Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, η πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ο θόρυβος

Συνέντευξη: Φένια Ζάννη
Φωτογράφιση: Κατερίνα Κίννα

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης είναι μουσικός, ενώ παράλληλα, αποτελεί μέλος της ομάδας Medea Electronique. Μέσω του ετήσιου φεστιβάλ Electric Nights, δίνει χώρο σε καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν την τέχνη τους, αυτή της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής.

IMG_6633-2 IMG_6619-3

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο;
Η μουσική ήταν οι σπουδές μου, καθώς σπούδασα κλασική κιθάρα, επομένως ήταν ανέκαθεν στόχος να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτήν. Ο όρος «επαγγελματίας» βέβαια, είναι κάπως ασαφής. Κάποιοι τον χρησιμοποιούν θέλοντας να περιγράψουν έναν μουσικό ο οποίος πληρώνεται γι’ αυτό που κάνει, άλλοι αναφέρονται στη «συμπεριφορά» και στην «ικανότητα/δεξιοτεχνία» ενός μουσικού, ενώ άλλοι μπορεί να αναφέρονται στο υπόβαθρο ενός μουσικού. Όπως και να ‘χει, η επαγγελματική μου πορεία ξεκίνησε κάπου στο 2009, όταν άρχισα να διοργανώνω τις δικές μου συναυλίες, ενώ σιγά σιγά άρχισαν να προκύπτουν συνεργασίες με άλλους μουσικούς και καλλιτέχνες.

Το πεδίο όπου δραστηριοποιείσαι είναι η πειραματική, ηλεκτρονική μουσική και ο θόρυβος. Θεωρείς πως στην Ελλάδα υπάρχει πρόσφορο έδαφος γι’ αυτό το είδος μουσικής;
Σίγουρα υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Δεν νομίζω πως έχει να κάνει με τον τόπο απαραίτητα αλλά ίσως με κάποιες συνθήκες, οι οποίες ίσως να είναι και υπεύθυνες για τη δημιουργία ενός τέτοιου είδους μουσικής. Σίγουρα η πειραματική μουσική δεν έχει μεγάλο κοινό, ούτε στην Ελλάδα, ούτε και σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν καλλιτέχνες, οι οποίοι εκφράζονται μέσω αυτής της μουσικής. Στην Αθήνα συγκεκριμένα υπάρχει αρκετά μεγάλη σκηνή, η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση – πάντα στα πλαίσια μιας άνθισης που μπορεί να δει ένα πειραματικό είδος τέχνης.

Το μόνο πλήγμα που υπέστη η μουσική αυτή είναι το κλείσιμο κάποιων χώρων, που διοργάνωναν συναυλίες πειραματικής, ηλεκτρονικής μουσικής είτε σε μόνιμη βάση, είτε με μεγάλη συχνότητα. Με την απουσία μιας «στέγης» γι’ αυτή τη μουσική, η δραστηριότητα της σκηνής έχει κάπως πέσει. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει και το Electric Nights, δίνοντας χώρο σε καλλιτέχνες αυτού του είδους για να επικοινωνήσουν την τέχνη τους.

IMG_6570-2

Ποια η γνώμη σου για την ελληνική μουσική βιομηχανία; Υπάρχουν Έλληνες καλλιτέχνες που ξεχωρίζεις;
Δεν ασχολούμαι με τη μουσική βιομηχανία γενικότερα, και δε μου αρέσει και ο όρος αυτός. Όταν κάτι «βιομηχανοποιείται» μπαίνει σε καλούπια και χάνει τον αυθορμητισμό του. Μη ακολουθώντας την ελληνική μουσική βιομηχανία, δεν μπορώ να απαντήσω και στο δεύτερο μέρος της ερώτησης, αφού δεν υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που να ξεχωρίζει για μένα μέσα από τη βιομηχανία. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχουν κάποιες δισκογραφικές, οι οποίες είναι αφοσιωμένες είτε στη noise, είτε στην πειραματική ηλεκτρονική μουσική γενικότερα, οι οποίες είναι τελείως ανεξάρτητες και τις τρέχουν ενεργοί καλλιτέχνες του χώρου. Αυτές σίγουρα δεν ανήκουν σε καμία βιομηχανία. Υπάρχουν επίσης πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες εκτός μουσικής βιομηχανίας, δεν θέλω όμως να αναφερθώ σε κάποιους συγκεκριμένα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η σκηνή της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής της Ελλάδας σαν σύνολο είναι ιδιαίτερα αξιόλογη.

Ετοιμάζεις κάτι αυτήν την περίοδο; Κι αν όχι, έχεις σχέδια για το μέλλον;
Αυτό τον καιρό ετοιμάζω το Electric Nights, το οποίο δεν είναι λίγο πράγμα. Βέβαια δεν παίζω φέτος και γενικότερα αυτή τη χρονιά τα live μου είναι πολύ λιγότερα από προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης χώρων που ανέφερα παραπάνω. Μετά το φεστιβάλ παραδίδω δύο εργαστήρια πάνω στα ψηφιακά ηλεκτρονικά για μουσικούς στην Ισπανία, ένα στο Μπιλμπάο και ένα στη Βαρκελώνη. Μετά από αυτό δεν έχω κάτι προγραμματισμένο αλλά υπάρχουν διάφορα πράγματα τα οποία τώρα «μαγειρεύονται».

