Παλιό νεοϋορκέζικο κτίριο φιλοξενεί σύγχρονα διαμερίσματα

Η αρχιτεκτονική εταιρεία σχεδιασμού WORKac, ολοκλήρωσε την εντυπωσιακή ανακαίνιση ενός ιστορικού νεοϋορκέζικου κτιρίου. Στην εργασία της μάλιστα συμπεριέλαβε και την τοποθέτηση μιας πρόσοψης από χυτοσίδηρο, η οποία αναμόρφωσε ολοκληρωτικά το κτίριο. Η μετατροπή του είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί το κτίριο σε σύγχρονα διαμερίσματα.

Η προσθήκη του τελευταίου ορόφου που έγινε, είναι ορατή μόνο εξωτερικά, αφού η Επιτροπή της Νέας Υόρκης απαίτησε να είναι αόρατος ο όροφος αυτός από το επίπεδο του δρόμου. Ωστόσο, δεδομένου ότι το κτίριο είναι χαμηλά σε σύγκριση με τα άλλα γύρω του, οι σχεδιαστές έπρεπε να εξαιρετικά δημιουργικοί. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιήθηκαν τρεις προβολές στον τελευταίο όροφο για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της προσθήκης: το τριγωνικό αέτωμα του ιστορικού κτιρίου Carey δίπλα από την πόρτα, το κυκλικό αέτωμα και ένα εγκαταλελειμμένο ασανσέρ στην κορυφή του ίδιου του κτιρίου. Η “σκιά” που δημιουργήθηκε από αυτούς τους τρεις προβολείς δημιούργησε μια ζώνη για την προσθήκη, δίνοντας την ευκαιρία για την τοποθέτηση της νέας στέγης.

Αυτό το ιστορικό κτίριο διαμερισμάτων στην πόλη της Νέας Υόρκης εκτός από το ότι απέκτησε μία υπερσύγχρονη επέκταση στέγης, αναδιαμόρφωσε και το εσωτερικό του. Στο εσωτερικό, δημιουργήθηκαν πολλά διαμερίσματα, με το διαμέρισμα του ρετιρέ να διαθέτει το δικό του, ιδιωτικό αίθριο. Όσο για το καθιστικό, εκτείνεται τόσο, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει την τραπεζαρία και στη συνέχεια την κουζίνα.

Το ρετιρέ διαθέτει επίσης ένα υπερυψωμένο υπνοδωμάτιο στο οποίο μπορεί κανείς να μπει ακολουθώντας τις σκάλες από χάλυβα. Ένα από τα μπάνια του ρετιρέ φιλοξενείται στο χαμηλότερο επίπεδό του, μέσα στο οποίο η αυτόνομη μπανιέρα περιβάλλεται από μια τοιχογραφία από κεραμίδια.

Αυτό το διαμέρισμα διαθέτει επιπλέον, ένα μοναδικό «τρίτο χώρο» μεταξύ του καθιστικού και υπνοδωματίου, όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα μπάνια. Σχετικά με το ντους, είναι κατασκευασμένο με οικολογική συνείδηση. Τη στιγμή δηλαδή που απολαμβάνει κανείς το μπάνιο του, ο ατμός συλλέγεται από ειδικά σχεδιασμένους γυάλινους τοίχους, τοποθετημένους στο σωστό σημείο, ώστε να διοχετεύεται και να ποτίζει τα φυτά, τα οποία είναι εν μέρει ορατά από το χώρο. Τέλος, κρυμμένο μέσα στον «τρίτο χώρο» είναι και το μπάνιο των επισκεπτών, το οποίο διαθέτει μία τοιχογραφία από πλακάκια.

apartment-kitchen-design-091116-1117-10 apartment-kitchen-design-091116-1117-10a apartment-kitchen-design-091116-1117-101 blue-and-white-bathroom-091116-1118-13 ceiling-design-091116-1112-06 ceiling-design-091116-1112-061 contemporary-architecture-091116-1057-01 loft-apartment-bathroom-091116-1117-11 loft-bathroom-091116-1116-09 modern-apartment-091116-1112-07 new-york-architecture-091116-1108-03 roof-design-091116-1108-04 roof-design-091116-1108-041 roof-extension-091116-1125-042 roof-extension-091116-1125-0423 shower-with-skylight-091116-1117-12 small-wooden-deck-091116-1109-05 steel-stair-design-091116-1113-08

Φωτογραφίες: Bruce Damonte

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE