Το Μansta Radio γιορτάζει τα 5 χρόνια του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφίες: Όλγα Κοτλίδα

“WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI”

12

H Μουσική έχει τη δύναμη να σε μεταφέρει πίσω σ’ αυτόν που πραγματικά είσαι. Να σου θυμίσει εικόνες, να σε μεταφέρει σε χώρους, σε ανθρώπους, σε καταστάσεις. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός εδώ και 5 χρόνια, με μία άκρως αξιόλογη μουσική πορεία σ’ ένα  νεοκλασικό χώρο στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου ορθώνονται κτίρια, που «χαζεύεις» από τα παράθυρα τους τρούλους, όπου αρχαιολογικές και εικαστικές μνήμες σε κυκλώνουν, εκεί που το παλιό ενσωματώνεται στο νέο, εκεί που βιώνεις την πόλη από ψηλά, που βλέπεις καθαρό ουρανό και που οι ήχοι ξεπηδούν και ταξιδεύουν σε urban τοπίο. Μansta, το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μανώλη Σταυρουλάκη, γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού και DJ, με παραγωγές και remixes – από Adele και Οasis μέχρι Yazoo και Κωνσταντίνο Βήτα -, οι οποίες ακούγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με γνωστότερη δουλειά του τη διασκευή του “A Different Corner” του George Michael με φωνητικά της Νεοϋορκέζας Nomi Ruiz των Jessica 6, track το οποίο επαίνεσε και ο ίδιος ο George Michael. Μουσική, Μουσική, Μουσική για τα μάτια και τη σκέψη σου!

Toν Μανώλη “MANSTA” Σταυρουλάκη τον ακούτε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, 17.00-19.00 στο Mansta Radio και καθημερινά  14.00-16.00 στον Fly 104!

Πότε ξεκίνησε η εμπειρία σου με το ραδιόφωνο και ποιο το ερέθισμα;
Ξεκίνησε ερασιτεχνικά το 1985 στο Γυμνάσιο, εξαιτίας της αγάπης μου για τη μουσική και της ανάγκης μου να τη μοιραστώ με άλλους. Κάπως έτσι έφτιαξα με δυο φίλους το πρώτο μου (πειρατικό εννοείται) ραδιόφωνο με το nickname “Damned” – σήμερα ακούγεται αστείο, i know. Το 1991 και με προτροπή του φίλου Νίκου Θεοδωράκη που είχε ένα από τα θρυλικά δισκάδικα της πόλης, το Rock 100, ξεκίνησα επαγγελματικά πια στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Καλαμαριάς την καθημερινή απογευματινή μου εκπομπή με τίτλο “Sensoria” (βλέπε Cabarait Voltaire). Από τότε και στο εξής η μεγάλη μου αγάπη για το ραδιόφωνο αποτέλεσε πια και το επάγγελμά μου με τη συμμετοχή μου ως ραδιοφωνικός παραγωγός σε ποικίλα FM Radio της πόλης όπως Δημοτικό Ραδιόφωνο της Καλαμαριάς, 88.5 (στα πρώτα, θρυλικά του χρόνια), Star FM 97.1,για 11 χρόνια, Λάμψη και ακολούθως Radio DeeJay 89.4 μέχρι τον τωρινό Fly 104.

14

Τι σημαίνει για εσένα ραδιόφωνο και αν είναι εύκολο να εδραιωθείς σ’ ένα τέτοιο μέσο;
Ραδιόφωνο σημαίνει ξεκάθαρα επικοινωνία και ψυχαγωγία ,με την πραγματική έννοια του όρου. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου θα σου πω ότι δεν είναι ούτε δύσκολο αλλά ούτε και εύκολο. Απαιτείται ένας συνδυασμός ταλέντου και εργατικότητας.

Πότε ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας του Mansta Radio και ποιες οι πρώτες εντυπώσεις και το πρώτο feedback;
Όταν το ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης λόγω της κρίσης – ή μάλλον με αφορμή την κρίση – άρχισε να ξαναγίνεται ερασιτεχνικό, δηλαδή να μην πληρώνει, προκειμένου να κάνω κάπου εκπομπή – κυριολεκτικά για ψίχουλα – υπηρετώντας playlists, σκέφτηκα να επενδύσω στο μέλλον που είναι σίγουρα το διαδικτυακό ραδιόφωνο και να εκφράσω τις μουσικές μου ανησυχίες. Όπως παλιά, την εποχή που ήμουν «πειρατής».

Oι πρώτοι παραγωγοί που ουσιαστικά ξεκίνησαν να το απαρτίζουν;
Αυτά τα 5 χρόνια έχουν περάσει πολλοί παραγωγοί από το manstaradio.gr και μάλιστα γνωστοί και επαγγελματίες που τους αφορούσε το όραμά μου και με στήριξαν – και τους ευχαριστώ πολύ γι’αυτό. Επίσης υπήρξαν και νέα, ταλαντούχα παιδιά τα οποία αργότερα απορροφήθηκαν από άλλα ραδιόφωνα στα fm. Η λίστα είναι πραγματικά μεγάλη, οπότε νομίζω δεν υπάρχει νόημα να τους αναφέρω ονομαστικά.

15

Οι ήχοι εκείνοι που πρεσβεύει το Mansta Radio μέχρι και σήμερα;
Ένα κράμα electronica, pop, house, indie, soul, funk και σύγχρονης jazz. Με λίγα λόγια eclectic μουσική που συμπεριλαμβάνει όλες τις μουσικές τάσεις του αύριο για ανθρώπους που έχουν ανοιχτά αυτιά και ψυχή.

Τα στοιχεία που καθιστούν ένα ραδιόφωνο αξιόλογο και αξιόπιστο;
Η συνέπεια και η μουσική του ταυτότητα. Αυτά είναι που επίσης το κάνουν βιώσιμο.

Μουσικές επιρροές και αγαπημένα είδη μουσικής;
Είμαι παιδί των 80s, μεγάλωσα με electropop, indie rock αλλά και italo-disco. Ισχύει ότι αυτά είναι μέχρι σήμερα ο φάρος και η πυξίδα μου.

Ποια, κατά την γνώμη σου, τα μουσικά διαμάντια του 2016;
Ευτυχώς πάρα πολλά, αλλά αν χρειαστεί να διαλέξω θα σου πω το album του Michael Kiwanuka, αυτό των Γερμανών Starcluster με τον Marc Almond και των Γάλλων Paradis.

Με αφορμή τα parties σας γι’ αυτά τα 5 χρόνια Mansta Radio,τα συναισθήματα σου;
Χαίρομαι πολύ που με αφορμή αυτό το ραδιόφωνο, έχουμε οργώσει την Ελλάδα με parties, αλλά ακόμα πιο πολύ χαίρομαι που είμαστε το μοναδικό – απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον – ραδιόφωνο που έκανε party στο εξωτερικό, στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν πέρυσι με αφορμή τα 4 χρόνια μας, κάναμε ισάριθμα events σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη, Κωνσταντινούπολη. Φέτος ήταν δύσκολο να γυρίζουμε σε πέντε διαφορετικές πόλεις, οπότε αρκεστήκαμε (χε, χε) σε δύο, σε Θεσσαλονίκη (Κυριακή 6 Νοεμβρίου στο Mistral Seaside Bar) και Αθήνα (Κυριακή 13 Νοεμβρίου και μετά τις 18:00 στο Tramp, Γκάζι).

*Μπορείτε να βρείτε τον Μανώλη Σταυρουλάκη στο SOUNDCLOUD και στο Mixcloud το Mansta Radio στο Facebook.

0

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE