Ηλίας Αβαντήρας: Όταν ο κρεοπώλης της γειτονιάς μας καταρρίπτει κάθε κλισέ

Συνέντευξη: Φένια Ζάννη
Φωτογράφιση: Ιωσήφ Αλεξιάδης

Butcher Family για τον Ηλία Αβαντήρα σημαίνει η οικογενειακή επιχείρηση που περνά στα χέρια του και η στιγμή που αναλαμβάνει να «πιάσει το τιμόνι», σε ένα διαφορετικό concept κρεοπωλείου υψηλής αισθητικής, με βασικό παράγοντα την άριστη ποιότητα προϊόντων και την άψογη εξυπηρέτηση πελατών.

Μετρώντας στο ενεργητικό του πολλές και σημαντικές συνεργασίες στην εγχώρια και παγκόσμια βιομηχανία του modelling, ο 22χρονος Ηλίας αποφάσισε πρόσφατα να αναλάβει εξ ολοκλήρου την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από τον πατέρα του, το κρεοπωλείο Butcher Family. Ανακαινίζοντάς το, δημιούργησε ένα χώρο στον οποίο το παραδοσιακό στοιχείο συναντά το σύγχρονο, με προϊόντα και υπηρεσίες που σέβονται τόσο τον καταναλωτή, όσο και τις ανάγκες του για ποιότητα, γεύση και καλές τιμές.

dj3a6332dj3a6282288352

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για το κρεοπωλείο και ποιο ήταν το κίνητρό σου γι’ αυτό το ξεκίνημα;
Η αρχική ιδέα ήρθε από κάποια ταξίδια που έκανα στο εξωτερικό. Έβλεπα διάφορα πράγματα που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Είχαν καινούργια και πιο μοντέρνα στυλ, τα οποία έλειπαν από την Ελλάδα. Αυτό το επάγγελμα, το κρεοπωλείο, το αγαπώ πάρα πολύ, αφού γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε όλο αυτό μαζί με τον πατέρα μου. Ήθελα λοιπόν να εφαρμόσω τις ιδέες που είδα στο εξωτερικό και στην επιχείρηση του πατέρα μου, στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Αυτή η ευκαιρία μου δόθηκε τώρα, που ο πατέρας μου συνταξιοδοτήθηκε. Νομίζω πως είναι η συνέχεια του κρεοπωλείου, το καινούργιο concept που του έδωσα.

Στο Butcher Family τι προϊόντα μπορεί να βρει κανείς;
Στο κατάστημα θα βρει κάνεις πολύ παραδοσιακά προϊόντα, προϊόντα τα οποία η κάθε οικογένεια προτιμά να συμπεριλαμβάνει σε κάθε της τραπέζι. Προϊόντα που αποτελούν κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας. Εκτός από αυτά όμως, το Butcher Family προσφέρει και πιο εξευγενισμένα κρέατα, όπως είναι το Black Angus από 100% Μοσχαρίσιο κρέας. Επιπλέον προσφέρουμε και ζυμαρικά ελληνικής παραγωγής και προέλευσης. Άλλωστε καθημερινά φροντίζω για την ποιότητα που προσφέρει το κρεοπωλείο, καθώς επισκέπτομαι την αγορά και προσπαθώ να επιλέγω το καλύτερο κρέας που διατίθεται. Γενικότερα στηρίζω τοπικούς Έλληνες παραγωγούς, γιατί πιστεύω πως η ποιότητα τους είναι ασυναγώνιστη.

Γενικά εσύ μαγειρεύεις;
Όποτε μπορώ και έχω χρόνο, ναι. Μαγειρεύω κρέας και τρώω κάθε μέρα κρέας. Δεν είναι πολύ καλό αυτό! Μου αρέσει βέβαια και να δοκιμάζω καινούργια πράγματα στην κουζίνα.

dj3a6321288447

Γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη περιοχή για το Butcher Family;
Την περιοχή του Ηρακλείου την αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι η περιοχή όπου μεγάλωσα και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Εδώ βρισκόταν από παλιότερα το κρεοπωλείο του πατέρα μου και ήταν επιθυμία μου να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση εκεί από όπου ξεκίνησε.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Butcher Family;
Ουσιαστικά η φιλοσοφία μας έχει να κάνει τόσο με το παραδοσιακό, όσο και με το πιο σύγχρονο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό. Από το 1988 ήταν το παραδοσιακό κρεοπωλείο του πατέρα μου και πλέον το παραδοσιακό συναντά το πιο μοντέρνο. Και μιλάω και για στυλ και για φιλοσοφία αλλά και για τα προϊόντα.

