Performance από την ομάδα SABOTAGE στο Kapani Project

Κείμενο: Κατερίνα Καρσιώτη

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

Με φόντο το τοπίο της πιο παλιάς Θεσσαλονικιώτικης αγοράς, με τα καταστήματα όλα ανοιχτά – ψαράδικα, μανάβικα, κρεοπωλεία, μπακάλικα, ρουχάδικα – με το παλιό και το νέο να συναντιούνται σ’ ένα χώρο γεμάτο μνήμη, ιστορίες και ανθρώπινα αποτυπώματα, έρχεται το “Kapani Project”. Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στο Καπάνι, μέσα από μουσικές, θέατρο δρόμου, παραστάσεις, μαγειρική και δράσεις, οι νέοι θα γνωρίσουν την περιοχή και τη σημασία της, οι παλιοί θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν.

Το “Kapani Project” αποτελεί μια δράση πολιτισμού, πολυμορφική, πολυπρόσωπη, πολυδιάστατη, πρωτοποριακή, φρέσκια και με την προοπτική ενός ωραίου θεσμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Γιατί τα ομορφότερα πράγματα συμβαίνουν στις γειτονιές με ιστορικό βάθος, εκείνες που έχουν πολλά να αφηγηθούν. Σε αυτό το ολοήμερο πάρτι μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί και άλλοι θα δώσουν το δικό τους παλμό, θα μοιραστούν τις μουσικές τους, θα φτιάξουν έναν κόσμο γεμάτο ενέργεια και καινούργιες ιδέες.

Διαφορετικά εικαστικά και καλλιτεχνικά πεδία θα συνδιαλεχθούν με τον πιο μοναδικό και όμορφο τρόπο και η αυλαία ανοίγει τα ξημερώματα της Τρίτης 5 Οκτώβρη με μια performance κάτω από το φθινοπωρινό φεγγάρι και τα φώτα της νύχτας από την ομάδα SABOTAGE.

«Άλλωστε σύμφωνα μ’ έναν νέο ορισμό ο καλλιτέχνης μετατρέπεται σε χορογράφο μιας εμπειρίας που ίσως βιώσουμε αντί για καταγραφέα μιας εμπειρίας αποκλειστικά που βίωσε ο ίδιος»

Πώς τα σώματα θα συναντήσουν τον τραχύ χώρο της αγοράς τις μικρές νυχτερινές ώρες;
Τα ξημερώματα της Τρίτης 5 Οκτώβρη, στα πλαίσια του Kapani Project, θα παρουσιαστεί η performance μας στη συμβολή Βλάλη, Εγνατίας, Αριστοτέλους και Μενεξέ, εντός της σκεπαστής αγοράς. Οκτώ άτομα δρουν κι ένα γλυπτό συμπληρώνει, ενώ η διάδραση του κοινού είναι επιθυμητή. Πρόκειται για μία εικαστική performance για το σώμα του σύγχρονου ανθρώπου ως προϊόν της υπερκαταναλωτικής οικονομίας. Ενδεικτικά, θα παραχθούν εικόνες που σχολιάζουν την ανάγκη ή μη του ελληνικού φαίνεσθαι, τις σχέσεις ανταγωνισμού, τη θέση της γυναίκας ή διαφορετικά τον άνθρωπο σαν εμπόρευμα, την ωμότητα της καθημερινότητας.

Γιατί η ομάδα SABOTAGE θέλησε να εμπλακεί με το Kapani Project;
Η εικαστική μας ομάδα συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του ’16, όπου δρα αλλά δεν εδράζεται. Ως νέοι δημιουργοί δεχτήκαμε την πρόσκληση/πρόκληση του Kapani Project και γίναμε κομμάτι αυτού του εικαστικού παζλ. Η ιδέα για μια πλατφόρμα πολιτισμού στο αστικό τοπίο με μη συμβατική προσέγγιση, δεν είναι κάτι καινούργιο για μας, αφού λίγους μήνες πριν πράξαμε επιτελεστικά και στο λιμάνι της πόλης.

Ποια η σχέση σας με την Αγορά Βλάλη; Τι μνήμες έχετε;
Η απόδοση του έργου δεν αυτοβιογραφεί την επαφή μας με την αγορά Βλάλη, μιας και προερχόμαστε από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, είμαστε παιδιά της πόλης και οι αναμνήσεις από άλλες παραδοσιακές αγορές της Ελλάδας είναι έντονες. Η τέχνη στο δημόσιο χώρο, οι περιοχές αμιγούς αστικού περιβάλλοντος και το εμπόριο είναι ο κοινός τόπος έρευνάς μας μέσω της επιτελεστικής διαδικασίας – της performance.

Περιγράψτε μου τις πρόβες και την αρχική ιδέα. 
Η τοποειδικότητα του project, μας συγκέντρωσε αρκετές φορές κάτω από τον τρούλο της Βλάλη κι εμείς χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία του χώρου στο μέγιστο. Κρέατα, τσιγκέλια και το μόνιμο δυναμικό της αγοράς έγιναν μέρος της διαδικασίας. Οι ντόπιοι και οι περαστικοί υπήρξαν οι αρωγοί μας στη διαδικασία σμίλευσης αυτού που αναφέρεται ως αρχική ιδέα. Οι δοκιμές έγιναν σε μη συμβατικές ώρες, μιας και το έργο θα παρουσιαστεί μεταμεσονύκτια.

Πόση δουλειά χρειάστηκε για την εγκατάσταση/γλυπτό, που θα τοποθετηθεί στο Καπάνι, το πρωί της Τετάρτης;
Η σύλληψη του έργου ξεκίνησε αρχές του καλοκαιριού με τη φυσική παρουσία όλων μας και συνεχίστηκε με διαρκή επικοινωνία. Παρόλο που μοιραζόμαστε μεταξύ Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Αθήνας, δυο εβδομάδες πριν την παρουσίαση επανασυνδεθήκαμε για την υλοποίηση του έργου. Η δουλειά όλων των ημερών ήταν εντατική κι εξαιρετικά γόνιμη.

Ευχαριστούμε τον Κ. Τίκη και τους φίλους μας.

Μια σημείωση: Το γλυπτό είναι διαδραστικό, μέρος της performance και θα υπάρχει ήδη στο χώρο.

kapani-1

Αναλυτικό πρόγραμμα Performances/Μουσική:

00.01 – 00.30 π.μ.Site specific performance – Στοά Ασκητού

Per_Dance (Ελεονώρα Σιαράβα)

Windowless
Πρόκειται για μια site specific κινητική performance που θα πραγματοποιηθεί στη στοά της οδού Ασκητού στο Καπάνι με στόχο να προσεγγίσει και να αναδείξει το χώρο ως “έτοιμο” εικαστικό περιβάλλον. Θα παρουσιαστεί μεταμεσονύχτια επιχειρώντας να απογυμνώσει το “τοπίο της αγοράς” από τις εικόνες, τους ήχους, την έντονη κινητικότητα και τα ερεθίσματα της καθημερινής λειτουργικής του χρήσης. Στο μεταίχμιο της παλιάς μέρας και των μικρών νυχτερινών ωρών η στοά αποτελεί μια κατάσταση ενδιάμεση του ανοιχτού και του κλειστού χώρου που υπαινίσσεται ανοίκειες πραγματικότητες. Αξιοποιώντας τον υπάρχοντα νυχτερινό φωτισμό η παράσταση θα αναδείξει την κινηματογραφική αίσθηση που προσδίδει στο χώρο ενώ κάνοντας χρήση της προοπτικής και του βάθους της στοάς θα επιχειρήσει “φυγές”, “οπτικές αντηχήσεις” και άλλους αντιληπτικούς πειραματισμούς με αφηγηματικά παιχνιδίσματα.

Σύλληψη/Κινητική Σύνθεση: Ελεονώρα Σιαράβα/ Per_Dance

Σε συνεργασία με τις: Έλενα Τζανάβαλου, Φαίδρα Χαραλαμπίδου

Ηχοτοπίο: Νεφέλη Δημητριάδη

Ενδυματολόγος: Μαριαλένα Χρυσογονίδου

www.perdance.com

00.30 – 01.00 π.μ.: Performance – Οδός Μενεξέ και Βλάλη

Εικαστική ομάδα Sabotage
Σώματα γεμάτα ενέργεια, έρχονται σε μία συνολική σύνθεση, δημιουργούν μάζες, αντικατοπτρίζουν ενέργειες. Μία εικαστική performance που σχολιάζει το σώμα του σύγχρονου ανθρώπου και το παρουσιάζει ως προϊόν της υπερκαταναλωτικής οικονομίας. Μέσα από την δημιουργία μίας μάζας που αναδεικνύει το σύνολο, αλλά και ταυτόχρονα τη μοναδικότητα του κάθε σώματος, δίνεται η ευκαιρία στους εικαστικούς να μεταφέρουν τα δικά τους μηνύματα, εμπειρίες και ανάγκες. Μέσω αυτής της πολύπλευρης αισθητικής του καθενός, με τρόπο μη παραστατικό, δημιουργείται ένα έργο που είναι ένα κράμα μεταξύ κινητικού γλυπτού και performance, το οποίο αφορά και σχολιάζει καθαρά τη φύση του ανθρώπου.

11.30 – 12.00 π.μ.: Οδός Μενεξέ και Βλάλη

Παρουσίαση εγκατάστασης από τους εικαστικούς της ομάδας Sabotage

Δημιουργούν και να εκφράζονται στην πιο παλιά αγορά της πόλης. Μέσα από την έρευνα του χώρου και της ιστορίας που έχει το Καπάνι, μέσα από τη βαριά ταυτότητα του, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης, δημιουργείται ένα έργο που συμβολίζει το τώρα. Υλικά που έχουν μια χρηστική ιδιότητα, επαναπροσδιορίζονται και αναδομούνται παίρνοντας έναν νέο λόγο ύπαρξης. Αυτά τα υλικά που ήδη υπάρχουν μέσα στην αγορά αλλάζουν μορφή, σχολιάζοντας την κατανάλωση. Το νάιλον, το σχοινί, το μέταλλο και το ξύλο δημιουργούν μία καινούργια φόρμα. Η ανάγκη ενός καινούργιου τρόπου σκέψης στην οικονομία και στην κοινωνία, με βάση της ανάγκες του τώρα, που έχει ο ίδιος ο άνθρωπος, είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του έργου. Σακί, τσουβάλι, μπόγος, σακούλα, τσάντα… είναι ο τρόπος μεταφοράς προϊόντων από χώρα σε χώρα, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εκσυχρονίζοντας αυτό το αντικείμενο-έννοια, αναιρώντας την αξία του και την χρηστικότητα του το επαναπροσδιορίζουμε ως ένα σύμβολο. Στόχος του έργου είναι να ιντριγκάρει τον θεατή. Πώς μια τέτοια έντονη φόρμα σχεδόν αποξενωμένη από την αρχική της ταυτότητα, τόσο καινούργια και αφηρημένη στέκεται μέσα σε έναν τέτοιο χώρο αλλά και ταυτόχρονα προέρχεται από αυτόν; Μπορεί ο ίδιος ο θεατής που αντιπροσωπεύει την κοινωνία να αποδεχθεί μια τέτοια ενέργεια;

Μίλτος Δίγκας, Θανάσης Μπαμπάνης, Αλεξάνδρα Νάκου, Δήμητρα Οικονόμου, Άννα Πιάτου, Ελένη Παπαδοπούλου, Νάνσυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Φάλλας

12.30 – 13.00 μ.μ.: Χορός – Οδός Βλάλη & Μενεξέ

D.Art // Aλεξία Καλαιτζή & Ελίζα Γκιλιοπούλου

d.INNER

Στο d.INNER οι ήρωες μας, τρώνε τις εσωτερικές τους φωνές , τρώγονται από αυτές και προσπαθούν να χωνέψουν μέσα από τις συγκρούσεις ή ενώσεις των ομοδείπνων. Στο d.INNER οι ήρωες μας προέρχονται όχι από το κάλεσμα κάποιου. Αποφασίζουν μόνοι τους να συμμετέχουν. Πόσο δύσκολο είναι να μπορέσεις να μιλήσεις ή να μη μιλήσεις και να πεις την πραγματική και εσωτερική αλήθεια; Η παράσταση της D.art dance company είναι ένα είδος interactive performing βασισμένο στο χορό, χρησιμοποιώντας επίσης λόγο-κείμενο και ως ακουστικά μέσα, σώμα και φωνή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: D.art dance company

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ: Στέλιος Καλαιτζής

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αλεξία Καλαιτζή – Ελίζα Γκιλιοπούλου

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: D.art assosiate

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: D.art dance co

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ – ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αλεξία Καλαιτζή, Ελίζα Γκιλιοπούλου, Δώρα Μελά, Τζωρτζίνα Σεραλίδου, Αλέξανδρος Τσιούκας  

16.00-16.30 μ.μ.: Site specific performance – Είσοδος Καπανίου, Αριστοτέλους & Βλάλη

Έφη Γεώργαρου

Border H.

Στο κομβικό σημείο μιας πόλης με τόσο μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, οι φωνές, αντίκρισμα της ζωής, της μνήμης, σωπαίνουν σιγά-σιγά. Μιλούν για παλιές εποχές, για ελευθερία. Μυρωδιές, εικόνες και αισθήματα ενός αλλιώτικου ρυθμού, παλεύοντας να αναδυθούν και πάλι, πριν να σβήσουν για πάντα. Και όμως μέσα στο γκρι, το αδιάφορο,  συνεχίζει να υπάρχει αυτός ο αλλιώτικος κόσμος. Αυτός που μεταδίδει με τα χρώματα του ελπίδα, μακριά από τα σύνορά του. Υπενθυμίζοντας. Μια site specific performance, μέσα σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο, που προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να χρωματίσει τις αισθήσεις ενός κόσμου φυλακισμένου στο σώμα, μα ελεύθερου ακόμη στη σκέψη.

Σύλληψη : Δρ. Αγγελική Αυγητίδου, Έφη Γεώργαρου

Performance: Έφη Γεώργαρου

 17.00 – 18.00 μ.μ.: Performance / Οδός Ασκητού & Μενεξέ (ψαραγορά)

Aniline DanceTheatre

ΧΧΧΥ

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τα χρωμοσώματα xx και xy, που διαφοροποιούν και καθορίζουν το φύλο. Οι εικόνες και η κίνηση δομούνται πάνω στις διαφορετικές εκφάνσεις τους, τη δυαδικότητα που δημιουργούν στον κόσμο όπως τον ξέρουμε, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα. Η προσέγγιση βασίζεται στις ομοιότητες και στις διαφορές που εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη αυτών των δύο χρωμοσωμάτων, όπως και στη συνύπαρξη και σύγκρουσή τους στη φύση, αλλά και στην κοινωνία. Δύο άνθρωποι, δύο σώματα. Ένας άντρας και μία γυναίκα. Ένας χορός. Γεννιούνται, κινούνται, αλληλεπιδρούν. Όμοια και διαφορετικά ταυτόχρονα. Συναντιούνται, μπαίνουν το ένα στο χώρο του άλλου. Χορεύουν. Οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις και οι πιθανότητες της επαφής τους. Ο παράγοντας “κοινωνία” υπεισέρχεται στην εξίσωση. Άλλοτε συνεργάζονται, άλλοτε συγκρούονται.

Ιδέα/χορογραφία/εκτέλεση: Αλέξανδρος Γκουντινάκης, Νατάσσα Αραμπατζή

Φώτα: Αλεξία Μουρτίδου

Πρωτότυπη μουσική: Myles Therron (Στέλιος Φραγγόπουλος)

(μουσική club: Φένια Σκλάβου)

Ρούχα: Ελένη Χασιώτη

Video: Γιώργος Μάνος

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

 18.00 – 18.30 μμ / Performance / Οδός Μενεξέ

Μαρία Λάππα, Αγγελική Μπιτζαράκη

Sole

Μια site specific Performance εμπνευσμένη από τον μύθο της Αριάδνης και τους διθυράμβους του Διονύσου του Friedrich Nietzsche. To Δρώμενο θα διεξαχθεί στην είσοδο της ψαραγοράς και θα καταλήγει σε μια εγκατάσταση μέσα στην ψαραγορά. Η Performance αποτελεί στιγμιότυπο από την παράσταση-εγκατάσταση “Γράμματα στον Μινώταυρο”, που θα παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 2016-17.

Μαρία Λάππα, Αγγελική Μπιτζαράκη

Σκηνική κατασκευή:  Δημήτρης Μπάσογλου

Σκηνική εγκατάσταση- Επιμέλεια κίνησης : Μαρία Λάππα

Δραματουργική επεξεργασία : Αγγελική Μπιτζαράκη 

18.30– 19.00 μ.μ.: Site specific Performance / Οδος Ασκητού 12, μαγαζί  καπάνιgraphix

Εύη Χατζημητάκου

Εντύπωσε και μετά Μοίρασε

Site specific σωματικού θεάτρου performance με έμπνευση την παλιά αγορά αλεύρων και αναφορά στην αναγνώριση ετερογενών στοιχείων την εντύπωση και την ζύμωσή τους.

Με την ομάδα Koresmerikle / σωματικό θέατρο και κουκλοθέατρο 

Στήσιμο/performance : Εύη Χατζημητάκου

Κρουστά: Leri Gurric

Κοστούμι: Ματίνα Ευθυμιάδου

 

19.00 – 19.30 μ.μ.: Performance / Οδός Κυδονιάτου με Ασκητού

The Girls

Improving Darwin

Τρία σώματα στο χώρο. Το πρώτο σώμα στέκεται, ενώ το κοινό το περιεργάζεται και τοποθετεί post-it. Το δεύτερο σώμα πλένεται ασταμάτητα, ενώ το τρίτο στέκεται γυμνό περιμένοντας κάποιον να το ντύσει. Δύο ‘εργάτες’ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την δουλειά. Το πρώτο σώμα, συμβολίζει τα πρωτόγονα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης: επιβίωση, σεξουαλικά και επιθυμίες που ο σημερινός ‘κοινωνικός άνθρωπος’ καταπιέζει. Στο δεύτερο σώμα, οι παραπάνω επιθυμίες και σκέψεις απομακρύνονται με μια συμβολική διαδικασία κάθαρσης, ώστε να αναγεννηθεί ένα νέο, αγνό, καθαρό σώμα. Τέλος, το τρίτο σώμα ενδύεται με τα κατάλληλα ρούχα προκείμενου να ανταποκριθεί στις κοινωνικές προσδοκίες. Το ‘Improving Darwin’ είναι μια περφόρμανς βασισμένη στη σκέψη του Λακάν για το σχηματισμό του ‘Εγώ’. Σύμφωνα με τον Λακάν, το Εγώ καθορίζεται ως εξαρτώμενο από εξωτερικά αντικείμενα, από έναν ‘’Άλλο’’. Καθώς το λεγόμενο “άτομο” ωριμάζει και μπαίνει σε κοινωνικές σχέσεις, μέσω της γλώσσας αυτός ο “Άλλος” θα σκιαγραφηθεί εντός των κοινωνικών και γλωσσικών πλαισίων που θα δώσουν στην προσωπικότητα τού κάθε ατόμου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

19.30– 20.00 μ.μ.: Performance / Οδός Βλάλη (Κρεοπωλείο)

Χριστίνα Φοίτου- Αλίκη Χιωτάκη

Primordial Ceremony. Study#1

Η Performance Primordial Ceremony. Study#1 πραγματεύεται τις συνθήκες φθαρτότητας, σήψης, ματαιότητας αλλά και μεταμόρφωσης σ’ ένα χώρο που ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανθρώπινη αλυσίδα. Δυο γυναικείες ανθρώπινες παρουσίες, στενά και απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, επιτελούν μια ιεροτελεστία θέτοντας ερωτημάτα σχετικά με το παροδικό της ανθρώπινης φύσης και ύλης.

 

20.30 – 21.00 μ.μ.: Site  specific  Performance / Οδός Βλάλη

Die Wolke Art Group

Δροσιά Τριαντάκη

Site – specific χοροθεατρική performance που αναφέρεται στο συγκεκριμένο τόπο παρουσίασής της (εξωτερικός χώρος μαγαζιού) και καθορίζεται από το χρόνο (κλειστή αγορά). Οι ήχοι μιας κλειστής αγοράς που αποτελεί και χώρο συνάθροισης, συνυπάρχουν με τη μουσική και την κίνηση.

Χορός / Χορογραφία / Performance: Δροσιά Τριαντάκη

Μουσική: Γιώργος Αβραμίδης / Voyager

 22.45 – 23.10 μ.μ.: Dance Performance / Οδός Bλάλη

Rough|Cut

Groove Theory

Το “Groove Theory” δημιουργήθηκε για ένα πάρτυ. Στόχος του είναι να αφήσει το σώμα απελευθερωμένο να χορέψει στη μουσική. Το κομμάτι αυτό είναι μια πρόσκληση για χορό από τους χορευτές στο κοινό. ΗRough|Cut ιδρύθηκε το 2014 από τον Αλέξη Τσιάμογλου (χορευτή- χορογράφο) με την οποία δημιουργεί χορογραφικά έργα και ταινίες χορού μικρού μήκους. Πυρήνας στη δημιουργία είναι η αντίληψη και γραφή με αρχές τεχνικών μοντάζ.Το 2015 συνεργάζεται με τη Σοφία Παπανικάνδρου (χορεύτρια χορογράφο) και η Rough|Cut γίνεται κολεκτίβα.Παράλληλα με το χορογραφικό έργο, η Rough|Cut δημιουργεί προωθητικό υλικό και βίντεο για ομάδες χορού και θεάτρου. Μαζί τρέχουν το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Towards Performance” που απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, performers και ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η κίνηση και ο χορός. Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιάσει τα έργα: |ENCOUNTER| σε χορογραφία Αλέξη Τσιάμογλου |CROSSROADS| σε χορογραφία Αλέξη Τσιαμογλου |GROOVE THEORY| σε χορογραφία Σοφίας Παπανικάνδρου |THE STARS WON’T COME OUT TONIGHT| σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου.

Χορογραφία: Σοφία Παπανικάνδρου σε συνεργασία με τους χορευτές

Χορεύουν: Νεφέλη Γιώτη, Γιάννης Κοντός, Αναστασία Κωστοπούλου, Ορέστης Παλιαδέλης, Γιώργος Πανόπουλος Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Πολίτης, Αλέξης Τσιάμογλου, Αλεξάνδρα Τσοτανίδου, Σοφία Χατζηβασιλείου

Δρώμενο / Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Θέλετε να ακούσετε ένα ποίημα;
Είναι έξι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε, οπλισμένοι… με ποιήματα, που έβαλαν στόχο να ομορφύνουν τον περίπατό σας μέσα από την ποίηση. Γιατί η ποίηση δεν γράφεται μόνο για να διαβάζεται, αλλά για να μιλιέται και ν’ ακούγεται.

Σύλληψη: Παπαδόπουλος Χάρης

Συντονισμός: Παπαδόπουλος Χάρης / Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ηθοποιοί: Χάρης Παπαδόπουλος, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Μόμω Βλάχου, Λίλα Βλαχοπούλου,Τάσος Ροδοβίτης, Μαρία Καραμήτρη

Εικαστικό ρεπορτάζ

Χρήστος Αλαβέρας / εικαστικός
Καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ζωγράφος Χρήστος Αλαβέρας θα καταγράφει σχεδιαστικά τα τεκταινόμενα με τους performer, το κοινό, τους περαστικούς τους μαγαζάτορες, τους πελάτες και τις σκηνές που διαδραματίζονται ανάμεσά τους.Τα σχέδια αυτά θα εκτίθενται άμεσα στους χώρους της αγοράς ως μια εικαστική μαρτυρία από το Καπάνι και τους ανθρώπους του σε μια εορταστική και ιδιαίτερη μέρα. Ο Χρήστος Αλαβέρας με σπουδές ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και στο ΑΚΙ στο Enschede της Ολλανδίας έχει πραγματοποιήσει εκτός από πολλές εκθέσεις και αρκετά εικαστικά δρώμενα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ασχολείται επίσης συστηματικά με το σχεδιασμό καθημερινών σκηνών στο δρόμο. Εξαιτίας αυτής της συνθήκης έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις και έχει δώσει το παρόν σε περιοδικά όπως το “ΕΝΕΚΕΝ”, ο “Μανδραγόρας”, το “ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ”, ενώ έχει παρουσιάσει ποιητικές συλλογές και άλλες έντυπες καταχωρήσεις. Έχει επίσης σοβαρή παρουσία και στα social media.

Μουσικές Σκηνές  

Stage 1

Οδός Κυδονιάτου & Βλάλη

17.30– 18.30 μ.μ.: Shango Records Showcase

Larry Skg & Pale Penguin DJ SET
Shango – θεότητα του πολέμου, του κεραυνού και της φωτιάς, πατέρας του ουρανού, αντιπροσωπεύει την ανδρική δύναμη και σεξουαλικότητα. Με μεγάλη υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε ένα νέο label απο τη χώρα των πυραμίδων: γεννημένος στους σκοτεινούς δρόμους του Κάιρο, μεγαλωμένος στα αξέχαστα δάση της Σάντα Εσμεράλντα, έχοντας περάσει τα εφηβικά του χρόνια στη Βομβάη και τις αγορές της Ταγγέρης και τέλος, έχοντας ωριμάσει στην αχανή ζούγκλα της Γκανα, η SHANGO RECORDS σας καλεί σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι μουσικής που διαφέρει απο άλλα. Σαν μέσα από ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο, θα βιώσουμε Ινδικούς και Πακιστανικούς ήχους, Afro-Beat ρυθμούς, Cumbia Tropicana τόνους και cosmic Ghetto-Latin vibes ως απαγορευμένους ήχους ενός ξέφρενου τελετουργικού με ηλεκτρονική μουσική στο background. Μακριά από παραδοσιακά μονοπάτια, αυτοί οι ορμητικοί χοροί και πολυφωνικές δομές θα οδηγήσουν όποιον διψά για χορό και περιπέτειες σε Διονυσιακά ‘ύψη’ και μέρη που δεν έχει επισκεφτεί.

18.45 – 19.45 μ.μ.: BlueBeat Company LIVE
Οι Bluebeat Company ξεκίνησαν στα τέλη του 2014 στην Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας την πορεία των rudies της δεκαετίας των 60’s στην Τζαμάικα, η μουσική τους κυμαίνεται σε ρυθμούς rocksteady, jamaican boogie και φυσικά SKA. Στις αρχές του 2015 ηχογραφούν το πρώτο τους demo “a bottle named Lucy” αποτελούμενο από 5 τραγούδια και ξεκινούν μια σειρά από εμφανίσεις μέσα στην πόλη αλλά και στην επαρχία. Ο Μάρτιος τους βρίσκει να ανοίγουν τους θρυλικούς Βad Manners και αμέσως μετά μπαίνουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τον πρώτο τους δίσκο “split” με τους Condenters από την Αθήνα. Ο δίσκος περιέχει 12 τραγούδια και είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που 2 μπάντες αυτής της σκηνής ενώνονται για να δημιουργήσουν σε μορφή βινύλιου έναν δίσκο. Επόμενη στάση τους το 1st Athens ska festival στις 9 Οκτωβρίου. Stay wild!

Η παρέα αποτελείται από τους: Τέο Κεσίσογλου – Τενόρο Σαξόφωνο, Αγάθος Δημητράκος – ηλ. Κιθάρα, Πάνος Βουλγαράκης – Μπάσο, Μανόλης Σταματιάδης – Πλήκτρα, Στέργιος Κόιας – Ντραμς, Άρης Τσίμτσιος – Φωνή
Past members: Γιάννης Στολάκης – Ντραμς

20.30 – 21.30 μ.μ.: George Avramidis & Voyager  LIVE
Ο Γιώργος Αβραμίδης μέσω του «Voyager» (που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα του) κάνει ένα μακρύ, αλλά χαλαρό ταξίδι μέσα σε smoothie μελωδίες και ρυθμούς. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ για ιδιαίτερες στιγμές που σίγουρα θα λατρέψετε! Ο τίτλος του άλμπουμ, που θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ, βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στα κομμάτια κάνοντας τον ακροατή να μετακυλήσει μέσα από τις μουσικές παραδόσεις ενός παζαριού της Ανατολίας μέχρι μιας θερμής Αιγυπτιακής νύχτας, όπως αναφέρεται σχετικώς με απόλυτη επιτυχία. Κρουστά, κιθάρες, πλήκτρα, τρομπέτα, σαξόφωνο, πολίτικη λύρα και αιθέρια φωνητικά αρμονικά δεμένα είναι οι συνοδοιπόροι σε αυτό ταξίδι. Ένα doo bop θα λέγαμε ταξίδι με άρωμα Ελλάδας!

Γιώργος Αβραμίδης (Τρομπέτα), James wylie (Άλτο Σαξόφωνο), Αλεξάνδρα Σιέτη (Φωνή), Αλέκος Παπουλίδης (Ηλ. Κιθάρα), Τάσος Κορκόβελος (Πλήκτρα), Τραϊανός Αλμπανούδης (Μπάσο), Εντυ Σπαάπεν (Κρουστά), Παύλος Παυλίδης (Τύμπανα) 

21.45 – 22.45 μ.μ.: Esterina Live Band
H Esterina εμφανίστηκε, κυριολεκτικά, από το πουθενά και στόμα με στόμα απέκτησε το δικό της πιστό κοινό. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο κυκλοφόρησε δύο δισκογραφικές δουλειές. Το “We got music” (Δεκέμβριο 2013) σε συνεργασία με τον RSN, από την The Sound of Everything και το σόλο άλμπουμ “This is a Happy Story” (Οκτώβριο 2014), το οποίο κυκλοφόρησε ελεύθερα μέσω διαδικτύου και στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ανέλαβε ο Dj Bedman. Στο ίδιο διάστημα παρουσίασε δύο περίφημα Live projects, Ένα urban hip hop τρίο με τον RSN και μια κιθάρα ενώ πλέον εμφανίζεται με την πενταμελή της soul orchestra. Έχει ανοίξει συναυλίες καλλιτεχνών όπως Belleruche, και Hannah Williams & The Tastemakers. Η μουσική της συνδυάζει ένα streetwise, hip-hop attitude με την συναισθηματική τρυφερότητα της soul μουσικής. Προέρχεται από ένα μέρος όπου το σκοτάδι και το φως συμπίπτουν και ο πόνος με την χαρά συνυπάρχουν. Επηρεασμένη από τις μαύρες μουσικές, η Esterina προσπαθεί να ενσωματώσει στον ήχο της όλους τους μουσικούς της ήρωες. Μέσα από τις αυτοτελείς της ιστορίες και την ειλικρίνεια στην ερμηνεία πετυχαίνει να μηδενίσει την απόσταση με τον ακροατή και να δημιουργήσει εμμέσως, και σε στιγμές ευθέως, προσωπική σχέση μαζί του.

Δημήτρης Σιάμπος: Κιθάρα, Φοίβος Κουντουράκης: Τύμπανα, Νίκος Βλάχος: Μπάσο, Γιάννης Δημητριάδης: Πλήκτρα 

23.00 – 24.00 μ.μ.: Rsn Electric Quintet
Παραγωγός, DJ και μουσικός, ο RSN ξεκίνησε σε μικρή ηλικία έχοντας ως βάση τα ακούσματα της golden era της hip-hop αλλά και της jazz/ hip-hop. Αργότερα με άξονα τη soul, funk και trip hop μουσική κυκλοφόρησε τις προσωπικές του δουλειές: «Μuddy roads» (2011, Breathe records), «Rsn – Play that funky music» (2012, self independent release) και «We got Music» σε συνεργασία με τη soul vocalist Esterina (2013, The Sound ofEverything / Cobalt). Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 κυκλοφορεί τη νέα του solo δουλειά «Analog Memories» με συμμετοχές από Ελλάδα αλλά και εξωτερικό (Minos Emi). Από το 2009 μέχρι σήμερα ο ίδιος συμμετέχει ως Dj στο γνωστό βρετανικό συγκρότημα Belleruche, κορυφαίο στην παγκόσμια turntable soul σκηνή με πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό (Σερβία, Τουρκία, Ρωσία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ουκρανία κ.ά.). Ο RSN έχει βάλει την υπογραφή του στη μουσική του ντοκιμαντέρ της βρετανικής Guardian «Greece’s Biggest Hospital» (2010), του «Debtocracy» του Άρη Χατζηστεφάνου (2010) καθώς και του τηλεοπτικό spot των Γιατρών του Κόσμου (2011). To2014 ανέλαβε το βασικό theme, έκανε τη μουσική επιμέλεια και έπαιξε live για λογαριασμό του TEDx Academy στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Thaliah: Φωνή, Dennis Morfis: Κιθάρα, Dimitris Dermanis: Πλήκτρα

Μουσικές Σκηνές

Stage 2

Οδός Ασκητού ( Αρχή )

17.30 – 19.30 μ.μ.: Phon & John Karagiannis
O Phon συστήθηκε στο κοινό της πόλης μέσα από τις εμφανίσεις του στo Casablanca. Μανιακός συλλέκτης δίσκων, ξεχωρίζει για την αισθητική του, με το ύφος του να χαρακτηρίζεται κυρίως απο τις Disco επιρροές του και να συμπληρώνεται απο επιλεγμένα House “στοιχεία”. Ο Γιάννης Καραγιάννης έρχεται στο “Καπάνι Project” με μουσικές και θετική ενέργεια! Ο ίδιος κατοικεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Με τη μουσική ασχολείται από νεαρή ηλικία, είτε πίσω από μικρόφωνα, είτε κονσόλες παραγωγής. Είναι ιδρυτής της TechHead Recordings που μετράει 11 χρόνια ζωής, καθώς και του label project Dubaptism. Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός στονANT1 97.5 και τον Safari FM και υπήρξε διευθυντής προγράμματος στον Biscuit Radio (2010-2015) και τον HYPERLINK “http://deeptechno.fm/” \n _blankDeeptechno.fm(2013 – σήμερα). Σήμερα τον Γιάννη θα τον βρείτε στο δισκοπωλείο του, Vinyl Salvation, στο ρετιρέ της Βίκτωρος Ουγκώ 14, να επιλέγει μουσικές και αναλογικές κυκλοφορίες για τους λάτρεις του βινυλίου, σαν τον ίδιο.

19.30 – 20.30 μ.μ.: Tendts (dj set)
Η σελίδα των Tendts στο soundcloud τους περιγράφει ως “Δύο αδέλφια που φτιάχνουν μουσική την οποία είτε μπορείς να χορέψεις, είτε όχι“. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά εξηγεί ξεκάθαρα την φιλοσοφία του διδύμου από την Θεσσαλονίκη που επιτρέπει στην καλύτερη πλευρά της ποπ, σόουλ -και κάποιες φορές χορευτικής- ηλεκτρονικής μουσικής να απολαμβάνεται ισομερώς είτε σε κάποιο κλαμπ είτε στο σπίτι. Στις live εμφανίσεις τους απαρτίζονται από διάφορα keyboards & synths, drum machines και samplers. Ο Χρήστος και ο Φώτης έχουν περάσει σχεδόν όλη τους τη ζωή γράφοντας και παίζοντας μουσική μαζί. Κάποια από τα πρώτα τους εγχειρήματα είδαν το φως του ήλιου στο πρώτο τους EP “Slow Years” το 2012 στην αθηναϊκή Lower Parts. Τρεις ακόμη κυκλοφορίες ακολούθησαν, ένα split 12” στην Project Mooncircle στο Βερολίνο, ένα compilation σε πειραματικό ύφος –φόρος τιμής στους αγαπημένους τους καλλιτέχνες όπως ο William S. Burroughs και ο Joseph Beuys- με τίτλο “Accept Failure as Part of the Process” και η πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους, το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλοCheap Poetry, στην Fair Weather Friends records, το οποίο αποτυπώνει όλο το ηχητικό τους σύμπαν μέχρι τώρα.

20.30 – 22.00 μ.μ.: Alex Nude
Ο Alex Nude βρίσκεται στο προσκήνιο για πάνω από μία δεκαετία, με σταθερές εμφανίσεις και residencies στα πιο ενεργά venues της Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Μυκόνου. Έχει συνεργαστεί με το Reworks Festival,Street Outdoors-Thessaloniki και είναι ιδρυτικό μέλος στο ανεξάρτητο project WINK! Τα τελευταία 2 καλοκαίρια έχει residancy στην Μύκονο, στο world-class Nightclub Moni & στο νέο Dayclub-Restaurant Scorpios. Ο ήχος που τον χαρακτηρίζει είναι Deep, Afro, Chicago house και Disco και αυτή την περίοδο ασχολείται με το νέο του project “Basic Blaq Theory”.

22.00 – 24.00 μ.μ.: Στέλιος Γαλατσόπουλος
Ο Στέλιος Γαλατσόπουλος aka Stelio Gala, γεννήθηκε και ανδρώθηκε μουσικά στη Θεσσαλονίκη των 90’s και των 00’s. Οι μουσικές του επιρροές δεν περιορίστηκαν ποτέ στους αυστηρά ηλεκτρονικούς ήχους και στην συλλογή του μπορεί κάποιος να βρει από jazz, disco, rock, μέχρι acid house, techno και electro. Όλο αυτό το μουσικό φάσμα, έχει παίξει κυρίαρχο ρόλο στην προσωπικότητα του ως DJ/react-text.

 

Info: Το “Kapani Project” θα φιλοξενηθεί στις παράλληλες δράσεις των φετινών «Δημητρίων» και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

TipΜετά τη λήξη του “Kapani Project”after party στο Γορίλας bar, Βέροιας 3, Ανω Λαδάδικα

Επικοινωνήστε μαζί τους στο: kapaniproject@gmail.com

Βρείτε τους στο: https://www.facebook.com/kapaniproject

Δείτε τους στο: Kapani Project

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE