Quantcast
Parthenώn Film Festival

2ο Parthenώn Film Festival: Η πλατεία του χωριού μετατράπηκε σε θερινό σινεμά

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία: Βικυ Βάκουλη

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

Συναντήσαμε τα μέλη του Parthenώn Film Festival κάνοντας το φετινό απολογισμό, σ’ ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Χαλκιδικής εκεί που η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και το βουνό συναντούν το μπλε της θάλασσας και όλα μαζί εναρμονίζονται με τον πιο όμορφο και μαγικό τρόπο. Πριν από δύο εβδομάδες το 2ο Parthenώn Film Festival έλαβε χώρα μετατρέποντας την κεντρική πλατεία του χωριού σε θερινό σινεμά, όπου πλήθος κόσμου το απόλαυσε και το χάρηκε ιδιαίτερα. Μία κίνηση από πέντε ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, την ιστορία του αλλά και την εξέλιξή του και προτείνουν κάτι άκρως κινηματογραφικό, εικαστικό και καλοκαιρινό κάτω από τα αστέρια, δίπλα στα δέντρα και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα.

13 11

Τι είναι το Parthenώn Film Festival, πότε ξεκίνησε και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό;
Το Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό, είναι ένας κινηματογραφικός θεσμός του καλοκαιριού, που επανήλθε ανανεωμένο για 2η συνεχή χρονιά στον πανέμορφο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη Χαλκιδική! Η ιδέα ξεκίνησε πριν ενάμιση περίπου χρόνο και η ομάδα αποτελείται από τους Άγγελο Μαλλίνη, η Μάγδα Βλάχου, ο Στράτο Αλεξόπουλο, ο Φώτη Πολίτη και ο Χρήστο Πολίτη. Είμαστε μια παρέα πέντε φίλων που μεγάλωσαν στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής αλλά ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Ποιο το έναυσμα για την έναρξη του συγκεκριμένου festival; Τι σας ώθησε σ’ αυτό;
Η αγάπη μας για τον τόπο και το θερινό σινεμά μας ενεργοποίησε να οργανώσουμε αυτό το φεστιβάλ. Το περιεχόμενό του και οι παράλληλες δράσεις του αποτελούν τρόπο έκφρασης για μας. Είναι η δική μας πρόταση για το πώς μπορεί η περιοχή να αναπτυχθεί πολιτιστικά, να προβληθεί και να πάρει υπεραξία.

7 9

Πώς προέκυψε η επιλογή του τόπου; Γιατί στον Παρθενώνα Χαλκιδικής;
Γιατί εκεί μεγάλωσαν οι γονείς και οι παππούδες μας. Έχουμε συνδέσει την παιδική μας ξεγνοιασιά και αθωότητα με αυτόν τον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό, μόλις 5 χιλιόμετρα από το Νέο Μαρμαρά. Η γραφική πλατεία του Παρθενώνα είναι το ιδανικό σκηνικό γι’ αυτό που ονειρευτήκαμε. Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να συζητάμε για το φεστιβάλ, η απόφαση για την τοποθεσία ήταν άμεση και ομόφωνη από όλη την ομάδα.

Οι αντιδράσεις της κοινότητας απέναντι σ’ αυτήν την δημιουργική ενέργεια;
Η τοπική κοινότητα αγκάλιασε το φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή και στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια μας. Τοπικοί φορείς αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες συνεισέφεραν σε εξοπλισμό, γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και πρακτικά θέματα οργάνωσης. Σε όλους αυτούς βέβαια χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Χωρίς τη βοήθεια της κοινότητας, δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση του φεστιβάλ.

Γιατί ο κινηματογράφος «πρωταγωνιστής» του festival και όχι για παράδειγμα η μουσική ή η φωτογραφία;
Σινεμά γιατί έχουμε κοινή αγάπη γι’ αυτή την τέχνη, η οποία μας συντροφεύει από την παιδική μας ηλικία έως και την ενηλικίωσή μας. Επιλέγουμε να φέρουμε το σινεμά ξανά στο χωριό, όπως λέει και το όνομα του φεστιβάλ, γιατί αυτό λείπει από τον τόπο μας. Πριν κάποια χρόνια, λειτουργούσαν έως και τρεις θερινοί κινηματογράφοι στο Νέο Μαρμαρά. Πλέον δεν λειτουργεί κανένας. Το φεστιβάλ έχει σαν πυρήνα του τον κινηματογράφο, ωστόσο σκοπός μας είναι να εμπλουτιστεί και με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, που αφορούν άλλες μορφές τέχνης. Φέτος, κατά το τριήμερο του φεστιβάλ και σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας παρουσιάσαμε το εικαστικό project Παράθυρα / Ερείπια. Στο μέλλον θα συνδυάσουμε και τη μουσική και τη φωτογραφία και θα πειραματιστούμε και με άλλες μορφές τέχνης.

Για την διεκπεραίωση του Parthenώn Film Festival δράτε ως συλλογικότητα ή και με τη βοήθεια κάποιου πολιτιστικού συλλόγου;
Το φεστιβάλ είναι πάνω απ’ όλα η παρέα, η αγάπη μας για το σινεμά, η αγάπη μας για τον τόπο μας και η ανάγκη που νιώθουμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα εκτιμηθεί και θα γίνει κομμάτι της ζωής του τόπου. Βρισκόμαστε σε διαδικασία δημιουργίας καταστατικού, περισσότερο για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών θεμάτων, παρά για τη ρύθμιση κανόνων και αρχών λειτουργίας. Η βοήθεια έρχεται από το μεγάλο μας χορηγό την FIX HELLAS και την υποστήριξη του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής.

1 4

Τι ταινίες παρακολουθήσαμε στο φετινό Parthenώn και πώς προέκυψε η επιλογή των συγκεκριμένων ταινιών;
Η επιλογή των ταινιών γίνεται με καθαρά προσωπικό κριτήριο. Πρόκειται για ταινίες τις οποίες αγαπήσαμε αρχικά εμείς και στη συνέχεια θέλουμε με μεγάλο ενθουσιασμό να τις προτείνουμε και να τις μοιραστούμε. Στο φετινό κυρίως πρόγραμμα συμπεριλάβαμε δύο εμβληματικές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο «Κλέφτης Ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα και η «Σύντομη Συνάντηση» του Ντέιβιντ Λιν, όπως και η κλασική κωμωδία του αμερικάνικου σινεμά, «Το Πάρτυ» του Μπλέικ Έντουαρντς.

Το φεστιβάλ στήριξε τη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών φιλοξενώντας δύο βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, το «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα και τη «Βαλσαμωμένη Γιαγιά» της Έφης Παππά, ενώ ως ειδική προβολή για τη λήξη του 2ου Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό, επιλέχθηκε το γαλλικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας «La Jetée» του Chris Marker.

Στα πλαίσια του κινηματογραφικού Festival παρακολουθήσαμε και μια εικαστική δράση από τους φοιτητές του τμήματος Κάλων Τεχνών Φλώρινας; Γιατί Παράθυρα – Ερείπια το κεντρικό θέμα της έκθεσης; Συνδέεται με κάποιο τρόπο με την ιστορία και εξέλιξη του τόπου;
Το Parthenώn Film Festival διευρύνεται με παράλληλες δράσεις. Φέτος εγκαινιάσαμε μια συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας του Τμήματος Εικαστικών Εφαρμογών. Πρόκειται για το ομαδικό εικαστικό project Ερείπια-Παράθυρα. Στις 8-10/7 παράλληλα με το Parthenώn Film Festival στα παράθυρα εγκαταλελειμμένων σπιτιών του παραδοσιακού οικισμού, εκτέθηκαν έργα με αφορμή το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Τα παράθυρα». «Το Παράθυρο ενώ παραμένει κλειστό, όταν ανοίξει αφήνει ήχους, φως, χρώματα, φωνές και ιστορίες να εισβάλουν μέσα στο οίκημα. Το Παράθυρο ενός ερειπίου παραμένει πάντα ανοιχτό και διασκορπίζει την εσωτερικότητα του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Έτσι το μέσα παραμένει πάντα έξω και το έξω είναι το μέσα στερέωμα» αναφέρει ο Χάρης Κοντοσφύρης, συντονιστής του 3ικαστικού 3ργαστηρίου ΤΕΕΤ της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας. Έτσι συνδέεται το χωριό με το συγκεκριμένο project.

Ο φετινός σας απολογισμός για το 2ο Parthenωn Film Festival…
Όμορφες αναμνήσεις με φίλους παλιούς και νέους κάτω απ’ τη βελανιδιά! Η πλατεία του Παρθενώνα έγινε μια υπαίθρια κινηματογραφική αίθουσα και μας προσέφερε μαγεία για δεύτερη χρονιά! Και τις τρεις βραδιές η πλατεία γέμισε ασφυκτικά. Η φετινή χρονιά, μας έκανε να σταθούμε δυνατά στα ποδιά μας και η μεγάλη προσέλευση μας έδωσε τεράστια δύναμη για το μέλλον.

Τι έχουμε να περιμένουμε τον επόμενο χρόνο; Μελλοντικά σας σχέδια, σκέψεις ή και projects – αν θέλετε – για το 3ο Festival στο χωριό;
Ιδέες υπάρχουν πολλές και πρωτότυπες. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα αρχίσει η προετοιμασία του επόμενου festival και τότε θα είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις. Επίσης, το Νοέμβριο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρόκειται να ετοιμάσουμε μια προβολή έκπληξη.

6 3