Ioanna Kourbela: Η αναγκαία απλότητα και ο αυθεντικός μινιμαλισμός

◊ Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Δανός
 Φωτογράφιση: Αγγελική Καλαμαρά

Ioanna Kourbela BASICS, μία συλλογή αφιερωμένη στο οικείο, στις φυσικές πρώτες ύλες και την άνεση. Λέξεις που γεννούν ενδιαφέρον και επιθυμία για τη νέα συλλογή της σχεδιάστριας, η οποία έχει αφήσει το δικό της στίγμα στο χώρο της μόδας και έχει χαρακτηριστεί από τα πιο «δυνατά χαρτιά» της ελληνικής δημιουργικότητας, αυθεντικότητας και παραγωγής. Η Ιωάννα Κουρμπέλα προσδιορίζει τις έννοιες που χαρακτηρίζουν τη νέα και «αναγκαία» συλλογή BASICS AW16/17, η οποία ανανεώνεται και συστήνεται ξανά στο πιο σύγχρονο κοινό της πόλης. Μια συλλογή βραβευμένη το 2016 με το βραβείο Ανερχόμενου Σχεδιαστή στην PURE του Λονδίνου, η BASIC συλλογή σχηματίζει την διεθνή της πορεία, ταξιδεύοντας τους συνοδοιπόρους της στη γνήσια αίσθηση του αγαπημένου ρούχου.

img_0120

Πες μας λίγα λόγια για τη συλλογή Ioanna Kourbela BASICS. Πώς θα χαρακτήριζες εσύ η ίδια την έμπνευση της σειράς, τη δημιουργία και πρακτικότητα;
Η BASICS είναι μια συλλογή με βασικό άξονα σχεδιασμού την «απορρόφηση» των τάσεων της μόδας μέσα από το φίλτρο της άνεσης και της πρακτικότητας στο σχεδιασμό. Διαθέτει έναν ελληνικό αλλά παράλληλα και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, γεγονός που το υπογραμμίζει η έντονη εξαγωγική της δραστηριότητα.

Φιλοσοφία και σκοπός της BASICS είναι να φιλοξενεί το σώμα, όχι με την τάση να του επιβληθεί αλλά με την πρόθεση να το εξυπηρετήσει. Για το λόγο αυτό, όποτε σχεδιάζω για την BASICS πάντα σκέφτομαι και – με έναν τρόπο – απαντάω σε μια πραγματική ανάγκη.

Η λειτουργικότητα, επομένως, αποτελεί το ζητούμενο στην BASICS, που μαζί με την καλλιτεχνική έκφρασή της άλλης μου συλλογής, Ioanna Kourbela Collection, ολοκληρώνεται η πρότασή μου ως δημιουργός.

Μια συλλογή αφιερωμένη στο οικείο και στην άνεση, είναι μια συλλογή που απευθύνεται άμεσα στο σύγχρονο και μεγαλύτερο κοινό της πόλης;
Η ασφάλεια, η άνεση και η οικειότητα είναι τα χαρακτηριστικά που διέπουν τη συλλογή αυτή καθώς αποτελούν το βασικό σημείο αναφοράς και την αίσθηση που οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν.

Κάθε φορά, όταν ολοκληρώνω μια συλλογή BASICS, αποκαλύπτονται μπροστά μου σχέδια και φόρμες, των οποίων η φυσικότητα, καθαρότητα και απλότητα των γραμμών, συχνά με κάνουν να αναρωτιέμαι για το πώς και δεν τα είχα δημιουργήσει νωρίτερα. Αυτή η αίσθηση περνάει και στον τελικό καταναλωτή, μήνυμα που επικοινωνείται σε μένα μέσα από την επιτυχία κάθε σχεδίου. Για το λόγο αυτό, η BASICS συλλογή αποτελεί έναν ανοιχτό διάλογο, που διατηρώ με το κοινό που επιλέγει το Brand. Πρόκειται για έναν συνεχή κύκλο ανταλλαγής πληροφοριών: συναισθημάτων, σκέψεων, ιδεών μεταξύ εμού και εκείνων, με τα ρούχα της συλλογής σαν κανάλι επικοινωνίας.

img_0187img_0027

Πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία της συλλογής αυτής;
Η BASICS συλλογή δημιουργήθηκε από την ανάγκη να μην διακοπεί η παραγωγή κάποιων σχεδίων με πολύ καλή αποδοχή και συνεχή αναζήτηση από τους πελάτες. Αρχικά, η συλλογή αποτελούνταν από τα Best Sellers των προηγούμενων Συλλογών, αλλά στη συνέχεια μετουσιώθηκε σε μια αυτόνομη και ολοκληρωμένη συλλογή. Στην πορεία, ωστόσο, προχώρησα στην πλήρη αναδιαμόρφωση του πλαισίου και της δομής της και από τη φετινή New Simplicity είναι μια εξ ολοκλήρου νέα συλλογή, όπως και η αντίστοιχη καλοκαιρινή.

H Ioanna Kourbela BASICS αντλεί δύναμη από το παρελθόν και φέρνει στο παρόν σιγουριά και εμπειρία. Θεωρείς βασικά στοιχεία επικοινωνίας της συλλογής, τους δυο αυτούς ορισμούς; Επαναπροσδιορίζει λοιπόν το οικείο, την ελευθερία, τη ζωντάνια και καθιερώνει τις δημιουργίες σαν βασικά και απαραίτητα κομμάτια, που πρέπει να συνοδεύουν τη σύγχρονη ζωή της πόλης σήμερα;
Ναι! Η σιγουριά και η εμπειρία είναι από τα βασικά στοιχεία της BASICS. Υπάρχει εμπειρία μετά από 15 χρόνια και σιγουριά για τα στοιχεία που πρεσβεύει. Με αυτήν την έννοια τη θεωρώ και Βασική, δηλαδή απαραίτητη! Λαμβάνω πάντα υπόψη μου τις ανάγκες που προκύπτουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, είτε στην πόλη – π.χ. ένα από τα παντελόνια της συλλογής οφείλει να είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορείς να οδηγήσεις ποδήλατο – είτε στη φύση, μέσα από την ανάπτυξη που έχει γίνει στη Resort συλλογή.

untitled-1

Μια φιλοσοφία που εμπνέει το κοινό να ζήσει την εμπειρία του να φοράς μια δημιουργία της συγκεκριμένης συλλογής. Πιστεύεις πως πρέπει να υπάρχει πάντα μια ιστορία και ένας λόγος πίσω από τις εμπνεύσεις σου ή λειτουργείς και πιο αυθόρμητα;
Υπάρχει πάντα μια ιστορία «πίσω» από αυτό που δημιουργώ. Για όλα υπάρχει ένας λόγος, μια αφορμή, ένα ερέθισμα. Όλα τα σχέδια, τα concepts, τα projects, όσο μικρά ή μεγάλα, απαντούν σε ένα «γιατί», σε κάτι το οποίο με απασχόλησε εκείνη την περίοδο και ίσως μετά να ήταν ο λόγος για να πάω και στο επόμενο. Αυτό είναι το αυθόρμητο για μένα! Να διηγούμαι μέσα από τις δημιουργίες μου μια ιστορία, τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου.

To αγοραστικό κοινό στην Ελλάδα σήμερα ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία και στις προσδοκίες σου;
Το αγοραστικό κοινό στην Ελλάδα είναι ένα κοινό «ενεργοποιημένο», με ενημέρωση και διάθεση για εξέλιξη. Από μόνο του αυτό είναι πολύ θετικό! Υπάρχουν οι συνοδοιπόροι του Brand, που ήδη τη γνωρίζουν, και υπάρχουν και νέοι φίλοι με διάθεση να μάθουν και να αγκαλιάσουν τη φιλοσοφία μας. Σ’ αυτήν την περίπτωση νιώθω ότι οφείλουμε να τα πούμε όλα από την αρχή.

Γνωρίζω πως ο δρόμος που έχω διαλέξει δεν είναι ο πιο εύκολος. Τα φυσικά υλικά, ο μελετημένος σχεδιασμός, η υπεύθυνη παραγωγή στην Ελλάδα, η εξαγωγική δραστηριότητα και όλα αυτά σε ανταγωνιστικές τιμές, θέλουν ένα εκπαιδευμένο αγοραστικό κοινό. Υπάρχει στην Ελλάδα, συνεχώς μεγαλώνει και είναι αυτοί που επιλέγουν με κριτήρια αισθητικής, ποιότητας τόσο πρώτων υλών, όσο και ραφής αλλά και ελληνικότητας. Πιστεύω, ωστόσο, ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Δεν ωφελεί να γνωρίζει όλος ο κόσμος, αλλά φαντάζομαι πως, όταν μπεις στη διαδικασία να ενημερωθείς για κάτι, σε εξελίσσει και εσένα τον ίδιο σαν προσωπικότητα αλλά και σαν αγοραστή.

img_0210img_0085-2img_0094

Το μίνιμαλ σε χαρακτηρίζει στις μέχρι τώρα δημιουργίες σου. Ταυτίζεται ουσιαστικά το στοιχείο αυτό και με τον δικό σου τρόπο ζωής;
Πιστεύω πως ναι! Είναι ζητούμενο στη ζωή μου η απλότητα. Όπου και να τη συναντήσω με γεμίζει χαρά και με χαλαρώνει. Επιτρέπει στους ανθρώπους να νιώσουν ελευθερία και να αφήσουν την προσωπικότητά τους να εκφραστεί. Σίγουρα είναι πιο αληθινή και πιο ξεκούραστη από τη φλυαρία!

Η έννοια της συνειδητότητας σε ακολουθούσε ανέκαθεν στην επαγγελματική σου πορεία;
Υπήρχε, αλλά όχι με την ίδια ένταση. Δουλεύοντας και περνώντας τα χρόνια, αυτό ολοένα και περισσότερο καλλιεργείται και δυναμώνει. Ο στόχος είναι να βαθαίνει σε μένα και αντίστοιχα να το αναπαράγω, όσο μπορώ.

img_0195-2img_0090


 

Ioanna Kourbela BASICS

iok_basicsfw16-17_089 iok_basicsfw16-17_108 iok_basicsfw16-17_035 iok_basicsfw16-17_014 iok_basicsfw16-17_079

More Stories
hotel la palma 1 1
Το θρυλικό La Palma Hotel στο Κάπρι επαναλειτουργεί την 1η Ιουλίου