Για το μέλλον τα σχέδιά μου είναι να συνεχίσω αυτό που κάνω και να αυξήσω τη δραστηριότητά μου στο εξωτερικό. Πρόσφατα έγραψα και το πρώτο μου βιβλίο με το ίδιο θέμα των εργαστηρίων που ανέφερα (Ψηφιακά ηλεκτρονικά για μουσικούς) και εστιάζω στην προβολή του και τη διδασκαλία πάνω σ’ αυτό.

Πες μας λίγα λόγια για το 27ωρο φεστιβάλ Electric Nights. Πώς ξεκίνησε και πώς έχει φτάσει ως εδώ;
Το Electric Nights ήταν μια ιδέα που είχαμε με τον Μανώλη Μανουσάκη, iδρυτικό μέλος της Medea Electronique, το οποίο προέκυψε έπειτα από παρουσίαση της ομάδας μας στο Beton 7 Art Radio. Κάναμε την πρώτη διοργάνωση το Νοέμβρη του 2012 με συνολικά 42 live acts. Την επόμενη χρονιά ελαττώσαμε κάπως τις συμμετοχές, βάζοντας ένα act ανά ώρα, καταλήγοντας στα 27 acts, σύνολο. Η δεύτερη διοργάνωση έγινε τον Απρίλη του 2014 στο Βυρσοδεψείο. Πέρυσι ήταν η τρίτη διοργάνωση όπου κρατήσαμε την ίδια φόρμα με το 2014, αυτή τη φορά στο Booze, όπου γίνεται και φέτος.

Φέτος για πρώτη χρονιά σπάμε τις 27 συνεχόμενες ώρες σε δύο βράδια. Αποφασίσαμε ότι είναι δύσκολο για το κοινό να δίνει παρουσία και τις 27 ώρες, πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια κενά. Φέτος το φεστιβάλ θα γίνει Παρασκευή και Σάββατο, όπου τα live θα ξεκινάνε στις 20:00 και θα τελειώνουν… όταν.

Η φετινή διοργάνωση έχει μια ακόμη προσθήκη, δύο εργαστήρια τα οποία θα γίνουν το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 11:00 το πρωί. Το ένα εργαστήρι αφορά σύνθεση ήχου και αλγοριθμικής μουσικής με το περιβάλλον προγραμματισμού SuperCollier, ενώ το δεύτερο αφορά Circuit Bending και δημιουργία αυτοσχέδιων μουσικών ηλεκτρονικών συσκευών.

IMG_6588-2 IMG_6602

Το Electric Nights συμπληρώνει φέτος τα τέσσερα χρόνια του. Ποιο πιστεύεις πως είναι το συστατικό που το ξεχωρίζει;
Το πρώτο συστατικό είναι σίγουρα η μουσική που παρουσιάζει. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, ένα φεστιβάλ που θα ασχολείται αποκλειστικά με την πειραματική ηλεκτρονική μουσική. Το δεύτερο συστατικό του είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται. Το Electric Nights δεν βασίζεται στην παρουσίαση ενός ή κάποιων καλλιτεχνών, οι οποίοι μπορεί να ξεχωρίζουν. Όλοι οι καλλιτέχνες είναι το ίδιο σημαντικοί και αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ομαδικότητας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου δημιουργείται μια ατμόσφαιρα γιορτής, όπου καλλιτέχνες και κοινό συμμετέχουν μαζί, τόσο κατά τη διάρκεια των live, όσο και στα ενδιάμεσα διαλείμματα, στο μπαρ που βρίσκεται κάτω από το χώρο των live.

Η Medea Electronique είναι μία πολυσυλλεκτική ομάδα, μία καλλιτεχνική κολεκτίβα θα έλεγε κανείς. Τι παραπάνω θα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτήν την ομάδα;
Εκτός από το Electric Nights, το οποίο είναι πλέον μία απ’ τις βασικές δραστηριότητες της ομάδας μας, η Medea Electronique διοργανώνει ετησίως το Koumaria Residency, ένα residency το οποίο γίνεται στη Σελλασία (κοντά στη Σπάρτη), όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, δημιουργώντας συνεργατικά έργα σε μια εντατική περίοδο δέκα ημερών.

Εκτός από αυτό, η Medea Electronique δημιουργεί έργα τέχνης, όπως βίντεο εγκαταστάσεις, οπτικοακουστικά/διαδραστικά έργα κ.ά. σε διάφορους χώρους. Ακόμα ένα κομμάτι της δραστηριότητας της ομάδας είναι τα εργαστήρια που παραδίδει. Τα εργαστήρια αυτά είναι πάνω στους τομείς των μελών της, πιο συγκεκριμένα, στον ήχο, την εικόνα, τη διάδραση και τον προγραμματισμό.

IMG_6584-2 IMG_6557-2

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
P720 PHA 030 Aptf8.5 002 sRGB f
Ο Peter Hapak φωτογραφίζει τους καλλιτέχνες του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης