Quantcast

5 Μέρες Reworks Festival, 5 Μέρες Ηλεκτρονική Μουσική

Κείμενο: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία: Έλενα Αγγελίδου

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

Reworks Festival // Athens // Thess

H Θεσσαλονίκη σε ρυθμούς Reworks Festival από τις 14 μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη στην άκρως βιομηχανική περιοχή της πόλης. Πέντε μέρες Reworks Festival, πέντε μέρες μουσική. Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής επέστρεψε και προτείνει ήχους, κορυφαία ονόματα της μουσικής σκηνής και το νέο project που το πλαισιώνει για φέτος, το Reworks Agora με ομιλίες, μουσικά performances, προβολές και πολλά άλλα. Ένα festival που αποτελεί συνάντηση, αποτελεί καθιερωμένο ραντεβού! Για 12η χρονιά φιλοξενείται στην πόλη και προτείνει, επικοινωνεί και διασκεδάζει.

reworks

Reworks Festival: ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής των Βαλκανίων. Πότε ξεκίνησε να στήνεται και ποιοι οι στόχοι του;
Ξεκινήσαμε το 2005 με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και όνειρα, ώστε να στήσουμε μια μεγάλη γιορτή με οδηγό τη μουσική. Τότε στην πόλη δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, πέραν της αμιγώς club σκηνής. Επιθυμία μας, να εντάξουμε το Reworks Festival στο διεθνή φεστιβαλικό χάρτη και να προτείνουμε, να επικοινωνήσουμε μουσική και καλλιτέχνες της σύγχρονης, διεθνούς και ελληνικής σκηνής.

Πώς ξεκίνησε να στήνεται όλη αυτή η μεγάλη ιδέα του Reworks Festival; Αναμένατε αυτή την αποδοχή από τον κόσμο;
Σημείο αναφοράς αποτελεί κυρίως το Sonar Festival για την όλη ιδέα του Reworks, αν και υπήρχαν πολλές εμπειρίες από festivals του εξωτερικού. Η διαφορά έγκειται στο ότι το Sonar ήταν το πρώτο που άνοιξε έναν νέο δρόμο, μια καινούργια πορεία, και έλαβε χώρα εντός πόλεως, ενώ όλα τα υπόλοιπα πραγματοποιούνταν σε χώρους έξω από την πόλη. Προσωπικά, το Sonar Festival το θεωρώ από τα καλύτερα παραδείγματα festival και αποτέλεσε για μένα έμπνευση και ιδέα ταυτόχρονα. Ξεκινώντας από μικρά μουσικά events στη Θεσσαλονίκη και συνδεόμενος με μια όμορφη ομάδα, όλο αυτό άρχιζε σιγά σιγά να ανοίγεται και κατέληξε στη μεγάλη μας αγάπη και επιθυμία να ετοιμάσουμε το πρώτο Reworks Festival το 2005. Από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, αγαπήθηκε και με θετική ενέργεια συνεχίζουμε και προχωράμε.

Κατά πόσο το κοινό της Θεσσαλονίκης ήταν έτοιμο να δεχτεί, να υποστηρίξει και να φιλοξενήσει ένα festival ηλεκτρονικής μουσικής;
Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ήταν για όλους κάτι εντελώς καινούργιο και πρωτόγνωρο, οπότε σίγουρα ήθελε το χρόνο του. Άλλωστε δεν υπήρχε και η λεγόμενη «φεστιβαλική κουλτούρα» όταν ξεκινήσαμε, ένα στοιχείο που θέλαμε πολύ να το εντάξουμε στην πόλη. Βέβαια όλο αυτό είχε τη δική του ομορφιά, διότι δεν ήταν κάτι νέο μόνο για τον κόσμο αλλά και για μας. Οπότε, για του λόγου το αληθές, προχωρούσαμε παρέα και το κατευθύναμε και όλο αυτό μαζί.

dsc02750-3 dsc02763-2

Τι νέο, τι αίσθηση και τι διαφορετικό θεωρείται ότι προσδίδει το συγκεκριμένο γεγονός στην πόλη και στους ενδιαφερόμενους;
Ένα γεγονός όπου η μουσική έχει τον πρώτο λόγο και αποτελεί σημείο συνάντησης, επικοινωνίας, δράσης και διασκέδασης. Βλέπουμε και ακούμε καλλιτέχνες από διάφορες πόλεις του εξωτερικού, το festival ανοίγει μουσικά ορίζοντες κι όχι μόνο, ακριβώς επειδή πλαισιώνεται από ποικίλα projects και events διαφόρων θεμάτων.

Γιατί στο επίκεντρο η ηλεκτρονική μουσική και όχι κάποιο άλλο είδος;
Αυτό συμβαίνει επειδή από την αρχή είχαμε στόχο να παρουσιάσουμε σύγχρονες μορφές μουσικής. Βέβαια να διευκρινίσουμε πως η κατηγοριοποίηση είναι λανθασμένη, γιατί το Reworks Festival έχει παρουσιάσει ποικίλα μουσικά είδη κι έχει επαναφέρει ήχους που τότε είχαν έρθει σε τέλμα. Έχει κινηθεί σε διάφορα μουσικά στυλ: από κλασική μουσική, ηλεκτρονική swing και jazz μέχρι πολλά άλλα.

Η διαδικασία για να στήσεις και να προετοιμάσεις ένα τέτοιο γεγονός αλλά και για να επιλέξεις τον κάθε καλλιτέχνη του line up;
Για μας όλη αυτή η διαδικασία και ο σχεδιασμός έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες. Αρχικά πολύ σημαντικό είναι ότι το φεστιβάλ είναι απαραίτητο να προτείνει και να επικοινωνεί ιδέες. Έπειτα ο καλλιτέχνης να συνάδει με το σχεδιασμό που κάνουμε κάθε χρόνο και φυσικά να τον έχουμε δει από κοντά, να έχουμε ακούσει τα live του, τι έχει να πει και τι έχει να δώσει. Επίσης πολύ βασικός παράγοντας είναι να συμπεριλάβουμε και να παρουσιάσουμε την ελληνική σκηνή και τους Έλληνες καλλιτέχνες.

Ένα festival που εκτός από τα διεθνή ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής εμπεριέχει και πολλούς καλλιτέχνες από Ελλάδα. Παρατηρείς εξέλιξη στη χώρα μας ως προς το συγκεκριμένο μουσικό είδος κι αν ναι, έχεις ξεχωρίσει κάποιους;
Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι στη χώρα μας με ταλέντο και μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες, μπάντες, μουσικά σχήματα ξεπηδούν, προτείνουν ωραία πράγματα, επικοινωνούν μουσικές. Μια ωραία εξέλιξη από ανθρώπους με πάθος για τη μουσική. Γι’ αυτό και το Reworks προβάλλει τα ελληνικά ονόματα και τις δουλειές τους. Τendts, And.id, Gioumourtzina είναι λίγοι μόνο από τους πολλούς που θα μπορούσα να προσθέσω στη λίστα.

14273273_10154018591324426_1772538710_o

Αν σας έλεγα να επιλέγατε την πιο αγαπημένη Reworks χρονιά ποια θα ήταν αυτή;
Θα έλεγα ότι η κάθε χρονιά είναι μοναδική γιατί προσπαθούμε κάθε χρόνο να ενσωματώνουμε κάτι νέο και κάτι διαφορετικό. Δεν παραμένουμε στάσιμοι, επιδιώκουμε να το χρωματίζουμε και να το πλαισιώνουμε εκτός της μουσικής και με διάφορα άλλα προγράμματα, projects, συζητήσεις.

Ένα νέο project συζητήσεων, πάνελ και εργαστηρίων ενσωματώνεται γι’ αυτή τη χρονιά στο Reworks. Τι θα παρακολουθήσουμε;
Προκειται για το Reworks Agora, το νέο project του Reworks. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει ομιλίες, μουσικά performances, προβολές και πολλά άλλα. Η έναρξή της έχει οριστεί για την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Το Reworks Agora θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και έχει στόχο να φέρει σε επαφή ειδικούς από το εξωτερικό και την Ελλάδα (καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και ερευνητές) για να παρουσιάσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες γύρω από τη μουσική, τον κινηματογράφο, την τεχνολογία και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Στοχεύει στο να αποτελέσει μια πλατφόρμα όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει ανερχόμενες τάσεις, καλλιτέχνες και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες. Ενσωματωμένο στο Reworks το οποίο ακολουθεί αμέσως μετά, το Reworks Agora θα εισάγει το κοινό στην ψηφιακή κουλτούρα και σε σχετικές δημιουργικές βιομηχανίες.

*Περισσότερα για το Reworks Agora θα βρείτε εδώ.
**Περισσότερα για το Reworks Festival θα βρείτε εδώ.
***Το event του Reworks Festival 2016 στο Facebook.

Reworks

 

More Stories
flannel shirt cocktail 1
Flannel Shirt Cocktail