Nalyssa Green: Αιθέρια μουσική παρουσία σε μια ιστορική συνάντηση υψηλής ραπτικής

Συνέντευξη: Φένια Ζάννη
Φωτογραφίες: Αγγελική Καλαμαρά
Make up/Hair: Μαργετίνα Νεοφύτου

*Ευχαριστούμε θερμά το Zonars (Βουκουρεστίου 9 και Πανεπιστημίου) για τη φιλοξενία της φωτογράφισης.

Όταν το πηγαίο ταλέντο αποκτά συγκεκριμένο ορισμό και συναντά την πιο σύγχρονη εκδοχή της τέχνης, τότε η Nalyssa Green προσφέρει την ατέρμονη δημιουργικότητά της σε ένα κράμα από μουσική, που χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας ήχο. Η διαχρονικότητα δίνει νόημα στα αβίαστα καλλιτεχνήματά της και ανεβάζει τον πήχη στα καλλιτεχνικά δρώμενα, πάντα με συνοδοιπόρο την αγάπη της για τη σύγχρονη τέχνη. Το μουσικό αποτέλεσμα που προκύπτει χαρακτηρίζεται από καινοτομία και πρωτότυπο ήχο, ο οποίος συνοδεύει την πιο εναλλακτική μορφή τέχνης στη σύγχρονη εκδοχή της.

Το ιστορικό ατελιέ υψηλής ραπτικής Loukia συμπληρώνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας του και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, η Plus More 360° οραματίστηκε, εμπνεύστηκε και παρουσιάζει για την επέτειο του οίκου, το show “Loukia Omnium Gatherum” by Apivita. Σε μια γιορτή που η έμπνευση και το όραμα της Ελληνίδας σχεδιάστριας, με μία σειρά εκδηλώσεων, ανάλογων της πορείας, του μύθου και του ονόματος του Atelier Loukia, η Nalyssa Green αναλαμβάνει να πλαισιώσει με τη μοναδική μουσική επένδυσή της τη σημαντικότερη συνάντηση στην ιστορία του οίκου.

img_9835-4

Η μουσική ήταν μια ενασχόληση που ήρθε με τα χρόνια ή ήταν παιδική σου επιθυμία;
Με τη μουσική άρχισα να ασχολούμαι σε μεγάλη ηλικία, μετά το σχολείο δηλαδή. Πιο πριν δεν πολυυπήρχε στη ζωή μου. Είχα ναι μεν κάνει κάποια μαθήματα ως παιδί αλλά δεν ήταν κάτι που σκεφτόμουν να το ακολουθήσω. Ήρθε κάπως ξαφνικά στη ζωή μου. Γενικά ασχολούμαι με το τραγούδι μόνο και γράφω μουσική.

Στο ενεργητικό σου μετράς συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, έχεις γράψει μουσική για διάφορες παραστάσεις και θεωρείσαι μία από τους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες. Τι σε κάνει τόσο πιστή στη δουλειά σου και τι είναι αυτό που σε κερδίζει στο τραγούδι;
Η δουλειά μου είναι κατά κάποιο τρόπο και ανάγκη. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Παίρνω πάρα πολλά από αυτό, νιώθω πως με βοηθάει σε πάρα πολλά επίπεδα. Για μένα η μουσική είναι και κάπως σαν ψυχοθεραπεία. Και εκτόνωση και έκφραση και επικοινωνία και, και… Μπορώ να μιλάω για ώρες, αν με αφήσεις. Μου είναι πολύ φυσικό, αν όχι οργανικό θα έλεγα, το να γράφω και να παίζω μουσική.

Με τη μουσική σου πρόκειται να πλαισιώσεις το fashion show για τα 40 χρόνια Atelier Loukia από την Plus More 360°, με τον αιθέριο τρόπο που του αρμόζει. Τι ακριβώς θα παρακολουθήσουμε από σένα;
Στο show θα κάνω μια μοναδική live performance. Ακολουθώντας την τεχνική του live looping, θα φτιάξω ένα «χαλί» από ήχους που θα έχει όμως ως βάση του τη φωνή και το theremin. Αυτό που ετοιμάζω θεωρώ πως είναι πάρα πολύ όμορφο και πως ταιριάζει με τη γενική αισθητική και τα ρούχα της Λουκίας. Επιπλέον, μπορώ να αποκαλύψω ότι θα είμαι τοποθετημένη ψηλά στο χώρο, πάνω από το διάδρομο και εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα διαμορφώνω τους ήχους που θα πλαισιώνουν μουσικά το show.

img_9846-3img_9919-3

Η δική σου σχέση με τη μόδα ποια είναι;
Τα ρούχα είναι πολύ μεγάλη μου αγάπη, όπως και τα παπούτσια. Θεωρώ ότι είναι μια καθημερινή μορφή πρακτικής τέχνης που κάνει ο καθένας μας, δηλαδή το τι θα φορέσει κανείς και πώς θα βγει έξω είναι μια σύνθεση που κάνουμε πολύ συχνά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε μάλλον. Με τη μόδα δεν έχω σοβαρή σχέση, δεν θα παρακολουθήσω φανατικά τις τάσεις και το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, για παράδειγμα. Ωστόσο πάντα με ιντρίγκαρε αυτή η μορφή τέχνης, η υψηλή ραπτική. Όποτε παρακολουθώ αγαπημένους μου σχεδιαστές βρίσκω πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στο ρούχο σαν ρούχο αλλά και σε ολόκληρη την performance που το πλαισιώνει όλο αυτό. Το στήσιμο, τα φώτα, ο ήχος, όλα αυτά. Ειδικά με τη Λουκία, έχω μια ιδιαίτερη σχέση αυτά τα χρόνια. Το ύφος και η αισθητική της μου ταιριάζουν πάρα πολύ, την ίδια την αγαπώ πάρα πολύ και νομίζω πως με κάποιον τρόπο κι εκείνη συνδέεται με τη μουσική μου. Έχει έναν ρομαντισμό και ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία πιστεύω ταιριάζουν με τον ήχο μου, οπότε νιώθω πολύ κοντά της. Επίσης, στην παρουσίαση του τελευταίου δίσκου μου είχα φορέσει Loukia που ταίριαξε πάρα πολύ με όλο το σκηνικό που είχα χτίσει εκείνη τη μέρα όπως και με τα τραγούδια μου.

