Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και οι City Change όντως τη θέλουνε

Συνέντευξη: Μάτα Λίτου
Φωτογράφιση: Βασίλης Νικολόπουλος

Αν παίζαμε σε ταινία, o Παύλος, ο Στρατής, ο Γιώργος και ο Τόλης θα ήταν η λεγεώνα υπερηρώων που σώζει την πόλη από το κακό. Όχι δεν πετάνε, δεν έχουν καμία υπερδύναμη να ζηλέψεις, δε φοράνε καν μπέρτα. Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα, έχουν δημιουργήσει την πλατφόρμα City Change, με σκοπό να κάνουν τη δική σου και τη δική μου ζωή πιο εύκολη. Το City Change είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα δελτίο παραπόνων, σαν αυτό που βλέπεις στις εισόδους καταστημάτων εστίασης. Μέσω αυτού μπορείς να αναφέρεις οποιοδήποτε πρόβλημα εντόπισες σε κάποια περιοχή, τη μη λειτουργική διάβαση για αναπηρικά αμαξίδια, το χρόνια παρατημένο αμάξι, που δεν έχει κανένα λόγο να είναι εκεί, που είναι ακόμη και ένα αναποδογυρισμένο σήμα οδικής κυκλοφορίας. Οτιδήποτε σε ενοχλεί και μπορεί να είναι – στη χειρότερη – επικίνδυνο, μέχρι κάτι που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής σου, γιατί όχι και την αισθητική σου στο φινάλε.

Συναντήσαμε τους δύο από τους τέσσερις στη θερμοκοιτίδα νέων ιδεών που ακούει στο όνομα Impact Hub, από το οποίο όταν μπεις μετά δεν θες να βγεις και μαζί με τα δικά τους γραφεία στεγάζει και πολλών άλλων. Εμείς το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους ανακηρύξουμε και επίσημα σε ήρωες του μήνα και να τους βγάλουμε το καπέλο.

CityChange (5) CityChange (8)

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το City Change; Πώς προέκυψε;
Η ιδέα δεν γεννήθηκε από εμάς. Μία φίλη μας είχε την σχετική ιδέα αλλά εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να την υλοποιήσει. Τότε χρειαζόταν να δουλέψει, προκειμένου να συντηρηθεί η ίδια και να πληρώσει τα έξοδά της, επομένως αναλάβαμε εμείς την υλοποίηση της ιδέας. Πιο συγκεκριμένα τη θυμάμαι να μας λέει: «Παιδιά έχω αυτή την ιδέα εσείς που είστε φοιτητές ακόμα και βλέπω ότι είστε παιδιά πρόθυμα, αν θέλετε πάρτε και κάντε την εσείς». Εκείνη ήθελε αρχικά να δημιουργήσει ένα forum προβλημάτων για το δήμο κι εμείς πήραμε αυτή την ιδέα και την εξελίξαμε. «Ζυμώθηκε» στο κεφάλι μας λίγο καλύτερα και είδαμε πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε λίγο πιο συστηματικά, έτσι ώστε να μην είναι απλά ένα site στο οποίο μπαίνεις και βλέπεις όλα τα προβλήματα. Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να τα λύσουμε όλα αυτά.

Η σύσταση της ομάδας του City Change πώς έγινε;
Αρχίσαμε να κάνουμε παρέα στο 3ο έτος της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και μετά βρήκαμε διάφορα κοινά που μας έκαναν να δεθούμε περισσότερο. Από εκεί προέκυψε η συνεργασία μας για το City Change. Τα άλλα δύο παιδιά φυσικά – οι οποίοι είναι οι developers – είναι ο Τόλης Μισαηλίδης και ο Γιώργος Μπάκας, ο οποίος είναι και συμφοιτητής. Τον Τόλη τον γνωρίσαμε αργότερα, μέσω του Γιώργου και ασχολείται κυρίως με το frontent κομμάτι της ιστοσελίδας μας.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να καταγράψει το παράπονό του στην πλατφόρμα, ποια είναι;
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα χρειάζεται να μπαίνεις στην πλατφόρμα, θα μπορείς να μπαίνεις και από το κινητό σου στην εφαρμογή που θα σχεδιάσουμε για smartphones. Από ‘κει και ύστερα η διαδικασία είναι τόσο απλή, που και να στην περιγράψω δεν έχει νόημα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις στο χάρτη το σημείο όπου βρίσκεσαι, ώστε να γίνει αυτόματα  αναγνώριση από το GPS και να επιλέξεις μία κατηγορία από τις 13, ως είδος προβλήματος. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως οι κατηγορίες έχουν προκύψει μετά από έρευνα. Είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τις καταλάβουν, γιατί δεν θέλουμε ο άλλος να μπαίνει στη διαδικασία να καταλαβαίνει τι σημαίνει, ας πούμε, διαχείριση περιβάλλοντος ή τι σημαίνει κάποιο άλλο όνομα που έχει δώσει η κυβέρνηση στα τμήματα του δήμου.

Είναι απλό αλλά όχι πιο απλό απ’ όσο πρέπει στα λόγια του μεγάλου Einstein. Μετά είναι υποχρεωτικό να κάνεις μία περιγραφή του προβλήματος έστω και την πιο απλή λ.χ. «σπασμένο πεζοδρόμιο» και να προσθέσεις, αν και εφόσον το θέλεις, μία επίλυση προβλήματος και μία φωτογραφία του. Οι καταχωρήσεις με φωτογραφία είναι κι αυτές που έχουν προτεραιότητα.

CityChange (11) CityChange (9)

Για ποιο λόγο επιλέξατε οι καταχωρήσεις των πολιτών να γίνονται ανώνυμα;
Αυτό είναι ένα θέμα που αποτελεί και την «καυτή πατάτα» στο City Change, γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα: Tο πώς εμείς θα δίνουμε έγκυρα δεδομένα από ανώνυμες πηγές και τι θα σκεφτεί ο δήμος γι’ αυτά τα δεδομένα. Απ’ την άλλη βέβαια, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είτε είναι ανώνυμο, είτε πρέπει απλά να βάλεις ένα όνομα κι ένα επώνυμο, τα trolls θα είναι trolls και θα υπάρχουν. Η μόνη δικλείδα ασφαλείας που μπορείς να έχεις για απολύτως έγκυρα δεδομένα, θα ήταν να αρχίσεις να ζητάς υπερευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι το ΑΦΜ και τέτοια πράγματα. Ωστόσο δε θα θέλαμε να έχουμε τέτοιου είδους δεδομένα, γι’ αυτό και δεν τα ζητάμε. Επίσης κάτι τέτοιο θα αφαιρούσε αυτό που λέμε “user experience”, δηλαδή την εμπειρία του χρήστη που θα μπορεί απλά, κατανοητά, γρήγορα και εύκολα να γράψει για ένα πρόβλημα το οποίο έχει βρει, χωρίς να του στερεί χρόνο, χωρίς να του στερεί νοητική ενέργεια και χωρίς να νιώθει ότι εκτίθεται. Πιστεύουμε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα σχετικά με τον ταξικό, τον πολιτικό και τον θρησκευτικό διαχωρισμό είναι αρκετά έντονο και θέλουμε – όσο γίνεται – να αποφεύγουμε την προτεραιοποίηση επίλυσης προβλημάτων.

Ποια δυσκολία είχατε να αντιμετωπίσετε που σας έκανε να σκεφτείτε ακόμη και και να παρατήσετε το όλο εγχείρημα;
H μεγαλύτερη δυσκολία είναι όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την νομοθεσία της Ελλάδας. Δεν σου επιτρέπει να ιδρύσεις εταιρεία χωρίς να πληρώσεις παραπάνω λεφτά απ’ ότι έχεις. Εμείς αρχικά θέλαμε να κάνουμε μία IKE εταιρεία, μέχρι που ανακαλύψαμε ότι η ασφάλεια ήταν περισσότερη και για τους δύο μαζί απ’ ότι οι μισθοί των πατεράδων μας μαζί. Σε εκείνο το σημείο αντιμετωπίσαμε τις μεγαλύτερες αμφιβολίες, αν δηλαδή δεν βρίσκαμε τρόπο να το παρακάμψουμε αυτό, υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να τα παρατούσαμε, αλλά δεν μπορούσαμε. Αυτό που μας έπεισε τελικά, ήταν πως οι δήμοι διατίθενται να συνεργαστούν και με ΑΜΚΕ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις) κι έτσι βοηθηθήκαμε. Στις ΑΜΚΕ δεν πληρώνεις ασφάλιση, πράγμα που σημαίνει ότι παρακάμψαμε τον παράγοντα του ότι θα έπρεπε να πληρώσουμε χωρίς να έχουμε άμεσα έσοδα.

Κάτι που ακόμη μας φοβίζει είναι το πώς θα υποδεχτεί μία τέτοια υπηρεσία ο οποιοσδήποτε δήμος. Μήπως δηλαδή το έβλεπαν του τύπου: «Α! Αυτοί έρχονται να μας ελέγξουν να μας πουν τι να κάνουμε και ποιοι είναι αυτοί που είναι 23 χρονών και δεν ξέρουν τίποτα;» και όλα αυτά. Το ποιους ανθρώπους ξέρεις μέσα στο δήμο, ποιο είναι το δίκτυο ανθρώπων που έχεις για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις, να κάνεις μία σωστή παρουσίαση της ιδέας σου, ένα διάλογο ο οποίος θα μπορέσει να καταλήξει κάπου. Γενικά έχουμε στρέψει την προσοχή μας στο ότι δεν είμαστε εμείς εναντίον αυτών αλλά στη φιλοσοφία «Ελάτε μαζί μας».

CityChange (2) CityChange (4)

Ποιο θα ήταν το πρώτο πρόβλημα που θα καταγράφατε εσείς, αν είχε κάποιος άλλος το City Change;
Σοβαρό πρόβλημα είναι η καθαριότητα. Για μας θα ήταν η βασική προτεραιότητα. Στην Παλιά Κοκκινιά του Πειραιά υπάρχει πρόβλημα με τα αρκετά εγκαταλελειμμένα, μη περιφραγμένα οικόπεδα, τα οποία είναι επικίνδυνα για παιδιά που βγαίνουν και παίζουν στις γειτονιές ή και για τους περαστικούς. Είναι δηλαδή οικόπεδα που έχουν γκρεμιστεί πολυκατοικίες και δεν έχουν περιφραχτεί, με αποτέλεσμα να είναι τα μπάζα εκτεθειμένα.

Ποια είναι τα όνειρά σας για το City Change; Tι περιμένετε;
Εδώ είναι πολύ δύσκολη η απάντηση. Εξαρτάται σε τι όνειρα αναφέρεσαι, γιατί υπάρχουν τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα όνειρα. Ένα μακροπρόθεσμο είναι το City Change να μη χρειάζεται να υπάρχει γιατί οι άνθρωποι και οι δήμοι θα κάνουν από μόνοι τους αυτά που πρέπει. Με λίγα λόγια θα έχει αλλάξει η νοοτροπία του πολίτη. Εμείς θέλουμε οι πολίτες που γνωρίζουν την πλατφόρμα να δουν και να τους αποδείξουμε πως η χρήση της φέρνει όντως αλλαγή στην πόλη.

CityChange (10)

More Stories
celine elvis print 12 1
Celine: Η νέα συλλογή κατοικιδίων με πρωταγωνιστή τον σκύλο του Hedi Slimane