Quantcast
AKTO

AKTO Art & Design Show: Η μόδα συναντά την τέχνη στο πιο σύγχρονο campus

Κείμενο: Κατερίνα Καρσιώτη

Το αν η μόδα είναι τέχνη, είναι ένα ερώτημα το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα όλους εκείνους που ασχολούνται και παθιάζονται με το αντικείμενο. Σε μία κολεξιόν που δημιούργησε για την Chanel o Κάιζερ της μόδας Karl Lagerferd την Άνοιξη του 2014, θέλησε να αντιστρέψει το παραπάνω ερώτημα με το «αν η τέχνη είναι και μπορεί να γίνει μόδα». Τα χρώματα, τα μοτίβα, τα σχήματα και το ύφος του πίνακα κάποιου καλλιτέχνη κάλλιστα και μοναδικά μπορούν να μεταφερθούν και να ενσωματωθούν πάνω στα υφάσματα και τα αξεσουάρ. Από τα καβαλέτα, από τις μακέτες μέχρι τη φωτογραφία και τα γραφιστικά στην επιφάνεια των ενδυμάτων…

00483de2-0bbf-4d59-bc98-b246ad047f9c

Ο AKTO, το μεγαλύτερο κολέγιο Τέχνης και Design της χώρας διοργανώνει μια βραδιά γεμάτη χρώματα, ήχους, prints, πρόσωπα, σκίτσα, εικόνες και αισθητική, τα οποία θα συνδιαλεχθούν με τον πιο μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο με το AKTO Fashion Show 2016. Mία έκθεση που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει το δημιουργικό έργο που παράγεται καθημερινά στις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στις Τέχνες και το Design. Εκεί λοιπόν που η γραφιστική, η φωτογραφία, η αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, η διακόσμηση, το σχέδιο μόδας και το styling, η φωτογραφία, το web design, η σκηνογραφία, ο σχεδιασμός βιομηχανικών προϊόντων, η εικονογράφηση και το σκιτσο/comics και animation έρχονται και συναντούν το Fashion Show του AKTO, εκεί λοιπόν γεννιέται ένας εικαστικός πλουραλισμός.

Το AKTO Fashion Show περιλαμβάνει δύο ενότητες μέσα στις οποίες οι σπουδαστές παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους σ’ ένα εντυπωσιακό show που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ώρα 20.00 στο campus του κολεγίου. Πρωτότυπο design, άψογη τεχνική, μοναδικούς συνδυασμούς υφασμάτων και υλικών και δυναμικές στυλιστικές παρεμβάσεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρακολουθήσουν το show των νέων δημιουργών.

748061b4-f0b6-439d-a0e8-20920d116a91

Οι δύο θεματικές ενότητες χωρίζονται στο “Shakespeare in Fashion” και στο “Main Project Collections”. Η πρώτη ενότητα σχετίζεται με έναν από τους πιο σημαντικούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς τον Shakespeare, που φέτος συμπληρώνονται τα 400 χρόνια από τον θάνατο του. Οι δευτεροετείς σπουδαστές του προγράμματος BA (Hons) in Fashion Design εμπνέονται από το έργο του μεγάλο δραματουργού. Η κολεξιόν βασίζεται σε τέσσερις επιμέρους άξονες αναφοράς: «Ο Σκοτεινός Σαίξπηρ», «Ο Έρωτας και ο Σαίξπηρ», «Το Παιχνίδι Μεταμορφώσεων» και τέλος «Ο Σαίξπηρ ως Προσωπικότητα».

Το design του σύγχρονου δημιουργού μόδας συναντά ένα πολύπλοκο σύμπαν βίαιων και καταστροφικών χαρακτήρων αλλά και ερωτευμένων εφήβων ή απατημένων ενηλίκων, μεταμφιεσμένων κοριτσιών σε αγόρια και το αντίστροφο, έκπτωτων ηγεμόνων και εγκληματιών, ποιητών και γελωτοποιών, μυθικών πλασμάτων και ιδανικών ηρώων, προτείνοντας μία αντισυμβατική ενδυματολογική ερμηνεία.

b88c2384-12b0-4799-840b-57d550e059e9

Η δεύτερη θεματική ενότητα “Main Project Collections” σχετίζεται με τους τελειόφοιτους τους προγράμματος BA ( Hons) in Fashion Design, οι οποίοι παρουσιάζουν την πρώτη ολοκληρωμένη ατομική τους κολεξιόν. H θεματολογία των projects ερευνά πεδία όπως η αλληλεπίδραση του αστικού περιβάλλοντος και της φύσης μέσα από το έργο του Gaudi, η έννοια της φωλιάς ως καταφύγιο προστασίας, η ομορφιά των freaks show, ψυχεδελικά prints σε εξώφυλλα δίσκων της δεκαετίας του ’60 και ’70, η έννοια του μοναδικού ως γνώρισμα της Haute Couture, η έμπνευση από την τσαρική Ρωσία, η ιερότητα της ελιάς παρούσα στο ελληνικό τοπίο, ο συμβολισμός του τριαντάφυλλου στην Πεντάμορφη και το Τέρας, μη αναμενόμενοι συνδυασμοί του αντρικού σακακιού, η συνεύρεση ζωγραφικής και μόδας, ρυθμός και όγκος, Δυτικό και Ιαπωνικό Design, Empowering Fashion, έμπνευση από την Αφρικάνικη street art, ο κύκλος της ζωής μέσα από την τέχνη της Frida Kahlo, η τεχνική Indigo, Low Brow Art, μόδα και jazz και τέλος τα εκπληκτικά pop-ups βιβλία.

Μια πρόσκληση σε όλους εκείνους που αγαπούν την Αισθητική, τη Μόδα και την Τέχνη και παράλληλα το διάλογο μεταξύ ενός μεγάλου φάσματος εικαστικών αντικειμένων. Δημιουργία, χρώμα, έμπνευση και φαντασία θα συνομιλήσουν την Πέμπτη 30 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη, όπου η καρδιά του Art & Design θα χτυπήσει στον AKTO.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον AKTO λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Σπουδών Σχεδιαστών Μόδας, που είναι επικυρωμένο από το Ευρωπαϊκό Κρατικό Πανεπιστήμιο. Μια επίσκεψη στο πιο σύγχρονο campus της πόλης θα σας πείσει!

*Το Art & Design Show 2016 στο Facebook

92411149-9a6b-4e59-addd-a5e80b96fe42 431332f0-bc5a-415a-8062-c067c40f8930

More Stories
01 1469 R1
KENZO Xmas: Η νέα συλλογή της ΚΕΝΖΟ για τα φετινά Χριστούγεννα