Μιχάλης Γκούμας: Είναι σπουδαίο να «καταλαβαίνεις» και να απολαμβάνεις τις εποχές

Συνέντευξη: Φένια Ζάννη
Φωτογράφιση: Αγγελική Καλαμαρά

Ο Μιχάλης Γκούμας μιλά για δημιουργικότητα, για τις δικές του επιρροές και καταβολές και υπενθυμίζει τη σημαντικότητα της τέχνης και της αισθητικής στην καθημερινότητά μας.

2

Θα μπορούσε κανείς εύκολα και χωρίς να σε ξέρει, να σε χαρακτηρίσει καλλιτεχνική φύση. Γιατί πιστεύεις προβάλλεις αυτή την εικόνα αβίαστα;
Ίσως είναι θέμα ενέργειας! Τώρα αν αυτή η ενέργεια έχει καλλιτεχνικές πτυχές ή απλά βοηθάει στο να με ενδιαφέρουν πράγματα με δημιουργικό χαρακτήρα δεν το γνωρίζω!

Μεγάλωσες στην Κύθνο. Τι σου προσέφερε αυτό σε προσωπικό επίπεδο; Σε βοήθησε να εξελίξεις την καλλιτεχνική σου πλευρά και δημιουργικότητα;
Στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου πιστεύω πως παίζουν ρόλο και η οικογένεια, και ο τόπος (πόλη, χωριό, νησί) και το «περιβάλλον» γενικότερα! Από εκεί κι έπειτα μια καλλιτεχνική πλευρά μπορεί ν’ ανθίσει παντού! Είτε στην πόλη, είτε σ’ ένα μικρό νησί όπως η Κύθνος. Το θέμα είναι να την εντοπίσεις εσύ! Εγώ από μικρός ταλαιπωρούσα τους γονείς μου με «μη κανονικά» πράγματα που ήθελα να κάνω για όταν μεγαλώσω και ευτυχώς ήταν με το μέρος μου!

Πώς αποφάσισες να έρθεις στην Αθήνα; Ήταν «κάλεσμα» ή προέκυψε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο;
Η επαφή με την Αθήνα υπήρχε πάντα, τόσο για τους γονείς μου, όσο και για μένα. Η αφορμή όμως για να έρθω και να μείνω για λίγο καιρό ήταν «κάλεσμα» από έναν σχεδιαστή, που ήθελε να φιλοξενήσει φωτογραφίες μου σ’ ένα βιομηχανικό χώρο, το οποίο είχε ανακαινίσει.

3Μιχάλης Γκούμας

Η φωτογραφία ήταν παιδικό απωθημένο, όπως μας έχεις πει. Tι είναι αυτό που σε γοήτευε και γοητεύει σ’ αυτήν;
Όσο παράξενο κι αν ακουστεί, από μικρό παιδί στην καθημερινότητά μου ήμουν υπερβολικά παρατηρητικός. Εντόπιζα στιγμές! Διαβάζω κατά καιρούς πως η φωτογραφία δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στις τέχνες, πως είναι ο θάνατος της ζωγραφικής! Αν είναι λοιπόν το «μαύρο πρόβατο» ανάμεσα στις τέχνες, τότε είναι λόγος να την αγαπήσω πιο πολύ! Απ’ όλα τα μέσα έκφρασης η φωτογραφία είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο.

Μίλησε μου για τα παιδικά σου χρόνια. Έχει νομίζω αρκετό ενδιαφέρον να μάθουμε πως μεγαλώνουν τα παιδιά σε ένα νησί και ποιες είναι οι επιρροές τους.
Μακάρι όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν την τύχη να μεγαλώσουν, όπως ένα παιδί στο νησί! Ελευθερία και ασφάλεια, περισσότερος  χρόνος, ατελείωτο παιχνίδι, άμεση επαφή με τη φύση και τη θάλασσα. Είναι σπουδαίο πράγμα να «καταλαβαίνεις» και ν’ απολαμβάνεις τις εποχές. Είναι σπουδαίο επίσης να αποκαλείς μια σχετικά γνωστή κυρία «θεία»! Στο κομμάτι της τέχνης, σου χαρίζονται απλόχερα εικόνες, συνθήκες και καταστάσεις, ωστόσο νομίζω πως όλα αυτά τα εκτιμάς όταν μεγαλώσεις ή ακόμα χειρότερα όταν πλέον θα ζεις στην πόλη. Εμένα προσωπικά αυτός ο τόπος μ’ εμβολίασε με αγάπη για την παράδοση, τη θάλασσα, την τέχνη και την ιστορία!

Θα μπορούσες να επιστρέψεις μόνιμα στην Κύθνο; Είναι ένα πλάνο που έχεις σκεφτεί;
Γενικά σαν άνθρωπος είμαι των άκρων! Θα μπορούσα να ζω στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μέσα στη φασαρία ή σ’ ένα φάρο στο πουθενά εντελώς μόνος μου! Μ’ αρέσει η ζωή μου στην Αθήνα, οπότε για την ώρα δεν σκέφτομαι να την αφήσω. Φλερτάρω συχνά όμως με την ιδέα κάποια στιγμή μετά από χρόνια να έχω την πολυτέλεια να ζω παράλληλα και στα δυο!

kaueth

Η καθημερινότητά σου αυτή την περίοδο; Περίγραψέ μου μια ημέρα σου.
Τον τελευταίο καιρό αποτελώ μέλος γνωστής εταιρείας ρούχων στο κομμάτι της φωτογραφίας και των εικαστικών, ενώ παράλληλα ετοιμάζω μια έκθεση αρχιτεκτονικού χαρακτήρα με διάφανα σχέδια βιομηχανικών κτιρίων «παντρεμένα» με κλασικά κτίρια της Αθήνας! Το “A for Athens” σαφώς και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μου, μιας και εργάζομαι γι’ αυτόν τον υπέροχο χώρο τα τελευταία 4 χρόνια. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει στις εικαστικές – καλλιτεχνικές πτυχές ενός χώρου με πάνω από 500.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης κάθε χρόνο. Είναι αναμφισβήτητα ένας απ’ τους λόγους που βοήθησαν στις δημόσιες μου σχέσεις και γενικά σ’ αυτό που λέμε «γνωριμίες».

Η επικοινωνία με τον κόσμο είναι ένα κομμάτι της δουλειάς σου και της καθημερινότητάς σου επίσης. Είναι ένα «χάρισμα» που είχες ανέκαθεν; Ήσουν δηλαδή πάντα επικοινωνιακός, κοινωνικός κτλ;
Δεν ξέρω αν είναι χάρισμα αλλά πάντα ήμουν επικοινωνιακός. Ίσως παίζει ρόλο το ότι μεγάλωσα σε νησί με τουρισμό τα καλοκαίρια, καθώς και το ότι η μητέρα μου ασχολείται με τα ξενοδοχειακά, όπου συχνά ασχολούμουν κι εγώ για να τη βοηθήσω. 

64

Τι σε γοητεύει στο αστικό περιβάλλον; H πόλη που ζεις, η Αθήνα, σου προκαλεί όμορφα συναισθήματα;
Είμαι ερωτευμένος με την Αθήνα! Μπορεί να γκρινιάζω μερικές φορές αλλά εδώ που τα λέμε ποια «σχέση» δεν έχει γκρίνιες; Μ’ αρέσει η ενέργειά της, η αύρα της, ακόμα και η ασχήμια κάποιων περιοχών δεν μ’ επηρεάζει αρνητικά. Μπορώ να βρω ομορφιά ακόμα κι εκεί! 

Ταξιδεύεις; Μίλησέ μου για ταξίδια – εμπειρίες για σένα.
Τα ταξίδια είναι το σημαντικότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας! Ένα ταξίδι χρειάζεται να είναι στα «πρέπει» μας και όχι να θεωρείται είδος πολυτέλειας. Γινόμαστε καλύτεροι, ανοίγει το μυαλό μας, παίρνουμε εικόνες, που κουβαλάμε μια ζωή. Έχω ταξιδέψει αρκετά τόσο εντός, όσο κι εκτός Ελλάδας. Αγαπημένες είναι οι χώρες με ζέστη κι έρημο! Κάποτε ήθελα να επισκέπτομαι κλασικούς προορισμούς. Σήμερα θέλω να βρίσκομαι σε ένα «άκυρο» σημείο της γης και να αναρωτιέμαι «τι δουλειά έχω εγώ εδώ;».

 

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Η Ευγενία Χανδρή μας ξεναγεί στον θαυμαστό κόσμο της