LimeLight by Katerina Sfinari: Τα άκρως γεωμετρικά κοσμήματα

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία: Βασίλης Νικολόπουλος

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

Η Coco Chanel, η οποία αποτέλεσε μία από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα, είχε πει: «Η μόδα και το στυλ δεν είναι κάτι που βρίσκεται μόνο στα φορέματα. Η μόδα και η αισθητική είναι στον ουρανό, στο δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες, με τον τρόπο ζωής και όσα συμβαίνουν.»LimeLightIMG_7042Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χαρακτηριστικό των κοσμημάτων που αναγνωρίζονται ως είδος τέχνης είναι ότι δεν περιορίζονται κατασκευαστικά μόνο στη χρήση πολύτιμων μετάλλων και λίθων. Ο Rene Lalique ήταν αυτός που στα τέλη του 19ου αιώνα ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα για το σχεδιασμό των κοσμημάτων, συνδυάζοντας τη φαντασία με τη δεξιοτεχνία της χρήσης πολύτιμων υλικών.

Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σε ώθησαν στο να ξεκινήσεις το σχεδιασμό κοσμημάτων;
Βασικά ερεθίσματα στάθηκαν η αγάπη μου για τις χειροτεχνικές δημιουργίες, το ελεύθερο σχέδιο και τη ζωγραφική. Αυτοί ήταν τα στοιχεία-σταθμοί που με παρακίνησαν ιδιαίτερα ως προς το να γεννηθεί η ιδέα να ασχοληθώ με το σχεδιασμό κοσμημάτων. Επίσης, έναυσμα αποτέλεσε και η γνωριμία μου με τη καθηγήτρια μιας σειράς σεμιναριακών μαθημάτων – τότε ξεκίνησε και επίσημα η ενασχόλησή μου με το αντικείμενο – η οποία με προέτρεπε στην ανακάλυψη νέων σχεδίων, υλικών, δημιουργών και μου εμφύσησε αυτή την μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο με τον πιο όμορφο τρόπο, πριν εισέλθω στη σχολή By Creativity, από την οποία και αποφοίτησα.

Πότε η αγάπη σου για το κόσμημα πήρε σάρκα και οστά;
Όλο αυτό ξεκίνησε σ’ ένα πολύ αρχάριο στάδιο στην Αλεξανδρούπολη, στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν φοιτούσα στη Σχολή Νηπιαγωγών. Αντιλαμβανόμενη το πάθος και την αγάπη για το αντικείμενο, μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησα μαθήματα σε εργαστήριο για την Τέχνη του Κοσμήματος, ώστε να αποκτήσω κατάρτιση, να εμπλουτίσω το γνωστικό μου πεδίο και να το εξελίξω. Όλο αυτό φυσικά με οδηγό την καθηγήτριά μου, Εύη Δημολαίδου, που εκτιμώ και ευχαριστώ. Επίσης συνέχισα μαθήματα και στην Αθήνα, στη Σχολή Πολυμερικού Πηλού, όπου η εκπαίδευση ήταν εξίσου σημαντική. Ουσιαστικά η αγάπη μου για το κόσμημα ξεκίνησε να παίρνει επίσημα σάρκα και οστά το 2012 και οι δύο σχολές στις οποίες φοίτησα – η καθεμία σε διαφορετική κατεύθυνση, η σχολή By Creativity με εξειδίκευση στο μέταλλο και η σχολή στην Αθήνα με εξειδίκευση στον πολυμερικό πηλό – με εμπλούτισαν σε ιδέες, γνώση, δημιουργία και εξέλιξη.

IMG_6980 IMG_6956

Από που αντλείς έμπνευση για τις δημιουργίες σου;
Καταρχήν θεωρώ πως η έμπνευση είναι ξεκάθαρα επισκέψιμη και σου χτυπά την πόρτα όταν πραγματικά εκεί από πίσω κρύβεται κάτι ουσιαστικό. Κάτι που για τον καθένα είναι φυσικά υποκειμενικό και ξεχωριστό, από το οποίο θα πιαστείς και θα το ενσωματώσεις με μαγικό τρόπο στις δημιουργίες σου. Είτε αυτό μπορεί να είναι ένας ήχος, μια διαδρομή, μια καρέκλα, ένας πίνακας, μία φωτογραφία, μία γεύση ακόμα κι ένας θόρυβος.

Πώς θα προσδιόριζες την αισθητική των κοσμημάτων σου; Υπάρχει κάποιο σήμα κατατεθέν για τη δουλειά σου;
Τα κοσμήματα από τις συλλογές που μέχρι τώρα έχω δημιουργήσει, θα έλεγα ότι διαθέτουν εξ ολοκλήρου το γεωμετρικό μοτίβο και μια παλέτα από ποικίλα χρώματα έντονα αλλά και παλ. Μου αρέσει να υπάρχει και να διακρίνεται και ένα ύφος glamorous, όχι επιτηδευμένου, που σε συνδυασμό με τον γεωμετρικό χαρακτήρα να δημιουργούν κάτι αρμονικό και μοναδικό. Ακολουθώ τις τάσεις της μόδας στα κοσμήματα μου αλλά πάντα απ’ όλο τα αποτέλεσμα απορρέει και το δικό μου προσωπικό ύφος.

Πώς προέκυψε το όνομα LimeLight;
Το όνομα προέκυψε μετά από μία πολύ μεγάλη αναζήτηση και  συζήτηση με φίλους και γνωστούς. Είναι από τα στάδια εκείνα που διανύεις και σε ταλανίζουν, γιατί επιθυμείς ένα όνομα που να είναι εύηχο, να ανταποκρίνεται στην προσωπικότητα σου αλλά και να αντιπροσωπεύει και τις δημιουργίες σου παράλληλα. Κατέληξα στο LimeLight by Katerina Sfinari, γιατί ήθελα να συνδυαστεί με το ότι, φορώντας ένα κόσμημα από το οποίο πηγάζει δυναμική, αρχοντιά, ομορφιά και γούστο, βγαίνεις στο προσκήνιο και είσαι μοναδική.

IMG_7048 IMG_7013

Το κόσμημα αποτελεί για σένα ένα έργο τέχνης ή είναι ένα αξεσουάρ που θα συμπληρώσει το στυλ μιας γυναίκας;
Θεωρώ πως είναι και τα δύο. Το ένα δεν απορρίπτει το άλλο. Σίγουρα αποτελεί ένα έργο τέχνης, διότι βάζεις μέσα ιδέες, σκέψη, έμπνευση, συναισθήματα και κάθε κομμάτι που δημιουργείς είναι μοναδικό, γιατί το φτιάχνει ένα χέρι και όχι μια τυποποιημένη μηχανή. Από τη άλλη φυσικά συμπληρώνει με τον πιο όμορφο τρόπο το στυλ της κάθε γυναίκας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καθεμία το αναδεικνύει διαφορετικά, με τη δική της ιδιαίτερη προσωπικότητα και ομορφιά.

Πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να κατασκευάσεις τα κοσμήματά σου και να φέρεις σε πέρας τις παραγγελίες σου;
Πρόκειται για μία διαδικασία με πολλά δημιουργικά χαρακτηριστικά και με πολλά στάδια. Στην αρχή, όταν βγάζεις μια συλλογή, απαιτείται να κάνεις δοκιμές κι αυτό είναι χρονοβόρο, αφού από το σχεδιασμό περνάς στην κατασκευή. Τα υλικά δεν είναι έτοιμα και για να τα συναρμολογήσεις απλά, πρέπει να κατασκευάσεις μόνος σου και να περάσουν κι αυτά από μια άλλη διαδικασία, ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν π.χ. κοσμήματα που μπορεί να έχω σπαταλήσει και 8 ώρες για την κατασκευή τους. Από το σχέδιο να περάσεις στην κατασκευή, να βρεις τα υλικά, να ψήσεις, να βερνικώσεις, να τρυπήσεις, να συνδέσεις μικροαντικείμενα, να δημιουργήσεις το επιθυμητό χρώμα κ.ο.κ…

Τα υλικά που χρησιμοποιείς για τις δημιουργίες σου;
Χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο τον πολυμερικό πηλό στα κοσμήματά μου, φούντες, νήματα, κάποια μεταλλικά στοιχεία, αλυσίδες και κάποιες φορές και το μέταλλο.

Γιατί ο πολυμερικός πηλός, ως βασικό υλικό των κοσμημάτων σου; Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ιδιαίτερο το συγκεκριμένο υλικό;
Ο πολυμερής πηλός είναι ένα ξεχωριστό υλικό που σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις από ένα κομμάτι εύπλαστου υλικού σπουδαία πράγματα. Διαθέτει τη μορφή πλαστελίνης και δεν έχει καμία σχέση με τον καφέ πηλό που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Το συγκεκριμένο υλικό δεν χρησιμοποιείται μόνο για την κατασκευή κοσμημάτων. Εμένα προσωπικά, αυτό που με ενθουσιάζει είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις οτιδήποτε φανταστείς, να δώσεις μορφή και να συνθέσεις κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό από ένα κομμάτι εύπλαστου υλικού. Μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω μίξεις και συνδυασμούς και να δημιουργώ τα δικά μου χρώματα από μία μάζα. Κάθε κόσμημά μου προέρχεται από το υλικό αυτό με το καθένα να έχει περάσει από μια ξεχωριστή διαδικασία χωρίς τη χρήση βαφής αλλά με την εφαρμογή διαφόρων τεχνικών που παρουσιάζουν κάθε φορά ένα ξεχωριστό μοτίβο ή μια υφή. Αυτό καθιστά το κάθε κόσμημα 100% χειροποίητο και μοναδικό.

IMG_7020 IMG_7019

Χώροι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που έχεις εκθέσει τς συλλογές σου;
Είχα την ευκαιρία να λάβω μέρος σε διάφορα open markets που διοργανώνει το Pillbox στη Θεσσαλονίκη, στο bazzar που έχει διοργανώσει το Jamjam, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία διαθέτω e-shop αλλά και στην Αθήνα στο Neon Raum που παρουσίασα για ένα διάστημα τις συλλογές μου. Επίσης έχω παρουσιάσει τις δημιουργίες μου και στους ιδιαίτερους χώρους του Element 41 στην Αλεξανδρούπολη και στο Volta Bar στις Σέρρες.

Καταξιωμένους σχεδιαστές κοσμημάτων που θαυμάζεις και εκτιμάς ιδιαίτερα την δουλειά και την πορεία τους;
Μία από τις Ελληνίδες που θαυμάζω είναι η Ερατώ Κουλουμπή για τις γεωμετρικές της φόρμες και για τα άμορφα, αφηρημένα σχήματα των κοσμημάτων της! Η Γερμανίδα Bettina Welker είναι μία από τις αγαπημένες μου polymer clay artists, την οποία εκτιμώ και θαυμάζω για την εξαιρετική δουλειά της πάνω στο κόσμημα, με τις πολύ ιδιαίτερες υφές και τα σχήματα που δίνει στα σχέδιά της. Μάλιστα θα έχω τη χαρά να την γνωρίσω φέτος το Νοέμβριο και να διδαχθώ από εκείνη σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που αφορούν τον πολυμερικό πηλό, γεγονός που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Η συλλογή της Κατερίνας Σφινάρη πού τρέχει αυτό τα διάστημα;
H Κατερίνα Σφινάρη για την Άνοιξη – Καλοκαίρι του 2016 παρουσιάζει είκοσι τρία μοναδικά χειροποίητα κομμάτια. “Grecian Supremacy” ονομάζεται η νέα συλλογή και θυμίζει κάτι από Ελλάδα. Χρωματικές Παλέτες εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελλάδα και τις φυσικές ομορφιές της, συναντούν τις διεθνείς τάσεις της μόδας. Ιδιαίτερα statement κολιέ και glamorous σκουλαρίκια συμπληρώνουν τη νέα, ανανεωμένη σειρά. Σύγχρονα σχέδια με γεωμετρικές αναφορές δανείζονται χρώματα από το ελληνικό ηλιοβασίλεμα και – με επιρροές από τη δεκαετία των 80s μαζί με stripes, polka dots και μοτίβα της φύσης – αποδίδουν σε μία ολοκληρωμένη θηλυκή συλλογή.

*Βρείτε τα κοσμήματα LimeLight by Katerina Sfinari στο Facebook.

**Ευχαριστούμε πολύ τον ιδιαίτερο χώρο του Caravan Hotel για την φιλοξενία και την συνεργασία.

IMG_6991 IMG_6986

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE