Bασίλης Τσιγκριστάρης

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Δανός
Φωτογράφιση: Ιωσήφ Αλεξιάδης

Ο Βασίλης Τσιγκριστάρης μιλά για την παράσταση «Damiens / Φουκώ Χειμωνάς» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για θέατρο και κινηματογράφο.

vasilis-tsigristaris-4

«Η παράσταση «Damiens / Φουκώ Χειμωνάς» προέκυψε από μια ιδέα του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χατζή. Μου πρότεινε να το κάνουμε και έγινε. Το βιβλίο που βασιστήκαμε είναι το “Επιτήρηση και Τιμωρία” που περιγράφει την εξέλιξη της τιμωριτικής. Η ιστορική πορεία της τιμωρίας, από τα σωματικά βασανιστήρια που χρησιμοποιούνταν ως μέσον τιμωρίας των εγκλημάτων στο Μεσαίωνα μέχρι τις σύγχρονες μεθόδους σωφρονισμού που χρησιμοποιεί είτε άμεσα είτε έμμεσα η κοινωνία. Είναι ένα έργο αφηγηματικό. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου, η σχέση του με τους γονείς του, η σχέση με την γυναίκα της ζωής του και με όλον τον κόσμο που τον περιβάλλει. Μέσα σε αυτό ανακύπτουν θέματα που όλους μας, κατά καιρούς, μας έχουν προβληματίσει. Είναι ο πρώτος μονόλογος που δουλεύω και είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για εμένα, νιώθω δημιουργικός. Ο Κωνσταντίνος Χατζής πέρα από πολύ καλός σκηνοθέτης είναι και πολύ καλός δάσκαλος, μαθαίνω πολλά.»

«Τους ρόλους τους μελετάω πάντα πολύ διαφορετικά και ξεχωριστά. Τώρα με τον Κωνσταντίνο, τον σκηνοθέτη μου, χρησιμοποιούμε έναν τρόπο πολύ ωραίο. Ξεκινάει όλο από εμένα, προσπαθώ να βρω ένα προσωπικό βίωμα σε κάθε λέξη. Γενικά το πιστεύω αυτό. Όλοι οι ρόλοι πρέπει να ξεκινούν από εμάς, αλλιώς δεν υπάρχει τίποτα, δεν μπορεί να εξελιχθεί και να περάσεις το μήνυμα που θέλεις στον κόσμο. Κάθε λέξη που υπάρχει στο κείμενο πρέπει να την «εννοείς», να την καταλαβαίνεις και μετά θα την καταλάβει και το κοινό.»

Πιστεύω πως θα είναι μια παράσταση πολύ ελκυστική για τον κόσμο. Έχει γίνει πολύ ωραία δουλειά.

vasilis-tsigristaris-8vasilis-tsigristaris-7

«Το καλό κλίμα στις πρόβες και η επικοινωνία με τον σκηνοθέτη είναι αρκετά σημαντικοί συντελεστές, ώστε το αποτέλεσμα μια δουλειάς να είναι καλό. Σίγουρα όταν ο σκηνοθέτης είναι δοτικός, ομαδικός και επικοινωνιακός μπορείς να αποκομίσεις πολλά, μπορείς να διδαχτείς πολλά. Είναι ωραίο να πηγαίνεις για πρόβα με καλή διάθεση, είναι βοηθητικό για όλους του συντελεστές μια παράστασης. Είχα πολύ καλές συνεργασίες μέχρι στιγμής, έχω να θυμάμαι ωραίες στιγμές από δουλειές μου και από συναδέλφους.»

Η πιο ωραία δουλειά που έχω κάνει είναι αυτή. Νιώθω ότι παίρνω πολλά.

«Ενεργός στο χώρο είμαι 4 χρόνια, όπου πάνε πολύ καλά τα πράγματα για μένα. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ στα σοβαρά να φύγω στο εξωτερικό. Μου δίνονται ευκαιρίες εδώ οι οποίες έχουν πολύ ενδιαφέρον για εμένα. Οι συνθήκες για τους ηθοποιούς στην Ελλάδα ήταν πάντα δύσκολες, όχι μόνο τώρα. Το να δουλεύεις μέσα στην κρίση και να κάνεις τέχνη έχει μεν την αρνητική πλευρά του ότι μια τέτοια κρίση πρώτα από όλα θα χτυπήσει της τέχνες, αλλά μέσα από αυτό το χτύπημα μπορεί να γεννηθεί κάτι πολύ όμορφο, δημιουργικό και με πολλή αγάπη.»

«Έχει πολλές απαιτήσεις η δουλειά μας, χρειάζεται αφοσίωση και πειθαρχία. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις την καθημερινότητα και την προσωπική σου ζωή απόλυτα. Γίνεται ολόκληρη η ζωή σου, μια δουλειά που την φέρνεις πάντα σπίτι. Προσπαθώ να είμαι πειθαρχημένος και στην προσωπική μου ζωή. Δεν το πίστευα για τον εαυτό μου, αλλά το καταφέρνω.»

«Φέτος είδα παραστάσεις που μου άρεσαν, είδα Μπιλ και Λου στο Skrow, Μεγάλοι Αμαρτωλοί στο Κακογιάννη και το Παιχνίδι του Τέλους στο Τέχνης. Γίνονται δουλειές στην Ελλάδα που έχουν ενδιαφέρον και είναι πολύ προσεγμένες και αξιοζήλευτες.»

vasilis-tsigristaris-1vasilis-tsigristaris-6

«Ο κόσμος πάει πιο εύκολα πια θέατρο. Έχει μπει στη ζωή μας. Δεν φοβάται να δει μια παράσταση, κι ας μην ξέρει τι θα αντιμετωπίσει. Δεν είναι πια τόσο βαριά κουλτούρα το να δεις μια πειραματική παράσταση. Ο χώρος επίσης που γίνεται μια παράσταση παίζει κάποιο ρόλο αλλά όχι πια τόσο καθοριστικό όσο κάποτε. Ο κόσμος δεν φοβάται να πάει και σε πιο πειραματικές σκηνές, όπου γίνεται πολύ ωραία δουλειά και εκεί, έχει μπει στην διαδικασία να “ανακαλύψει” ωραίες παραστάσεις.»

«Αγαπώ πολύ τον κινηματογράφο. Έχω δουλέψει αρκετά και τον λατρεύω. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν δυο ταινίες που συμμετέχω, το “‘Ετερος Εγώ”, ένα αστυνομικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια και “Το Κάλεσμα”. Γίνονται δουλειές που έχουν πολύ ενδιαφέρον στον ελληνικό κινηματογράφο. Ο “Νοτιάς” και το “Ένας άλλος κόσμος” είναι αξιοζήλευτες παραγωγές. Πιστεύω πως έγινα ηθοποιός λόγο σινεμά. Τον αγαπώ τον κινηματογράφο. Βλέπω τα πάντα από ταινίες. Έχω αρκετούς αγαπημένους σκηνοθέτες, Αλμοδοβάρ, Γούντι Άλεν, Γκοντάρ, Φίντσερ και άλλους. Αγαπημένες ταινίες μου Star Wars (τα τρία πρώτα), Με κομμένη την ανάσα (A bout de souffle), Κακή Εκπαίδευση (Mala educacion), Oldboy (το κορεάτικο), και Fight Club.»

 

More Stories
The Children of an Endless Dream Still 7
The Children of An Endless Dream: Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον μισό αιώνα της ιστορίας της Ίου