Σχετικά με το design του καταστήματος, είχες κάποιο αρχικό πλάνο που υλοποίησες; Ποιος σε βοήθησε σε όλο αυτό;
Από τη μεριά μου ναι, υπήρξε ένα αρχικό πλάνο. Ήθελα να είναι περισσότερο βιομηχανικός ο χώρος στο σχεδιασμό του και να βγάζει κάτι «άγριο». Να μην θυμίζει γενικά τα υπόλοιπα, παραδοσιακά κρεοπωλεία. Τον διαφορετικό αυτό σχεδιασμό με βοήθησε να τον υλοποιήσω ο σχεδιαστής/decorater, Αλέξανδρος Λάβδας.

dj3a6300dj3a6343288546

Με την ανακαίνιση του κρεοπωλείου, η πελατεία διαφοροποιήθηκε;
Σίγουρα η πελατεία αυξήθηκε. Βέβαια και ο κόσμος που επισκεπτόταν και πριν το Butcher Family, παραμένει, η σταθερή πελατεία δηλαδή. Παρατηρώ μια ανοδική πορεία και αυτό με κάνει ακόμη πιο αισιόδοξο για το όλο μου εγχείρημα.

Είσαι λάτρης της υγιεινής διατροφής και του καλού φαγητού. Ήταν και δική σου ανάγκη να δημιουργήσεις έναν χώρο – ή μάλλον στην προκειμένη να συνεχίσεις αυτόν το χώρο – προσφέροντας ποιοτικό κρέας;
Αναμφίβολα. Νομίζω πως η ποιότητα παίζει καθοριστικό ρόλο, αν θέλει κανείς να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα κρεοπωλείο, τότε η ποιότητα αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Ο χώρος και οι υπηρεσίες έχουν αποκλειστικά τη δική σου υπογραφή;
Έχω κάποιους συνεργάτες στο νέο επιχειρηματικό μου εγχείρημα, ωστόσο τις αποφάσεις τις παίρνω εγώ κατά κύριο λόγο.

Σε προβλημάτισε το ρίσκο που πήρες, κάνοντας την ανακαίνιση σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα;
Στην αρχή σίγουρα προβληματίστηκα. Ωστόσο είμαι πολύ αισιόδοξος σε οποία απόφαση κι αν πάρω κι έτσι θεώρησα ότι θα είναι μια πολύ καλή αρχή. Παρά τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, πήρα την απόφαση και την υλοποίησα με την καλύτερη διάθεση και με πολλή αισιοδοξία.

*Το κρεοπωλείο Butcher Family του Ηλία Αβαντήρα βρίσκεται στο Νέο Ηράκλειο, στην οδό Ευτυχίας 28.

dj3a6339

Θεωρείς πως η έννοια της ποιότητας συνδέεται με την έννοια της τιμής;
Σίγουρα οι δυο αυτές έννοιες συνδυάζονται. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Μπορούμε να βρούμε πολύ καλά προϊόντα σε αρκετά καλές τιμές. Προσωπικά, όσο μπορώ στο Butcher Family, έχω μειώσει τις τιμές, γιατί βλέπω πως ο κόσμος πλέον δυσκολεύεται πολύ. Βασική μου επιδίωξη είναι να σταθώ δίπλα στους καταναλωτές, κατανοώντας τις ανάγκες και τις δυνατότητές του παράλληλα.

Στα μελλοντικά σου σχέδια, τοποθετείς τον εαυτό σου αποκλειστικά στο κρεοπωλείο;
Μελλοντικά βλέπω τον εαυτό μου να αφοσιώνεται στο κρεοπωλείο και στη δουλειά αυτή. Εξάλλου είναι μια δουλειά που την αγαπώ πολύ. Παράλληλα κάνω και κάποιες φωτογραφίσεις σαν μοντέλο στο εξωτερικό, ωστόσο προτεραιότητά μου παραμένει το κρεοπωλείο, στο οποίο και θέλω να αφιερώσω το χρόνο μου απόλυτα. Μελλοντικά το Butcher Family μπορεί και να επεκταθεί, γιατί όχι;

dj3a6275

Φένια Ζάννη

  1. […] χρόνια δραστηριοποιείσαι στην Ελλάδα και με τη δική σου επιχείρηση. Πως σχολιάζεις σήμερα την πορεία σου αυτή; Το τόλμημά […]

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE