Quantcast

Mary in Random Order

Θυμάμαι – ξερόβηξε, ήπιε μια γουλιά τσάι με κανέλα, ενώ για δύο δευτερόλεπτα έπαθε απόσπαση προσοχής και σκέφτηκε τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη – πως τη ζωή μου -μέχρι κάποια ηλικία και κυρίως τα φοιτητικά μου χρόνια- τη χαρακτήριζε η τυχαιότητα.

Προσπαθώ να σκεφτώ αν ποτέ είχα προβληματιστεί για κάποια έξοδο, αν έδινα τη σημασία που δίνω τώρα στον χρόνο, αν είχα την ίδια εμμονή με τον ύπνο, αν με ένοιαζε τόσο πολύ η ασφάλεια του προγραμματισμού. Μεγάλωσα ε; Κι όμως δεν νιώθω έτσι. Το τυχαίο δεν έχει να κάνει με την ηλικία αλλά με πόσο κουλνες μπορείς να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση που θα ξεπηδήσει -αντιλόπη style- μπροστά σου και φυσικά πόσο έτοιμος/η είσαι να ακολουθήσεις την οποιαδήποτε περιπέτεια.

Υπήρξε μια εποχή που ο μοναδικός λόγος για να MHN βγεις έξω ήταν μόνο αν είχες βγάλει διπλό χαλάζιο στο μάτι και φοβόσουν μήπως δεις το γκομενάκι που σου αρέσει στον δρόμο. Γιατί όλα στον δρόμο συνέβαιναν… Εκεί θα διασταυρωνόταν το βλέμμα σου με τον τύπο που έτρωγε έξω από το γυράδικο της γειτονιάς σου, μετά θα σε κερνούσε ένα σφηνάκι αφού μπήκες κατά λάθος στο μαγαζί που άραζε με τους φίλους του, ενώ μετά από λίγες ώρες, θα καθόταν δίπλα σου στο ταξί δίνοντάς σου τα γυαλιά ηλίου του γιατί ήταν 8 το πρωί έξω από ένα club στο αεροδρόμιο. Δεν θα μάθαινες ποτέ το όνομά του, η μαγεία του τυχαίου. Και έλεγες στις φίλες σου «φίλε δεν παίζει, ό,τι να ‘ναι». Αλλά ποιος να σου έλεγε ότι αυτό το «ό,τι να ‘ναι» θα ήταν μια πολυτέλεια που σου έχει λείψει από την γεμάτη ρουτίνα καθημερινότητά σου, αυτή που σε προστάζει να κοιμηθείς νωρίς, γιατί σηκώνεσαι νωρίς αλλά δεν πληρώνεσαι νωρίς.

Fuck me right?!?

Ο κόσμος είναι απρόβλεπτος. Καθημερινά ζούμε μη προβλέψιμες καταστάσεις: από μια συζήτηση, μια υπερβολικά χαρούμενη κατάσταση ή μια δραματική έξοδο. Δυστυχώς, πολλές φορές ξεχνάμε πως το να αφήσεις τη φάση να σε παρασύρει μόνο αγχολυτικά μπορεί να λειτουργήσει. Από τα συναισθηματικά μέχρι τα επαγγελματικά, ο νόμος της τυχαιότητας μπορεί να σε βοηθήσει να βιώσεις υπό άλλο πρίσμα μια συγκυρία.

Πριν λίγες μέρες κι ενώ νόμιζα ότι είμαι σούπερ κουλ και γενικά ακολουθώ όλα τα inspirational quotes του στυλ «ζήσε την περιπέτεια και αούα», πέρασα μια πραγματικά random μέρα κι ενώ τα γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο, σταμάτησα να είμαι παρατηρητής και απλά τα ακολούθησα. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η διάθεσή μου, που αναμφισβήτητα ήταν πολύ καλή ή το ότι είχα επιλέξει έναν πολύ δικό μου άνθρωπο να περάσω τη μέρα αλλά ήμουν έτοιμη να κάνω ό,τι έρθει όπως έρθει… Και ήρθε.

Η συναναστροφή με πολύ κόσμο εξαιτίας ενός event ήταν αρχή, το λυκειακό φλερτ δεν άργησε να έρθει, ένα κακό αστείο που ακόμα το μετανιώνω, ένας παλιός φίλος που είχα να δω χρόνια και άραξε στην παρέα μας, η παρέα του, που επίσης έκατσε μαζί μας και ξαφνικά γέμισαν τα αυτιά μου από καινούργιες ιστορίες, ένας τύπος που έσκασε από το πουθενά και θα τον χαρακτήριζα τουλάχιστον εξωγήινο, η πρόταση που άλλαξε την πορεία της βραδιάς «θα πάμε αλλού για ποτό, θα έρθεις;», γνωριμίες με κόσμο που ακόμα δεν θυμάμαι τα ονόματά τους, σφηνάκια που δεν ξέρω από που ήρθαν αλλά έσκασαν σωστά, μια ατάκα «πώς διατηρείσαι τόσο νέα;» που με έκανε έξαλλη και μια κατάληξη 7.30 το πρωί σε ένα στενό των Εξαρχείων να «μαλώνουμε» για το αν το ταξίδι της ζωής σου ήταν το Μπουένος Άιρες, θα πήγαινες με κάποιον που δεν ξέρεις καλά και σου έδινε ένα εισιτήριο ή θα περίμενες να το κάνεις μόνος σου αρκεί να βγει όπως το είχες στο μυαλό σου; Περιπέτεια ή όχι περιπέτεια λοιπόν; Αυτή είναι η μοναδική ερώτηση. Την επόμενη μέρα βρήκα πατάτες τηγανητές δίπλα στον λεβιέ του αυτοκινήτου μου.

Τα αξιοσημείωτα και υπέροχα πράγματα, δεν χρειάζονται πάντα φαντασμαγορικές αιτίες. Αν δώσουμε λίγο χρόνο, σίγουρα θα συμβούν από μόνα τους. Αν μια ιδέα ακουστεί καλή, ακόμα κι αν το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό, απλά ακολουθήστε την. Άλλωστε η έννοια του τυχαίου και των πιθανοτήτων, είναι στατιστικά αποδεδειγμένες και μηn πείτε ότι δεν πιστεύετε τους επιστήμονες, θα πέσει φωτιά να σας κάψει. #not

Το παν στη ζωή είναι να μην έχεις ιδέα που πηγαίνεις. Αυτό μπορεί και να σε οδηγήσει κάπου. Τάδε έφη, εγώ.

More Stories
shaffer beach house fuse architecture hero 1 1704x959 1
Καλιφόρνια: Οι Fuse Architects και το παραθαλάσσιο δημιούργημα νότια της Santa Cruz