Quantcast

Σε καλλιτεχνικούς ρυθμούς Parthenώn Film Festival

Κείμενο: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία: Αρχείο Parthenωn Film Festival

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

Κινηματογράφος και Ζωγραφική συνομιλούν στο 2o Parthenώn Film Festival με θέα βουνό και θάλασσα.

Σ’ έναν τάπητα από πράσινο και μπλε, από βουνό και θάλασσα είναι χτισμένος ένας από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής. Στις πλαγιές του όρους Ιτάμου στέκει ο Παρθενώνας με την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τα γραφικά σοκάκια και την πέτρινη πλατεία του χωριού να πρωταγωνιστούν και να εναρμονίζονται με τον πιο όμορφο τρόπο με τη θέα που προσφέρεται στον Τορωναίο κόλπο.

Αναφορές για την ύπαρξη του οικισμού υπάρχουν ήδη από τον 9ο αιώνα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 πληροφορούμαστε ότι η περιοχή ερημώνεται, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού να ενσωματωθούν στον ιστό του Νέου Μαρμαρά. Με πρωτοβουλία και θέληση του πολιτιστικού συλλόγου Παρθενών κάποια χρόνια αργότερα η περιοχή αναγεννάται και όλα τα σπίτια αναπαλαιώνονται και ανακαινίζονται στις επιταγές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Σήμερα πρόκειται για τον οικισμό που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος με σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.

Στην καρδιά του χωριού λοιπόν κάτι δημιουργικό, κινηματογραφικό και εικαστικό θα λάβει χώρα και θα μας ταξιδέψει σε εικόνες, ιστορίες, πρόσωπα, συναισθήματα, σημαντικούς σκηνοθέτες της έβδομης Τέχνης, σε παράθυρα, ζωγραφική και καβαλέτα. Γίνεται λόγος για το Parthenώn Film Festival, μία κίνηση από πέντε ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, την ιστορία του και την μοναδικότητα που εκπέμπει και τον μετατρέπουν σε μια θερινή όαση, σ’ ένα θερινό σινεμά, σε μία θερινή gallery.

7bdedcea-83a1-47d5-82cf-87466221b4e0

Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του το περασμένο καλοκαίρι, ανοίγει την αυλαία του και φέτος, το τριήμερο 8,9 & 10 Ιουλίου μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλους με ελεύθερη είσοδο για το κοινό προτείνοντας προβολές ταινιών δίπλα στα δέντρα, κάτω από τα αστέρια και 5 χιλιόμετρα πιο πάνω από εκεί που σκάει το κύμα. Επιστροφή στο χωριό λοιπόν με τροφή για σκέψη, συζήτηση, μουσική, φίλους και παράλληλα χρώμα, σχέδιο και ζωγραφική να στέκουν και να συνομιλούν με τα παράθυρα των σπιτιών του Παρθενώνα.

Το κινηματογραφικό πλαίσιο του φεστιβάλ το πλαισιώνουν και παράλληλες δράσεις. Σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας θα παρουσιαστεί στο κοινό ένα εικαστικό project με τρέχουσα θεματική Παράθυρα – Ερείπια. Μία εικαστική έκθεση των σπουδαστών, που θα πραγματοποιηθεί στα εγκαταλειμμένα κτίρια του χωριού.

Ένα παράθυρο έχει την σημασία του, όταν ανοίγει ή όταν κλείνει… Το παράθυρο ενώ παραμένει κλειστό, όταν ανοίξει εξωτερικεύει ήχους, φως, χρώματα, φωνές, συναισθήματα και πρόσωπα να εισβάλουν μέσα στο οίκημα. Το παράθυρο ενός ερειπίου παραμένει πάντα ανοιχτό και διασκορπίζει την εσωτερικότητα και την ιστορικότητά του ακόμα και μορφές ή σκιές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Έτσι το μέσα παραμένει πάντα έξω και το έξω αποτελεί το εσωτερικό στερέωμα.

Υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι που στέκονται έκπληκτοι μπροστά στο θέαμα το κόσμου. Το βλέπουν, το παρακολουθούν, το ζουν, προσπαθούν να το καταλάβουν, ομολογούν την άγνοια και εξακολουθούν να κοιτάζουν, να απορούν, να αναζητούν και να μελαγχολούν γι’αυτό που είδαν.

65a7b987-9c42-491e-81fe-9b11d1f00d51

Στο μυαλό μου βολτάρουν ποικίλα παράθυρα διαφορετικά και ιδιαίτερα… Παράθυρα καλλιτεχνών και ποιητών όπως του Salvador Dali, του Gustave Gaillebotte, του Ηenri Matisse με εκείνο το παράθυρο που ανοίγει το μέλλον της ζωγραφικής του 20ου αιώνα, του Fernando Pessoa, του Καβάφη, του Λειβαδίτη, του Ελύτη. Παράθυρα που στέκουν και το καθένα εκφράζει την δική του ιστορικότητα, το δικό του προσωπικό μέσα και έξω. Αδέσποτα παράθυρα που άλλα καδράρουν μια υπέροχη θέα, άλλα κρατούν έξω τον κόσμο, άλλα υπονοούν μετανάστευση, άλλα ζωντανεύουν την αλμύρα της θάλασσας και της φύσης, άλλα που προσφέρονται για νοερές αποδράσεις, ερήμωση ή εκείνα που προσφέρουν τη δυνατότητα να κοιτάξεις τους διαβάτες, να κοιταχτείς μέσα στη ματιά τους.

Αδέσποτα παράθυρα στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα θα αναβιώσουν εικαστικά στον ερείπιο χώρο του, θα ενεργοποιήσουν το βλέμμα των επισκεπτών, θα προβληματίσουν, θα προτείνουν και θα συνδιαλεχθούν με το χώρο, με την αρχιτεκτονική, με το κοινό, με ιδέες, παραδόσεις και ιστορίες.

Η τέχνη αποτελεί ένα αρχείο προσεχτικής παρατήρησης που μας ενθαρρύνει να ακολουθήσουμε το πνεύμα της. Σκοπός της δεν είναι να μας διδάξει να αντιδρούμε ακριβώς όπως ένας καλλιτέχνης. Αντίθετα καλό είναι να αντλήσουμε έμπνευση από τη βασική του μέθοδο, να αποφασίσουμε τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει, να φανούμε επιλεκτικοί, ώστε η τέχνη να καταλήξει μια πιο ανθεκτική και θεραπευτική δύναμη στη φαντασία μας!

131476-298495

Για το εικαστικό project:
Χάρης Κοντοσφύρης – Συντονιστής εικαστικού εργαστηρίου ΤΕΕΤ Σχολής καλών τεχνών Φλώρινας

Εικαστικό project: Ερείπια παράθυρα

Συμμετέχοντες  καλλιτέχνες: Θεοφίλου Mαρί, Καβαρνός Στρατής, Καλομενίδου Χρίστίνα, Καρούλια Κατερίνα, Κέκελη Θεοδοσία, Μαργαρίτης Χαρης, Μπουρνάς Κυριακός, Πουλιάση Ειρηνη, Τσαντίκη Νικολέτα

Συντονισμός: Ειρήνη Πουλιάση

Αλληλεπίδραση:  Χάρης Κοντοσφύρης

Executive Producer : Μαλλίνης Άγγελος

Facebook Page

More Stories
szeki 78 1
Η δανέζικη FRAMA δημιουργεί το νέο εσωτερικό του 7115 by Szeki στο Brooklyn