Quantcast
Stamp

Η Bαλαωρίτου και η στοά Μαλακοπής κινούνται σε ρυθμούς Stamp Festival

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογράφιση: Όλγα Κοκλίδα

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

Η περιοχή της Βαλαωρίτου με ιδιαίτερη ιστορικότητα και ομορφιά, τον 19ο αιώνα ήταν γνωστή με το όνομα Φραγκομαχαλάς και αποτελούσε την κοσμοπολίτικη καρδιά της πόλης με το αρχοντικό της οικογένειας Αλλατίνη να δεσπόζει και τους κήπους τους να σωρεύονται ολόγυρα της στοάς Μαλακοπής. Κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αρχοντιά να απηχούν μιαν άλλη εποχή, μικροί στενοί δρόμοι οι οποίοι είναι διακριτοί ακόμα και σήμερα και φυσικά πολλά παραρτήματα υφασμάτων και ρούχων να διατηρούν το βιοτεχνικό ύφος. Σήμερα χώρος αναψυχής και διασκέδασης και μια περιοχή που μπολιάζεται με χρώμα, φως και ήχους rock, jazz, afro, latin, swing αγκαλιάζει για 12 ημέρες το Stamp Festival μέσα από το οποίο θα επικοινωνήσουμε, θα δημιουργήσουμε, θα δούμε την περιοχή με άλλη ματιά, θα γνωρίσουμε αρκετούς κρυμμένους δημιουργούς της και τα κτίρια από βουβά πρόσωπα θα αποτελέσουν χώρους ελεύθερης έκφρασης.

image3_image2

Τι είναι το Stamp Festival και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό;
Πρόκειται για ένα Festival που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, με σκοπό να ανακαλύψει τους κρυμμένους δημιουργούς της πόλης και να τους εντάξει σ ένα χώρο που θα λειτουργήσει διαφορετικά από αυτό που ήταν πριν. Βασίζεται πάνω στην ιδέα της συνεργατικής οικονομίας και της επανάχρησης χώρων. Έχοντας όλο αυτό σαν πρώτη σκέψη καταφέραμε να το υλοποιήσουμε την περσινή χρονιά στην στοά του Αγίου Μηνά, όπου χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι χώροι που υπήρχαν ενσωματωμένοι στην συγκεκριμένη περιοχή και ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο σχετιζόταν και μ’ ένα διαφορετικό αντικείμενο. Φέτος το Stamp Festival εδρεύει στο χώρο της Βαλαωρίτου, Πλατεία Χρηματιστηρίου και Βηλαρά, λαμβάνοντας μέρος σ’ αυτό όλα τα εικαστικά και δημιουργικά εργαστήρια. Η περιοχή θα χρωματιστεί με άλλη αίσθηση και διαφορετική πνοή. Το Stamp Festival απαρτίζεται από τους Δημοσθένη Βαβάτση, Δάνη Κοσμίδη και Ανδρέα Οικονόμου σε παραγωγή της Μake Creative Spaces (@make.gr).

Ποιο το έναυσμα της έναρξης του συγκεκριμένου Festival;
Όπως προαναφέραμε όλο αυτό που στήνουμε σαν ομάδα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ιδέα της επανάχρησης χώρων. Έναυσμα αποτέλεσε λοιπόν η ύπαρξη όμορφων κτιρίων, ανεκμετάλλευτων στην περιοχή αυτή, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αρκετούς κρυμμένους δημιουργούς, από τους οποίους η πόλη βρίθει και να εξωτερικεύσουν στο ευρύ κοινό τις ενασχολήσεις τους ο καθένας στο δικό του αντικείμενο είτε αυτό είναι μουσική, ζωγραφική, κόσμημα, ένδυμα, θέατρο, κινηματογράφος. Βγαίνοντας λοιπόν από το εργαστήριό τους έρχονται σ’ έναν χώρο και επικοινωνούν αυτό που κάνουν στους εκάστοτε ενδιαφερόμενους, οι οποίοι αυτομάτως λαμβάνουν πληροφορίες αλλά και μαθαίνουν για κάτι ιδιαίτερο και όμορφο. Επιθυμία όλης της ομάδας είναι και η συνέχεια διατήρησης αυτών των εργαστηρίων και μετά το πέρας του Festival. H Βαλαωρίτου ήταν ανέκαθεν μια ιδιαίτερη περιοχή με ξεχωριστό υπόβαθρο και παρελθόν. Εύλογο θα ήταν οι χώροι ενσωματωμένοι στον ιστό της να πάρουν μορφή και φωνή και να αποτελέσουν βήμα για τέχνη, νέους δημιουργούς και ελεύθερη έκφραση.

image11_image12_

Γιατί Stamp Festival;
Επιλέξαμε τον συγκεκριμένο τίτλο, γιατί θέλαμε να προσδώσουμε μια σφραγίδα σε όλο αυτό που οργανώνεται και κατ’ επέκταση να αποτελέσει αφετηρία για κάτι νέο και δημιουργικό στην συγκεκριμένη περιοχή. Το festival θέλουμε να είναι ουσιαστικά μόνο η αρχή ή αλλιώς το έναυσμα, ώστε αυτοί οι χώροι να αποτελέσουν ζωντανούς οργανισμούς και να χρωματίσουν πρωί και βράδυ το χώρο της Βαλαωρίτου και μετά το πέρας της δικής μας διοργάνωσης.

Οι δράσεις που φιλοξενούνται στο φετινό Stamp Festival;
Δράσεις, events και εργαστήρια από την Παρασκευή 17 Ιουνίου μέχρι και την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα λάβουν χώρα στην Βαλαωρίτου και στοά Μαλακοπής. Η έναρξη έγινε με μια ξενάγηση στην περιοχή «Η Βαλαωρίτου αλλιώς» με το “Take a Tour” στο Tattooligans, ένα νέο project που ενσωματώθηκε στο φετινό Stamp Festival  και φυσικά το opening party στο LaDose. Τις επόμενες μέρες το festival θα αγκαλιάσει μία πληθώρα δημιουργικών τεχνών. Εργαστήρια αργυροχοΐας, σχέδιο πατρόν, μακραμέ, τεχνικές de coupage, ζωγραφική σε μετάξι, χειροποίητα κοσμήματα, εργαστήριο κατασκευής φυσικού σαπουνιού, θεατρικό παιχνίδι, DIY κατασκευές με χρήση νέων υλικών είναι μόνο μερικά από αυτά που θα μπορείτε να παρακολουθήσετε.

image10_

Πώς προέκυψε η επιλογή της Βαλαωρίτου ως βασικός χώρος των εργαστηρίων σας και των δράσεων σας;
Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο χρώμα και παρελθόν. Αποτέλεσε για χρόνια σημείο κοσμοπολίτικης ομορφιάς με τα κομψά κτίρια, τα οποία απηχούν και μίαν άλλη εποχή και φυσικά το βιοτεχνικό ύφος της, αφού στεγάζονταν εκεί τα περισσότερα πρατήρια ρούχων και υφασμάτων. Οπότε για εμάς αποτέλεσε πρόκληση όλη η ιστορικότητά της και ήταν μεγάλη επιθυμία μας από χώρο αναψυχής και διασκέδασης σήμερα να μετατρέψουμε έστω και για λίγες μέρες την περιοχή σε σημείο συνάντησης τεχνών και δημιουργίας.

Το στοιχείο εκείνο που σας μαγεύει ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή;
Το ιστορικό και γνωστό σε όλους ρολόι στην πρόσοψη του κτιρίου της στοάς Μαλακοπής, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής και φυσικά η όλη ενέργεια και ατμόσφαιρα που εκμπέμπεται.

Τι διαφορετικό θα ανακαλύψει ο ενδιαφερόμενος στο “Take A Tour”, που φιλοξενείται για πρώτη φορά στο Stamp Festival;
Πρόκειται για κάτι νέο που εισάγαμε φέτος στο Stamp Festival, όπου ο ενδιαφερόμενος θα έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί σε χώρους της περιοχής, να μάθει γι’ αυτούς αλλά και για τους ανθρώπους που τους συντηρούν και τους αποτελούν. Κρυμμένοι δημιουργοί σε κρυμμένους χώρους της Βαλαωρίτου επικοινωνούν το αντικείμενό τους με τον κόσμο και το αποτέλεσμα είναι άκρως δημιουργικό και ενδιαφέρον. Τo “Take A Tour” θα περιλαμβάνει ξενάγηση στους εξής χώρους: Tattooligans, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Shaolin Temple, Shellac Recording Studio, Electronio, Escape 1107, Studio Tango, Vinyl Salvation, ProDancers Studio Trial και Semiotic Design Studio.

image15_ image13_

More Stories
62b1d644c95e3balenciaga03 1
Η νέα Pride 2022 συλλογή του οίκου Balenciaga