέλεις, όχι όσο θέλεις.

Η γυμναστική υπάρχει στο καθημερινό σου πρόγραμμα; Ποιο είδος γυμναστικής επιλέγεις για την προσωπική σου άθληση;
Ξυπνάω καθημερινά στις 06:00 και τρέχω για μισή ώρα πριν πάω στο γραφείο μου για να ξεκινήσω άλλη μια δημιουργική ημέρα. Στον ελεύθερο χρόνο μου προσπαθώ να κάνω όσο περισσότερα αθλήματα προλαβαίνω.

Με ποιους τρόπους επιλέγεις να διασκεδάζεις και να ψυχαγωγείσαι; Πώς εκτονώνεσαι από το καθημερινό σου πρόγραμμα;
Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά απολαμβάνω τόσο πολύ την δουλειά μου που η εκτόνωση είναι σχετική. Εκτός γραφείου έχω βρει την κλήση μου στην ζωγραφική. Η τέχνη μπορεί να σε μεταφέρει σε ένα άλλο παράλληλο κόσμο έλεγε ο Σοπενάουερ όπως και ο αθλητισμός. Ζωγραφική και αθλητισμός λοιπόν.

*Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο site του Δημήτρη Πέππα και στη σελίδα του γραφείου του στο Facebook.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE