95 χρόνια μόδας από την Ιris Apfel στο “Bon Marché”

Κείμενο – Φωτογραφίες: Μπάμπης Παπαναστασάτος

Μια έκθεση για την Iris Apfel από την Iris Apfel έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν όσοι βρίσκονται στην Γαλλική πρωτεύουσα αυτό το διάστημα. Η άχρονη Iris, ως εμβληματική φιγούρα μόδας, αστείρευτης δημιουργικότητας και διαφορετικότητας συνέθεσε 10 διαφορετικά παριζιάνικα στυλ, τα οποία παρουσιάζει στο γνωστό πολυτελές πολυκατάστημα του Παρισιού.

1

Γεννημένη το 1921 στην Αστόρια, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο New York University και σε ηλικία 27 ετών παντρεύτηκε το σύζυγό της Carl Apfel. Εκείνος ήταν που διέκρινε την ομορφιά που έκρυβε μέσα της, υποστηρίζοντας της over the top στιλιστικές επιλογές της και όντας συνοδοιπόρος σε όλα τα ταξίδια της ανά τον κόσμο, στην αναζήτησή της για τα πιο ιδιαίτερα αξεσουάρ και υφάσματα. Ποτέ δεν την ενδιέφερε αν αυτό που θα φορούσε έφερε την υπογραφή κάποιου διάσημου σχεδιαστή ή αν ήταν ακριβό, πάντα αγόραζε και αγοράζει πράγματα που «ερωτεύεται». Η υπέροχη Iris δεν φοβάται το χρώμα και τους πειραματισμούς, γερνάει όμορφα, δεν παύει στιγμή να είναι δημιουργική και να ψάχνει τον εαυτό της μέσα σε χρωματιστά βραχιόλια, τεράστια κολιέ και μπλουζάκια με περίτεχνα μοτίβα.

Μάλιστα παλιότερα είχε πει: «Αν δεν μπορείς να είσαι όμορφη πρέπει να μάθεις τουλάχιστον να κάνεις τον εαυτό σου ελκυστικό. Αν βασιστείς στην ομορφιά σου, δεν μπορείς να αναπτύξεις τίποτα και δεν μαθαίνεις ποτέ πώς να γίνεις ενδιαφέρουσα παρουσία». Η Iris Apfel δεν καθησυχάζεται και ξέρει πως αυτό που την κάνει αγαπητή στον κόσμο είναι η διαφορετικότητά της. Εξάλλου όπως υποστηρίζει «όταν δεν μοιάζεις εξωτερικά με τους άλλους δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι και όπως όλοι οι άλλοι».

Σε ότι αφορά το γήρας δεν πρόκειται να κάνει τίποτα γι’ αυτό, γιατί κατά την ίδια «τίποτα δεν κάνει μια γυναίκα να φαίνεται μεγαλύτερη από την απελπισμένη ανάγκη της να φαίνεται νεότερη». Δεν πενθεί για το πέρασμα του χρόνου και αντικρίζει αισιόδοξα τον κόσμο μέσα από τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά της.

2 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3

More Stories
lv cruise 23
Η cruise συλλογή του οίκου Louis Vuitton για το 2023