George Zervos: Μουσική για τα μάτια και τη σκέψη σου

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία: Νικολέτα Σαββάκη

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

in edit 3

Η Άνοιξη ήταν άκρως μουσική μιας που ξεκίνησε με το In Edit Festival, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ που διοργανώθηκε για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Οι ήχοι, τα αφιερώματα και οι αγαπημένοι καλλιτέχνες παρέλαυναν ο ένας πίσω από τον άλλον… Μουσική για τα μάτια και τη σκέψη σου!!!

Ο Γιώργος Ζερβός ήταν αυτός που άνοιξε την αυλαία του Ιn Edit Festival, πριν μερικές εβδομάδες, εκεί, στην άκρη της Πολυτεχνείου όπου οι rock & roll ήχοι του συνάντησαν το Cocktail bar και μας μετέφεραν την πιο εκρηκτική διάθεση… Ας θυμηθούμε τη συζήτησή μας για το πώς ξεκίνησε αυτή η αγάπη για την μουσική, τα βασικά ερεθίσματα, τις πρώτες μπάντες, τη γιαγιά του στο νησί που έπαιξε μαντολίνο και βιολί, τη Θεσσαλονίκη και φυσικά τον πρώτο προσωπικό του δίσκο.

Έφυγες από την Κάλυμνο ακολουθώντας το δικό σου ιδιαίτερο και μοναδικό μουσικό ταξίδι. Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τη μουσική; Ποια ήταν τα βασικά ερεθίσματα και από πού δόθηκε η ώθηση;
Η αγάπη για τη μουσική και την τέχνη υπήρχε στον κλοιό της οικογένειας. Η γιαγιά μου ήταν μουσικός, έπαιζε βιολί και μαντολίνο, οπότε στάθηκε για μένα βασικό ερέθισμα. Οι γονείς ήταν αυτοί που εξαρχής επικρότησαν την αγάπη μου για την μουσική και με ώθησαν στο να ξεκινήσω μαθήματα κιθάρας. Βασικό ερέθισμα στάθηκε σίγουρα η δημιουργία μουσικών σχημάτων σε Κάλυμνο αλλά αργότερα και σε Θεσσαλονίκη, όταν μετακόμισα λόγω σπουδών, σε συνδυασμό με συνεχή μαθήματα μουσικής και κιθάρας και ποικίλα lives σε stages και bars. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν φαντάστηκα το εαυτό μου να ασχολείται με κάτι πέραν της μουσικής, κάτι που με ολοκληρώνει και με μαγεύει.

DSC_0225in edit 7

Πρώτη επαφή με stage και με κόσμο;
Θα αναφέρω αρχικά την απόφαση με πολύ καλούς φίλους στην Κάλυμνο – κάπου στη ηλικία των 15 ετών – να σχηματίσουμε την δική μας thrash metal μπάντα με το όνομα Orion. Τότε ήταν που ένιωσα για πρώτη φορά την υπέροχη αίσθηση που σου χαρίζει ένα live, την τεράστια δύναμη της ομαδικότητας και την ασύγκριτη ενέργεια που αποπνέεται από κάτι τέτοιο. Έπειτα στη Θεσσαλονίκη, ως φοιτητής πια, όπου έμεινα για 7 χρόνια, με τη μπάντα Strangels ταξιδέψαμε, μουσικάραμε, δώσαμε και πήραμε ενέργεια και μοιράσαμε το πάθος μας για ήχους σε διάφορα festivals, bars και μουσικά stages.

Προσωπικότητες από το χώρο της μουσικής βιομηχανίας που γνώρισες, συνεργάστηκες και σου έχουν μείνει αξέχαστες;
Ένας μεγάλος μουσικός και ένας τεράστιος φίλος ο Adam Levy με το οποίο είχαμε την τιμή και την χαρά να παίξουμε μαζί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά τώρα θα συναντηθούμε επαγγελματικά ξανά και στον 1ο μου προσωπικό δίσκο. Πρόκειται για τον κιθαρίστα της Norah Jones επί πολλά χρόνια και με πλούσια παρουσία σε δισκογραφία αλλά και γενικότερα σε συναυλίες, tours ανά το κόσμο και μουσικά projects. Επίσης ο Ηλίας Ζαίκος, ο Σωτήρης Ζήσης, ο Κώστας Τουλαντάς, ένας σπουδαίος μουσικός και τραγουδοποιός ο οποίος υπογράφει στίχους και μουσική στο δίσκο μου και όλοι οι συνεργάτες και η ομάδα μου αυτή την στιγμή που δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε.

Το στοιχείο εκείνο που θεωρείς ότι καθιστά ένα live μοναδικό;
Η διάθεση και η ενέργεια αυτών που βρίσκονται πάνω στο stage παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η αίσθηση ότι είμαστε ένα παρεάκι και περνάμε όμορφα, δίνει μεγάλη ώθηση στον κόσμο και ακόμα μεγαλύτερη σε μας βλέποντάς τον να διασκεδάζει και να απολαμβάνει. Η αλληλεπίδραση καλλιτέχνη και κοινού αποπνέει τεράστια δύναμη, ομαδικότητα και δυνατά vibes.

i edit 9

H έμπνευση είναι επισκέψιμη. Εσύ όταν βρίσκεσαι σ’ αυτό το mood ποιες πηγές έμπνευσης επιλέγεις να αντλήσεις;
Η έμπνευση έρχεται όταν είμαστε ήρεμοι. Το πρωί αποτελεί μία μεγάλη στιγμή ή είναι από τις φάσεις της ημέρας που μου έρχονται μπροστά μου μελωδίες, ήχοι, στίχοι και σκέψεις και σίγουρα μετά από προπονήσεις, που – όντας σε φυσική ευεξία – το μυαλό μου «κατεβάζει διάφορα», ταξιδεύει. Οι παραστάσεις που παρακολουθώ με ενεργοποιούν, σίγουρα τα ταξίδια μου στο Λονδίνο, μια πόλη όπου έδρασαν πολλά μουσικά συγκροτήματα που με σημάδεψαν και τέλος η Κάλυμνος, η πατρίδα μου που με γεμίζει φρεσκάδα, εικόνες και ανανέωση.

Οι πρώτοι σου δίσκοι;
Οι 3 πρώτοι δίσκοι των Cream, ο δίσκος Animals από Pink Floyd, ο δίσκος Μy Favorite Things του J.Coltrane και από J.Hendrix Are you Experienced και Axis Bold as love.

Ως πρόσφατος Elvis Presley, μίλησέ μας λίγο για την παράσταση Elvis Alive and Looking for Trouble. Πώς προέκυψε, τι συνέβη, τι παρακολούθησε ο κόσμος;
Μετά από ένα live με Penny & The Swigin’ Cats στις Σπέτσες, όπου πάντα έπαιζα ένα με δυο κομμάτια του Elvis, με άκουσαν τα παιδιά από το Half Note και τους άρεσε πολύ το concept , με αποτέλεσμα να μου προτείνουν να κάνουμε ένα μουσικό αφιέρωμα στον Elvis Presley. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να ψάχνω μουσικούς, έγινε η σύσταση της μπάντας με τους τωρινούς συνεργάτες μου, μελέτησα δισκογραφία, είδα πολλές ταινίες και συναυλίες, διάλεξα 30 κομμάτια και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η παράσταση Elvis Alive and Looking for Trouble. Συνδυαστικά, επειδή ήθελα να προσδώσω και μια προσωπική νότα, παρουσίασα και τρία δικά μου κομμάτια και μετά όλα πήραν το δρόμος τους. Ηalf Note, Gazarte, Tiki και Tin Pan Alley ήταν μερικοί από τους χώρους που παρουσιάσαμε το αφιέρωμα. Πήγε εκπληκτικά, ο κόσμος το αγκάλιασε, όλοι το χαρήκαμε και αυτό άλλωστε είναι το σημαντικό.

in edit 11in edit 2

To κομμάτι εκείνο του Elvis Presley που σε συναρπάζει κάθε φορά που το ερμηνεύεις on stage;
Θα ξεχωρίσω το Suspicious Minds, βρίσκεται στη λίστα μου στα πολύ αγαπημένα. Με τα περισσότερα κομμάτια μου όταν τα ερμηνεύω φέρνω στην μνήμη μου βιώματα,συναισθήματα και εμπειρίες απλά με το συγκεκριμένο υπάρχει μια ιδιαίτερη αδυναμία,ένα άλλο δέσιμο – αν θέλεις.

Πότε το Cocktail bar συναντήθηκε για πρώτη φορά με το Γιώργο Ζερβό;
Για μένα δεν είναι απλά ένα bar όπου κάνουμε lives. Αποτελεί πλέον μια οικογένεια, το μουσικό σπίτι μου κάθε φορά που ανεβαίνω στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πολλά lives και με Penny & The Swingin’ Cats αλλά και με το προσωπικό μου project. Ένας χώρος με οικειότητα, με ωραίες αναμνήσεις, φίλους και πάντα μουσική.

Αν σου έλεγα να περιγράψεις τη Θεσσαλονίκη με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Θάλασσα, Ταξίδι, Φίλοι…

Τι έχουμε να περιμένουμε το επόμενο διάστημα από το Γιώργο Ζερβό;
Τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο αρχικά και πολλά lives καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού…

in edit 1in edit 5in edit 4

Ευχαριστούμε θερμά το Cocktail bar και το In Edit Festival.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE