Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος: H δουλειά μου σημαίνει ικανοποίηση, δημιουργία, ψυχοθεραπεία

• Συνέντευξη: Φένια Ζάννη
• 
Φωτογράφιση: Ιωσήφ Αλεξιάδης
• MUA:
Μαργετίνα Νεοφύτου

• Η φωτογράφιση έγινε στο πρώην εργοστάσιο της Renault, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με το ταλέντο και την αυθεντικότητα να τον χαρακτηρίζουν, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, «παιδί» της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μιλά για τις σημερινές συνθήκες στο θέατρο, για καλές και κακές κριτικές και προσδιορίζει την έννοια της προσωπικής του ανάγκης για καλλιτεχνική εξέλιξη.

Μετρώντας ήδη 16 χρόνια ενασχόλησης με την υποκριτική και έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές θεατρικές και τηλεοπτικές επιτυχίες, ο ίδιος δηλώνει πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο θέατρο και το χοροθέατρο, όπου νιώθει πιο ελεύθερος να δημιουργήσει καλλιτεχνικά. Φέτος τον βρίσκουμε στο θέατρο Olvio και την πιο… διεφθαρμένη κωμωδία του Jordi Galceran,“Fuga”, όπου πρωταγωνιστεί μαζί με τη Φαίη Ξυλά, όπως επίσης και στο θέατρο Γκλόρια από αρχές Ιανουαρίου, στην παράσταση «Λυσσασμένη Γάτα».

dj3a8961

Έχεις κάνει δουλειές σε θέατρο και τηλεόραση που έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές ανά διαστήματα. Ποιον κλάδο ξεχωρίζεις μεταξύ του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου και γιατί;
Από το 1999, που μπήκα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ασχολήθηκα ταυτόχρονα και επαγγελματικά στο θέατρο. Είχα την τύχη να σταθώ τυχερός και να μου δοθούν σημαντικές ευκαιρίες, από καλλιτέχνες μεγάλης άξιας που εκτιμώ πολύ! Στην τηλεόραση, αρχικά, συμμετείχα πολύ επιλεκτικά. Ουσιαστικά στην τηλεόραση όμως είχα εκτεταμένη συμμετοχή σε σειρά από το 2008 έως το 2011. Ουσιαστικά η κύρια ενασχόλησή μου ήταν πάντα το θέατρο, το οποίο αγαπώ πολύ και είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν ηθοποιό! Στο θέατρο δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος για πολύ, αν δεν το έχει ως βασικό άξονά του καλλιτεχνικά. Απαιτεί σκληρή δουλειά, μελέτη και τεράστια υπομονή!

Έχεις δοκιμαστεί σε πολλά και διαφορετικά είδη και συνεχίζεις να εξελίσσεις διαρκώς τη γκάμα σου ως ηθοποιός. Ποιοι πιστεύεις πως είναι οι πιο δύσκολοι ρόλοι στην απόδοσή τους, οι κωμικοί ή οι δραματικοί;
Είναι δύσκολο να γενικεύσω και να επιλέξω συγκεκριμένο είδος θεάτρου… Θα έλεγα όμως ότι η κωμωδία είναι πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό είδος, άρα και μεγαλύτερη πρόκληση. Φυσικά πρέπει να πω ότι το παγκόσμιο θέατρο έχει να επιδείξει δραματικούς ρόλους τεραστίων απαιτήσεων, που όλοι οι ηθοποιοί θα ζήλευαν.

dj3a9082dj3a9073

Οι κριτικές που μπορεί να δεχτεί μια παράσταση είναι αρκετές, πόσο μάλλον στην Ελλάδα γράφονται πράγματα ίσως «επικίνδυνα» για τους ηθοποιούς. Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό; Πιστεύεις πως οι κριτικές θα πρέπει να «ανοίγουν διάλογο» ή να είναι απόψεις που δεν μπορούν να απαντηθούν;
Ένας ηθοποιός εκτίθεται συνέχεια στο κοινό, είναι η «φύση» της δουλειάς του. Αυτό τον καθιστά δέκτη σχολίων, θετικών ή αρνητικών, και αντικείμενο κρίσης, κριτικής κτλ. Είναι ένα πολύ δύσκολο «στοίχημα» για τον καλλιτέχνη, το να διαχειριστεί όλα αυτά τα σχόλια, τις κριτικές και να μπορέσει να τα αφομοιώσει με δημιουργικό τρόπο. Πρέπει να πω ότι ευτυχώς δεν έχω πέσει «θύμα» κακεντρέχειας κτλ. Φυσικά όμως έχω δεχθεί αρνητική κριτική και προσπαθώ να βελτιώνομαι. Στην Ελλάδα. όπως ξέρουμε, δεν υπάρχει κανένα μέτρο σε τίποτα, μπορείς να είσαι ό,τι δηλώσεις π.χ. κριτικός θεάτρου! Όταν λοιπόν η κριτική έρχεται από ανθρώπους που εκτιμώ, την αξιολογώ με πολλή προσοχή και με περίσκεψη. Σε διαφορετικές περιπτώσεις δεν ασχολούμαι καθόλου!

Οι συνθήκες που επικρατούν στο θέατρο και την τηλεόραση, πιστεύεις πως δημιουργούν παραγωγές με προχειρότητα;
Σίγουρα συμβαίνει αυτό και μάλιστα στην τηλεόραση είναι πολύ έντονο! Όταν δεν υπάρχουν τα budget, ώστε να καλυφθούν βασικά τεχνικά μέσα, υπάρχει κόστος και στο αποτέλεσμα.

dj3a8948

Παρακολουθείς θέατρο ή τηλεόραση; Ποια η άποψή σου σχετικά με το «χώρο του θεάματος» σήμερα; Διαφέρει από παλαιότερα;
Τηλεόραση δεν παρακολουθώ, εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματός μου. Ωστόσο, όποτε τυχαίνει, ελάχιστα προγράμματα με αφορούν. Σχετικά με τα θεατρικά, παρακολουθώ πολύ λίγες παραστάσεις και αυτό οφείλεται στα ωράρια, που συμπίπτουν με τις ώρες της παράστασης στην οποία συμμετέχω. Ο «χώρος του θεάματος» διαπραγματεύεται με προγράμματα (τηλεόραση) και θεατρικές παραστάσεις, που στοχεύουν σε μεγάλες τηλεθεάσεις και μεγάλες εισπράξεις αντίστοιχα. Αυτό διαχρονικά, οδηγεί σε εκπτώσεις στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Διευκρινίζω ότι μιλάω για τον κανόνα… Υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Θεωρείς πως οι νέοι ηθοποιοί επηρεάζονται στις επαγγελματικές επιλογές τους, από την ανάγκη τους να γίνουν σύγχρονοι, αποκλείοντας έτσι την ελευθερία και τα θέλω τους;
Οι νέοι ηθοποιοί – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν. Πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ποικιλοτρόπως και σίγουρα δεν μπορούν να έχουν τα «προς το ζην» από το επάγγελμα του ηθοποιού!

dj3a8940dj3a9037

Πιστεύεις πως η οποιαδήποτε μορφή τέχνης θα πρέπει να αντιλαμβάνεται σαν ανάγκη; Υπάρχουν δηλαδή κοινά στοιχεία μεταξύ ανάγκης και τέχνης για έναν καλλιτέχνη;
Γνωρίζω ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι καλλιτέχνες επιχορηγούνται ή μηνιαίως ή μέσω καλλιτεχνικών παραγωγών, ώστε να κάνουν τέχνη απρόσκοπτα! Είναι το ιδεατό όμως δυστυχώς, για τη χώρα μας είναι ανένδοτο.

Ποια η σημασία της δουλειάς σου για σένα και τι είναι αυτό που σου προσφέρει σε προσωπικό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια;
Όπως προανέφερα υπήρξα τυχερός και έχω καταφέρει να ζω από αυτή τη δουλειά, τα 16 χρόνια που ασχολούμαι. Παράλληλα δεν είναι «δουλειά» είναι για μένα απίστευτη ικανοποίηση, δημιουργία, ψυχοθεραπεία.

Έχεις προκαταλήψεις και προσδοκίες σε επαγγελματικό επίπεδο που σε ακολουθούν;
Θέλω να πιστεύω πως δεν έχω προκαταλήψεις γενικότερα – όσο αντικειμενικά μπορώ να κρίνω για τον εαυτό μου… Προσδοκίες έχω πολλές, κυρίως προσβλέπω σε δημιουργικές συνεργασίες!

Αυτήν την περίοδο πού σε βρίσκουμε; Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς;
Αυτήν την περίοδο συνεργάζομαι με το σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη, στο θέατρο Olvio, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή σε μια ισπανική κωμωδία που φέρει τον τίτλο “Fuga”! Είναι η δεύτερη χρονιά της παράστασης και είμαστε χαρούμενοι που έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για την παράσταση «Λυσσασμένη Γάτα» του Τennessee Williams στο θέατρο Γκλόρια, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με έναρξη παραστάσεων περίπου στα μέσα Ιανουαρίου 2017.

dj3a8960

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με τη σύντροφό σου; Υπάρχουν δυσκολίες ή ευκολίες, δεδομένης της προσωπικής σχέσης σας;
Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με τη σύντροφό μου στο θέατρο και είναι πολύ ευχάριστο! Υπάρχει αλληλοβοήθεια, ανταλλαγή απόψεων και αλληλοσυμπαράσταση! Το μόνο αρνητικό είναι ότι αγχώνομαι και αγωνιώ επιπλέον καθημερινά και για εκείνη!

Ποια πιστεύεις πως είναι η ιδανική μορφή ψυχαγωγίας; Πώς επιλέγεις εσύ να ψυχαγωγείσαι;
Το θέατρο νομίζω, μπορεί να ψυχαγωγήσει με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Προσωπικά μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος, παρακολουθώ αμερικάνικες σειρές και πολλά ντοκιμαντέρ. Επίσης μου αρέσει το σκι, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το ποδόσφαιρο! Τέλος απολαμβάνω πολύ τις βόλτες με τα δύο σκυλιά μου.

dj3a9021

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Η φουτουριστική κατοικία στην έρημο της Ιορδανίας που «βλέπει» στο μέλλον