SoulFood

SoulFood Thessaloniki: Βόλτα στην Καραϊβική με γεύσεις και ήχους

Κείμενο: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογράφιση: Έλενα ΑγγελίδουDSC00207 (2)DSC_1290

Ένα ζωντανό πανόραμα που να αποτυπώνεται στο τελάρο με χρωστήρες και κόκκους χρωμάτων, έχει οριστεί το καλοκαίρι κατά την περίοδο του Ρομαντισμού. Γιατί είναι από την φύση του ρομαντικό, γιατί είναι από την φύση του μουσικό. Ήλιος, θάλασσα, γεύσεις αποικιακές, καλοκαιρινά φεγγάρια, παρέες και ρούμια το χαρακτηρίζουν και δημιουργούν το απόλυτο σκηνικό.

Η Θεσσαλονίκη σε τέτοιους ρυθμούς κινείται και το απολαμβάνει. Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, η παραλία βρίθει από κόσμο που πηγαίνει και έρχεται, στο λιμάνι τα βράδια κρατούν δυναμικά και όμορφα, στα κάστρα να αγγίζεις την πόλη με άλλη αίσθηση και σε ταράτσες και κήπους να αφήνεις μουσικές και γεύσεις να σε οδηγούν σε ατμόσφαιρα Exotic.

Ήχοι του Dele Sossimi, του Hugh Masekela, κάτι από Ali Farka Toure, από Ebo Taylor και Antibalas Afro Beat Orchestra γύριζαν στο κεφάλι μου και με μετέφεραν σε άλλες ηπείρους σε άλλους πολιτισμούς σε διαφορετικά χωρόχρονα…

DSC00121 (2) DSC00120 (2)

Ένας αγαπημένος πολυχώρος, το WE, άνοιξε την αυλή του και σε καλεί να σε μεταφέρει κάθε φορά και κάπου αλλού κάνοντας στάσεις σε διαφορετικές χώρες, σε διαφορετικές κουλτούρες. Η διασκέδαση από τους τέσσερις τοίχους μετατοπίζεται σε εξωτερικούς χώρους με ωραία αισθητική και ατμόσφαιρα με βασικά συστατικά ήχους αναμεμειγμένους με ιδιαίτερες γεύσεις φαγητού και ποτού.

Ο Κωστής, ο Ντέμης και ο Χρήστος ή αλλιώς Upnloud και Black Radio Berlin ένωσαν δυνάμεις και αποφάσισαν να μαγειρέψουν με «ψυχή» φαγητό και μουσικές. Η ιδέα A Blend of Music and Food Made With Soul πηγάζει από την αγάπη τους για ήχους, όπου η διασκέδαση, όπως αυτοί την έχουν φανταστεί με φίλους και όρεξη για καλό φαγητό και ποτό, τους οδήγησε σε μια σειρά από parties με κύριο χώρο μία αυλή στο κέντρο της πόλης.

To πρώτο SoulFood Thessaloniki το απολαύσαμε με πρώτη στάση την αγαπημένη, εξωτική Καραϊβική (Caribbean BBQ) εκεί όπου το Αρχιπέλαγος Λουκαγιάν πρωταγωνιστεί με το σύμπλεγμα τροπικών νησιών, εκεί όπου το «όνειρο» εκτείνεται από το Μεξικό έως και την Βενεζουέλα. Από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ πλήθος κόσμου «ταξίδεψε» με Caribbean ύφος. Αnatoli (Cocktail bar), Smalfall (Shango Records), Chris EX (Black Radio Berlin), C.Senior (Upnloud) και Demis S (Upnloud) μετέφεραν ήχους ο καθένας με τον δικό του τρόπο και σε συνδυασμό με τα πιάτα που δεν είχαν σταματημό, η διάθεση ήταν άκρως καλοκαιρινή και τροπική.DSC00108 (2) DSC00124 (2)

Το Jerk Chichen αποτελεί από τα πιάτα σταθμούς στην κουζίνα της Καραϊβικής. Το jerk πάει μπροστά από κάθε τύπο κρέατος και είναι ουσιαστικά ο τρόπος που μαρινάρουμε το κρέας. Το κοτόπουλο όμως φαίνεται πως είναι το αγαπημένο τους. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι ντόπια καρυκεύματα όπως πιπεριές scotch bonnet, κανέλα, μοσχοκάρυδο, πιπέρι pimento στα οποία τρίβουν στο κρέας, προκειμένου να πάρει το άρωμα τους και στη συνέχεια να το ψήσουν για αρκετή ώρα. Φρούτα και λαχανικά επίσης αποτελούν βασικά συστατικά της γαστρονομικής τέχνης τους.

Παρόμοια πιάτα απολαύσαμε και στο πρώτο SoulFood! Κοτόπουλο μαριναρισμένο με μάνγκο, lime και μπόλικα μπαχαρικά, ψημένος ανανάς με εσάνς γιαουρτιού και ξύσμα lime, exotic salad από σπανάκι, μάνγκο και φράουλες όπου η βινεγκρέτ από μέλι, lime και λάδι τη συμπλήρωνε άψογα. Το σπανάκι σε περιοχές της Καραϊβικής λέγεται Callaloo. Πρόκειται για φυλλώδες λαχανικό που κατάγεται από την Λατινική Αμερική, είναι εξίσου θρεπτικό, λιγότερο πικρό από το δικό μας σπανάκι και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Τα nachos με κόκκινη σάλτσα, cheddar σως και καυτερές πιπεριές jalapeno συνόδευαν το ποτό μας και φυσικά το πιάτο caribs sizzling spare ribs με BBQ σως, τσίλι πιπεριές και lime δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι.

DSC00115 (2) DSC00104 (2)

Το ρούμι που αποτέλεσε και το εξωτικό ποτό των θρύλων της Καραϊβικής και εμφανίστηκε εκεί περίπου τον 17ο αιώνα δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει το βασικό συστατικό των cocktails μας εκείνο το βράδυ. Το ποτό εκείνο που υπήρξε σχεδόν ταυτόχρονα σύμβολο ανεξαρτησίας, ανταλλακτική αξία, όπως και τα μπαχαρικά της Ανατολής πριν από αυτό, παγκόσμια μόδα και παράλληλα συνδέθηκε και με μια σύγχρονη φιλοσοφία που οι σημερινοί κάτοικοι της Καραϊβικής το ονομάζουν PURA VIDA, η χαρά της ξέγνοιαστης ζωής.

Όταν η Γαστρονομία λοιπόν συνάντησε την μουσική και ο Upnloud ένωσε δυνάμεις με Black Radio Berlin γεννήθηκε το SoulFood Thessaloniki που θα μας συντροφεύει για ένα ολόκληρο καλοκαίρι και θα μας μεταφέρει σε προορισμούς, πολιτισμούς και κουλτούρες διαφορετικές και ιδιαίτερες.

Η πρώτη στάση έγινε με προορισμό την Καραϊβική όπου τα πράσινα νερά της, οι ήχοι και φυσικά η κουζίνα της ελκύουν πλήθος κόσμου. Επόμενος SoulFood σταθμός Ouzo Disco Power την Τρίτη 21 Ιουνίου που αποτελεί και Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Μην το χάσεις, θα έχει άρωμα Ελλάδας…

Enjoy the Life – Enjoy the Music guys!

Ακούστε τι προτείνουν Upnloud και Black Radio Berlin εδώ.

More Stories
collaboration retro rtw 2022 may 1 1
Michael Kors x ellesse: Η αμερικανική μόδα συναντά την ιταλική φινέτσα