Σε προσωπικό επίπεδο, εμπνέεσαι από τη μόδα; Το να φοράς ρούχα με την υπογραφή Loukia, σε κάνει περισσότερο δημιουργική ως καλλιτέχνιδα;
Η έμπνευση μπορεί να αντληθεί από πάρα πολλά πράγματα. Επομένως και ένα ρούχο μπορεί να σου διεγείρει την έμπνευση, να σου δημιουργήσει συναίσθημα. Κάνοντας λόγο για το κομμάτι του performance, το live δηλαδή, για μένα υπάρχουν πολλά παραπάνω πράγματα πέρα από τη μουσική. Ένα από αυτά είναι και το ρούχο. Πάντοτε δηλαδή σκέφτομαι το τι θα φορέσω στις συναυλίες μου, αφού άλλωστε είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της εικόνας που δίνεις εκείνη τη στιγμή, της αισθητικής και του στίγματος που θέλεις να αφήσεις στον κόσμο.

img_9921-2

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων από την Plus More 360° για τα 40 χρόνια Atelier Loukia, θα τρέξει και η φωτογραφική έκθεση “Omnium by Apivita”. Πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ τη φωτογραφία ως μορφή τέχνης;
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο και με ιντριγκάρει πολύ η φωτογραφία ως καλλιτεχνικό μέσο. Είναι η αποτύπωση μιας στιγμής μέσα στο χρόνο που τρέχει, ένα “pause”. Αυτό που με συναρπάζει στη συγκεκριμένη τέχνη είναι ότι, παρά το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ αληθινή, αφού είναι αυτό ακριβώς που βλέπει ένας φακός και η παγίωση μιας στιγμής, είναι παράλληλα και πάρα πολύ καλλιτεχνική και υποκειμενική. Ο ίδιος ο δημιουργός βάζει πάρα πολύ την προσωπικότητά του μέσα στη φωτογραφία του. Κι ας είναι η ακριβής αποτύπωση μιας στιγμής της καθημερινότητας.

img_9888-2

Η μόδα, η φωτογραφία και η μουσική, πιστεύεις πως αποτελούν διαχρονικές πηγές έμπνευσης και εξέλιξης κάθε καλλιτέχνη;
Και οι τρεις τέχνες αποτελούν μέσα επικοινωνίας για τον εκάστοτε καλλιτέχνη και έχουν αρκετή δυναμική. Χωρίς να έχω ιδιαίτερη σχέση ούτε με τη μόδα, ούτε με τη φωτογραφία, είναι τέχνες τις οποίες τις νιώθω κάπως πιο κοντά μου, ίσως επειδή εμπλέκονται κατά κάποιο τρόπο και με αυτό που κάνω. Για παράδειγμα η φωτογραφία, έχω κάνει αφίσες αλλά και εξώφυλλα για δίσκους, επομένως έχω ασχοληθεί με αυτό το είδος τέχνης. Και η μόδα φυσικά, όπως προανέφερα. Όλες οι τέχνες είναι πηγές έμπνευσης σίγουρα.

Στην Ελλάδα, πιστεύεις πως σήμερα γίνονται δράσεις και events αντίστοιχα με αυτό που πρόκειται να κάνει η Plus More για τη Loukia, που να έχουν υπόσταση και να προσφέρουν εκτός από μια φλατ εικόνα, ένα αποτέλεσμα σε κοινωνικό επίπεδο;
Χωρίς να θέλω να δηλώσω γνώστης όλων των event που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, νομίζω ότι αυτό που κάνει η Plus More για τη Loukia αυτή τη στιγμή δεν έχει συμβεί ξανά. Είναι ένα εγχείρημα μεγάλο και με τεράστια δυναμική. Είναι μια μεγαλεπήβολη ιδέα και έμπνευση, συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα και δρώμενα, ενώ διαθέτει και κοινωνικό κομμάτι. Έχει πολλά στοιχεία μέσα από πολλά πράγματα, είναι μια πολύ μεγάλη παραγωγή και θεωρώ πως έχει μια αισθητική αξία πολύ μεγάλη. Παράλληλα έχει και πολύ μεγάλη καλλιτεχνική αξία γιατί είναι προσεγμένο από όλες τις πλευρές.

Πώς αναμένεται ο χειμώνας σου επαγγελματικά και καλλιτεχνικά;
Κατά βάση θέλω το χειμώνα να ολοκληρώσω το δίσκο μου. Για πρώτη φορά ένας δίσκος με ελληνόφωνα κομμάτια, πράγμα πολύ καινούργιο για μένα, γιατί μέχρι στιγμής έκανα μόνο αγγλόφωνα. Φιλοδοξώ να τον ηχογραφήσω μέσα στο χειμώνα, οπότε να βγει μέσα στο έτος οπωσδήποτε. Αυτός είναι και ο στόχος μου για φέτος.

img_9801-3

 

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Κορσική: Η πολυεπίπεδη βίλα με την ανεμπόδιστη θέα στον ωκεανό