Quantcast
Μηνάς Κοσμίδης

Μηνάς Κοσμίδης: Έλκομαι από αρχιτεκτονικές δημιουργίες με επίκεντρο τον άνθρωπο

Αντικρίζοντας την αρχιτεκτονική δραστηριότητά του με μία πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική, ο Μηνάς Κοσμίδης στοχεύει σε μοναδικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες και άρτια λειτουργικότητα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δανός

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MINAS KOSMIDIS [Architecture in concept] αποτελεί αποκύημα του ομώνυμου αρχιτέκτονα, Μηνά Κοσμίδη. Μέσα σε μόλις εννέα χρόνια από τη δηµιουργία του και αφού αποτέλεσε τη συνέχεια του προσωπικού του γραφείου από την Κομοτηνή στη Θεσσαλονίκη, έχει αφήσει ένα διακριτό στίγµα στον ελληνικό αρχιτεκτονικό χάρτη. Μετρώντας πολλές δημοσιεύσεις των projects του σε περιοδικά αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, καθώς επίσης και βραβεύσεις σε διάφορα επίπεδα, το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει καταφέρει ήδη να αποκτήσει τη δική του χαρακτηριστική ταυτότητα. Αντικρίζοντας την ελληνική αγορά και την αρχιτεκτονική δραστηριότητά του με μία πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική, ο Μηνάς Κοσμίδης επαναπροσδιορίζει τις έννοιες του minimal, της αφαίρεσης και του ταλέντου με στόχο του πάντα τις μοναδικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες και την άρτια λειτουργικότητα.

RATTAN - bar-restaurant στη Ρόδο
RATTAN – bar-restaurant στη Ρόδο

 

Hotel ORION - Ρόδος
Hotel ORION – Ρόδος

Ποια είναι η φιλοσοφία και η ιστορία της MINAS KOSMIDIS [Architecture in concept];
Αν ήταν υποχρεωτικό να περιγράψουμε το γραφείο ή τη φιλοσοφία του με μια φράση, θα ήταν αυτή του Charles Eames: “The details are not the details. They make the design…” άλλωστε η έμφαση στη λεπτομέρεια, όχι απαραίτητα κατασκευαστική αλλά και σχεδιαστική, προσδίδει σε ένα έργο, το κάτι παραπάνω. Όσο για την ιστορία του γραφείου MINASKOSMIDIS [Architecture in concept], ξεκινά το 2007 με την εγκατάστασή του στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ως συνέχεια του προσωπικού μου γραφείου της Κομοτηνής, μιας και από εκεί ξεκίνησα.

Ποιο είναι το κύριο μέλημά σας σαν studio;
Το κύριο μέλημά μας είναι πάντοτε να δημιουργούμε projects που να «ξεπερνάνε» τα προηγούμενά μας, έστω και στο ελάχιστο, να υπάρχει εξέλιξη, τουλάχιστον στην δική μας κρίση άλλα πάντοτε προς όφελος των πελατών μας.

Ποιες ήταν οι επιρροές σου;
Πέρα από τις επιρροές που έχω από το χώρο της επιστήμης μου, της «τέχνης» μου, παρασύρω τη σκέψη μου και την ανατροφοδοτώ, ανακαλύπτοντας «πηγές» έμπνευσης μικρές ή μεγάλες, σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές, σχετικές με το καθεαυτό μου επάγγελμα ή άσχετες, χρησιμοποιώντας τα κρυφά και άγνωστα ακόμη και σε μένα μονοπάτια της φαντασίας μου.

La Maison du Grec - Bistrot στην Αθήνα
La Maison du Grec – Bistrot στην Αθήνα

 

Pier One - bar-restaurant στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού
Pier One – Bar Restaurant στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού

 

THE FISH MARKET- fish restaurant στο παλιό λιμάνι Λεμεσού
THE FISH MARKET- fish restaurant στο παλιό λιμάνι Λεμεσού

Η ελληνική αγορά ανταποκρίνεται στις δικές σου προσδοκίες;
Αυτή την εποχή, όπως και τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση είναι δύσκολη και γνωστή. Δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται σε κανενός τις προσδοκίες.  Προσπαθώ να δημιουργήσω νέα δεδομένα, έτσι ώστε να έχω την ευκαιρία/ευκαιρίες να «γευτώ» κάποιες «μεταλλαγμένες» μου.

Μιλώντας για δεκαετίες, θα μπορούσες να ξεχωρίσεις αρχιτεκτονικά κάποια που αγαπάς και θαυμάζεις τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες της;
Το μοντέρνο κίνημα της δεκαετίας του ’20, ’30 και όλους τους μεγάλους κλασικούς αρχιτέκτονες – δάσκαλους αλλά και αργότερα τη δεκαετία του ’50 και ’60 στην Ελλάδα με τους δικούς μας μεγάλους κλασσικούς αρχιτέκτονες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική δεν έχει έργα που ξεχωρίζουν. Γενικώς έλκομαι περισσότερο από δημιουργίες ανθρωποκεντρικές, που σέβονται την ανθρωπινή κλίμακα και το περιβάλλον.

Ποιο είναι το μυστικό για το καλύτερο αποτέλεσμα στη δουλειά ενός αρχιτέκτονα;
Δεν ξέρω αν αυτό είναι δικό μου μόνο μυστικό/συνταγή αλλά και πολλών άλλων. Θα πρέπει κάθε καινούργιο project να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά σαν μια καινούργια άσκηση, σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί μα πάνω από όλα σαν ένα παιχνίδι που καλούμαστε να παίξουμε, όχι απαραίτητα για να κερδίσουμε αλλά κυρίως να το ευχαριστηθούμε.

Οι καθαρές γραμμές, τα στοιχεία της φύσης και το φως είναι τα «εργαλεία» που σε εμπνέουν και χαρακτηρίζουν τις δουλειές σου. Ποια είναι η σχέση σου σε προσωπικό επίπεδο με τον όρο “minimal”, που ακούμε συχνά και πoια με τη φύση;
Ο όρος “minimal” δυστυχώς πέρασε σαν «μόδα» στην ελληνική πραγματικότητα όπως και άλλα πολλά. Minimal: η τέχνη του να ζεις και να διεγείρεις όλες τις αισθήσεις σου όμορφα με το «ελάχιστο», πράγμα αρκετά δύσκολο στην πράξη. Πρέπει να αποτελέσει φιλοσοφία ζωής. Σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επαγγελματικό, προσπαθώ να το εφαρμόσω αλλά πολύ δύσκολα. Περισσότερο θα χρησιμοποιούσα τη λέξη «αφαίρεση». Όσο για τη σχέση μου με τη φύση τη θεωρώ «μητρική» μιας και αποτελούμε όλοι μας παιδιά της και μόνο καλά έχουμε να πάρουμε από αυτή, σε όλα τα επίπεδα, αρκεί να την αφουγκραστούμε.

H MINAS KOSMIDIS [Architecture in concept] έχει κερδίσει αρκετά βραβεία τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μίλησέ μας για το μυστικό της επιτυχίας. Ταλέντο ή σκληρή δουλειά;
Κάθε  φόρα θέλω να κάνω ένα βήμα παραπέρα σχεδιαστικά, έστω και μικρό, αν και δεν υπάρχει παρθενογένεση… Προσπαθώ τα έργα μου να μπορούν να είναι «αναγνωρίσιμα» ή τουλάχιστον κάθε φορά να ξεπερνώ τον εαυτό μου, όπως ανέφερα και παραπάνω. Μπορώ να πω ότι κάθε φορά προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι «μοναδικό», αν και είναι μεγάλη λέξη και ο καθένας την οριοθετεί διαφορετικά. Φαίνεται ότι όλη αυτή η προσπάθεια μου δημιούργησε μια κατάσταση, μια δυναμική στο να ξεχωρίζω κι εγώ σε κάτι. Το ταλέντο το καλλιεργείς διαρκώς όμως με πολύ σκληρή δουλειά.

Single house στη Θεσσαλονίκη
Single house στη Θεσσαλονίκη

 

Single house στην Αθήνα
Single house στην Αθήνα

 

LINK - Jewlery shop στη Θεσσαλονίκη
LINK – Jewlery shop στη Θεσσαλονίκη

Η αρχιτεκτονική για σένα ήταν από πάντα όνειρο ζωής; Ήξερες ανέκαθεν ότι ανήκεις εκεί;
Την αρχιτεκτονική την ανακάλυψα αρκετά μεγάλος, στην εφηβεία μου αλλά πάντα με προσέλκυαν οι τέχνες, από μικρό παιδί. Όταν συνειδητοποίησα ότι Αρχιτεκτονική είναι η «τέχνη», να παράγεις χώρους, καταστάσεις, συναισθήματα, προσπαθώντας να ενεργοποιήσεις κατά το μέγιστο όλες τις αισθήσεις των ανθρώπων/χρηστών, είπα ότι ανήκω πια σε αυτήν.

Ποια είναι τα projects που ετοιμάζεις αυτήν την περίοδο και τι νέο έρχεται, που μπορείς να μας αποκαλύψεις;
Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε από ένα δύσκολο τρίμηνο, μέσα στο οποίο παραδώσαμε συγχρόνως 5 χώρους εστίασης. Τα projects που δουλεύουμε αυτό το διάστημα – κατά ένα περίεργο τρόπο – στην πλειοψηφία τους έχουν να κάνουν με χώρους κατοικίας. Βέβαια και επαγγελματικούς χώρους. Περιμένω τη φωτογράφιση ενός project που κάναμε σε συνεργασία με ένα μεγάλο κινέζικο γραφείο στο Shenzhen. Σύντομα θα έχετε εικόνα…

Θαύμαζες ή θαυμάζεις δουλειές που γίνονται στην Ελλάδα; Στο δικό σου επαγγελματικό χώρο πάντα. Υπήρχαν δηλαδή φορές που επιβράβευσες δουλειές συναδέλφων σου;
Φυσικά και θαυμάζω, γιατί πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλούς αρχιτέκτονες. Και παλιούς και νέους ταλαντούχους. Επιβράβευσα και «ζήλεψα» projects συναδέλφων μου. Εξάλλου, πάντοτε η ευγενής άμιλλα είναι το κίνητρο για να προχωράς μπροστά.

Υπάρχουν πράγματα που σε δυσαρεστούν στην Ελλάδα σήμερα ή και άλλα που σε χαροποιούν και βλέπεις εξέλιξη;
Είναι πολλά που με δυσαρεστούν και δεν θέλω να ανοίξω το κεφαλαίο αυτό, γιατί μπορεί να χρειαστούν αρκετές σελίδες. Με χαροποιεί το γεγονός ότι η κρίση τα τελευταία χρόνια, παρά τις αρνητικές της συνέπειες, έβαλε σε ανθρώπους δημιουργικούς – νέους ή και μεγαλύτερους ηλικιακά – να ψαχτούν και να δημιουργήσουν καταστάσεις εκτός συνόρων, τις περισσότερες φορές με επιτυχία. Γιατί πάντοτε ο δημιουργικός Έλληνας διαπρέπει σε «υγιή» περιβάλλοντα!

O13 - Cafe Bar στη Θεσσαλονίκη
O13 – Cafe Bar στη Θεσσαλονίκη

 

Away - Cafe Bar στην Κομοτηνή
Away – Cafe Bar στην Κομοτηνή
More Stories
shaffer beach house fuse architecture hero 1 1704x959 1
Καλιφόρνια: Οι Fuse Architects και το παραθαλάσσιο δημιούργημα νότια της Santa Cruz