Νικόλας Μάστορας: Ένας ελεύθερος σκοπευτής

Συνέντευξη: Mάτα Λίτου
Φωτογράφιση: Τάσος Λιόλιος

Αν δεν ακολουθείς το Νικόλα Μάστορα στο Instagram και πρέπει να στον συστήσουμε, θα σου πούμε πως, όταν δεν είναι με μία βαλίτσα στο χέρι ή δεν κανονίζει το επόμενο ταξίδι του, ασχολείται με τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου για brands. Αν και η αλήθεια είναι πως έχεις περισσότερες πιθανότητες να τον πετύχεις να κόβει βόλτες με το «κανόνι» του κάπου στην Ελλάδα, στοχεύοντας μέσα από το φακό, τοπία, ανθρώπους και στιγμές, δημιουργώντας εικόνες που αναμφίβολα δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητες.

Νικόλας Μάστοραςmastoras-didee-6mastoras-didee-2

Διατηρείς έναν προσωπικό ιστότοπο, το anothervisualdiary.com. Τι ακριβώς είναι αυτό; Τι μπορεί να βρει κανείς εκεί;
Το anothervisualdiary είναι για εμένα ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά του. Ένα προσωπικό φωτογραφικό ημερολόγιο, στο οποίο μπορώ να είμαι όσο αναλυτικός θέλω και να μοιράζομαι στιγμές, εμπειρίες, ταξίδια!

Η σχέση σου με τη φωτογραφία πώς προέκυψε; Τι σημαίνει για σένα η φωτογραφία;
Ενώ είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου στο Λονδίνο, με την προτροπή ενός φίλου, ξεκινήσαμε παράλληλα ένα σεμινάριο φωτογραφίας – τότε αγόρασα και την πρώτη μου μηχανή. Ήταν το 1997, όπου όλα βέβαια ήταν ακόμα αναλογικά. Φωτογραφία για μένα είναι πολλά πράγματα: είναι η αναπαραγωγή μίας εικόνας που μπορεί να έχει κάποιος φανταστεί, είναι η αποτύπωση γεγονότων και εικόνων, είναι η ερμηνεία προσώπων και καταστάσεων – η φωτογραφία για μένα είναι ένα μέσο που ανάλογα με το χώρο, το χρόνο και τις συνθήκες μετατρέπεται από απλή καταγραφή σε τέχνη.

Τι φωτογραφίζεις περισσότερο και γιατί;
Όταν φωτογραφίζω για μένα, θα έλεγα ότι μου αρέσει να συνδυάζω τοπία με ανθρώπινο στοιχείο.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου φωτογράφοι;
Είναι αρκετοί φωτογράφοι, κάποιοι αρκετά γνωστοί, κάποιοι όχι τόσο. Ενδεικτικά θα αναφέρω τους Philip Lorca Di Corcia, Irving Penn, Gregory Crewdson.

mastoras-didee-7mastoras-didee-1mastoras-didee-5

Το instagram έχει τη δύναμη να μας κάνει όλους φωτογράφους και κατ’ επέκταση καλλιτέχνες; Αρκεί ένα smartphone τελικά για να γίνουμε όλοι φωτογράφοι;
To instagram είναι ένα εργαλείο που ο καθένας πλέον μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την προβολή του, είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Το ότι μπορούμε όλοι να έχουμε αυτή τη δυνατότητα σίγουρα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να γίνουμε φωτογράφοι, όπως άλλωστε και το αν έχουμε την καλύτερη φωτογραφική μηχανή. Σίγουρα όμως είναι πολύ πιο εύκολο από την προ – smartphone εποχή.

Πιστεύεις ότι το instagram δίνει ή παίρνει τη δύναμη των φωτογράφων που είναι επαγγελματίες;
Πιστεύω ότι αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να βοηθήσει έναν επαγγελματία φωτογράφο να μοιραστεί και να διαδώσει τη δουλειά του σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης με 400 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες!

Επέλεξε την πιο ξεχωριστή φωτογραφία για σένα απ’ όσες έχεις τραβήξει και γράψε από κάτω μία λεζάντα γι’ αυτή.
Αρκετά δύσκολο να επιλέξω μόνο μια αλλά αυτή είναι μια που μου αρέσει αρκετά και η λεζάντα που πιστεύω πως ταιριάζει είναι “Ασφυξία“.

IMG_5423-1024x682

Ξέρω ότι αγαπάς πολύ τα ταξίδια, ποιο μέρος σε ενέπνευσε περισσότερο; Ποιο έχεις αγαπήσει πιο πολύ;
Αν και έχω ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό, η Ελλάδα παραμένει σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις μου. Το μέρος που έχω αγαπήσει πολύ και πηγαίνω εδώ και αρκετά χρόνια είναι τα Κύθηρα!

Ποιο υπολογίζεις να είναι το επόμενό σου ταξίδι;
Το επόμενό μου προγραμματισμένο ταξίδι είναι στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Bologna.

mastoras-didee-8mastoras-didee-9mastoras-didee-4

 

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Φρανκ Γκέρι: Ο avant-garde της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής