Οι Videotapes στο Disco Flamingo της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφίες: PhotoHarrie
Clothes by: Digitaria
Make up artist: Smaragda Pitsilidou

“WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI”

5

*Η φωτογράφιση έγινε στο Atelier της σχεδιάστριας μόδας Ελευθερίας Αράπογλου (Digitaria).

Η πρώτη τους on deck συνάντηση ήταν το 2002 σε ένα θεματικό party. Ακολούθησαν κι άλλα parties μέχρι το καλοκαίρι του 2008, όπου η σύμπραξη αυτή δημιούργησε τους FofoQUEIRAS. To 2011 και αφού έχουν ήδη εμφανιστεί σε αρκετά bars της Αθήνας, μετονομάζουν το duo σε Videotapes.

Από το ξεκίνημά τους, οι μουσικές αναφορές και επιρροές είχαν να κάνουν με τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, σύντομα όμως το μουσικό τοπίο διανθίστηκε με καινούργιες παραγωγές της Nu Disco, της Electro Funk και της εναλλακτικής Electro σκηνής, τροφοδοτούμενο όμως πάντα από τις ρίζες του.

Έχοντας παίξει πλέον στα περισσότερα Club-Bar της αθηναϊκής σκηνής και έχοντας διατελέσει Residents σε κάποια από αυτά, παράλληλα ξεκίνησαν το 2012 το Concept Party “The Workout” σε συνεργασία με άλλους DJ, μετατρέποντας τα εκάστοτε μέρη σε χώρους χορευτικής εκγύμνασης.

Μετά από 8 χρόνια, η μουσική τους διαδρομή απέκτησε πολλές στάσεις. Six d.o.g.s, BIOS, Romantso, Senza, Pop-Up, Couleur Locale, Spinster, Mosaiko, Cantina Tropicana, Βαζάκι Mini Bar μερικές από αυτές. Επίσης συμμετοχές-συνεργασίες, με πιο πρόσφατες το Closing Party στις “Νύχτες Πρεμιέρας” και η φιλοξενία του Λονδρέζου παραγωγού και DJ Dan Shake.

2-g

Από το 2014, φιλοξενούνται ραδιοφωνικά μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα του Cannibal Radio. Η εκπομπή τους, “The Golden Age”, παρουσιάζει εβδομαδιαία live dj sets από τους ίδιους, αλλά συχνά και από τους καλεσμένους που φιλοξενούν. Διαμοιράζοντας όμως τις μουσικές τους και εκτός συνόρων, προσφάτως επέλεξαν να παρουσιάσουν τη δουλεία τους μέσω podcast, στο ραδιοφωνικό σταθμό Intergalactic FM που εδρεύει στην Ολλανδία.

Παραμένοντας από τις πιο δραστήριες ομάδες στην Αθήνα, συνεχίζουν επαναπροσδιορίζοντας τους εαυτούς τους και σχεδιάζοντας τα επόμενά τους βήματα στη μουσική. Σε μια άκρως χειμερινή ατμόσφαιρα, η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να μην είναι ο καταλληλότερος προορισμός, για μια συνάντηση με οδηγό την Disco Μουσική σ’ ένα χώρο – σήμα κατατεθέν για την πόλη. Καλεσμένοι των Upnloud στο απογευματινό Disco Flamigo δίπλα στη θάλασσα στο Thermaiko bar, οι Videotapes θα μας χαρίσουν ένα από τα πιο όμορφα απογεύματα ξετυλίγοντας on decks τους ήχους, το πάθος και την αισθητική τους.

Enjoy The Music!

Πότε ξεκινήσατε να δραστηριοποιείστε στη νύχτα της Αθήνας ως DJ; Ποιο ήταν το έναυσμα;
Θεωρητικά  θα έπρεπε να απαντήσουμε ότι ασχολούμαστε με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, η αλήθεια όμως είναι ότι συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το  2002, τρεις δεκαετίες μετά από την άφιξή μας στον πλανήτη γη. Αφορμή για αυτό ήταν και παραμένει η ανάγκη να περνάμε καλά εμείς, οι φίλοι μας και ο κόσμος που έρχεται για να μας ακούσει. 

Πώς προέκυψε το όνομα Videotapes;
Όταν επιλέχθηκε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο, υπήρχε η διάθεση να αντιπροσωπεύει εμάς, τη μουσική μας και αυτό το retro feeling για κάτι που βρίσκεται θεωρητικά στο χρονοντούλαπο, αλλά ανά πάσα στιγμή ενεργοποιεί το παρελθόν και το μεταφέρει στο τώρα.

Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο ήχος που χαρακτηρίζει τα DJ set σας;
Οι βάσεις, από το ξεκίνημά μας έως τώρα, παραμένουν οι δεκαετίες του ’70 και του ’80. Στην πορεία ενσωματώθηκαν και νεότερα ακούσματα και παραγωγές από τη Nu Disco, την Electro Funk και την εναλλακτική ηλεκτρονική μουσική με πιο πρόσφατη προσθήκη την Acid και Arab Disco.

6

Αγαπημένοι αθηναϊκοί χώροι και bars που έχετε συνεργαστεί;
Το Pop Up, το Spinster και το Μωσαϊκό είναι χώροι που αγαπάμε, είτε παίζουμε μουσική είτε διασκεδάζουμε ως πελάτες. Αλλά και από τις πιο πρόσφατες αφίξεις, το μικρό 10Βήτα και το Owl.

Τι θα λέγατε ότι έχει αλλάξει στη νύχτα του σήμερα σε σχέση με το παρελθόν;
Επειδή η διασκέδαση έχει συρρικνωθεί πλέον σε μικρότερους χώρους, η πολυσυλλεκτικότητα των ήχων έχει έρθει να αντικαταστήσει τα μεγάλα Clubs των προηγούμενων δεκαετιών. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η ανάγκη για πειραματικούς τρόπους διασκέδασης, όπως τότε, δεν υπάρχει ακόμα στο προσκήνιο.

Εσάς τι είναι αυτό που σας λείπει από τα «παλιά», από τις εποχές 80s – 90s;
Αυτό που λείπει σίγουρα από όλους μας σε σχέση με τότε, είναι ο αυθορμητισμός και η έννοια τις ανεπιτήδευτης διασκέδασης.

Θεωρείτε πως ο κόσμος χορεύει, διασκεδάζει πλέον;
Ίσως όχι όπως στο παρελθόν, όμως σίγουρα υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό. Οπότε, όπου οι συνθήκες υπάρχουν, ο κόσμος ανταποκρίνεται.

1-antigrafi

Κάποιους από τους αγαπημένους σας δίσκους, από τις μουσικές σας επιρροές;
Οι μουσικές επιρροές που αναφέρθηκαν πιο πάνω, καθορίζουν και κάποιους από τους αγαπημένους μας δίσκους. Mass Media – Pirates & Heroes (Italo Disco, 1985),  Idris Muhammad – Make It Count (Funk Disco, 1980) και Prince – Selftitled (Funk Soul, 1979) είναι κάποιοι από τους τίτλους που βρίσκονται στη δισκοθήκη μας, ενδεικτικοί μιας μεγάλης λίστας που αγαπάμε.

Μια «μουσική γεύση» από το set του ετοιμάζετε για το Disco Flamigo στο ThermaikoBar της Θεσσαλονίκης;
Σίγουρα στο Disco Flamingo θα παίξουμε Disco! Τα υπόλοιπα ελπίζουμε να τα ανακαλύψετε, όσοι θα είστε εκεί.

*Βρείτε τους Videotapes στο Facebook και στο Soundcloud.

8

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE