Quantcast

«Το κορίτσι από τη Δανία»: Ένα συγκλονιστικό πορτραίτο

Η καινούρια ταινία του Τομ Χούπερ, για μια ακόμα φορά, είναι ταινία εποχής. Μας μεταφέρει στους καλλιτεχνικούς κύκλους του ’20 στην Κοπεγχάγη και το Παρίσι και μας συστήνει το ζευγάρι ζωγράφων Έιναρ Μόγκενς Βέγκενερ και Γκέρτα Γκότλιμπ.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2000 του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ και διηγείται την ιστορία του πρώτου transgender ανθρώπου με καταγεγραμμένο ιστορικό επεμβάσεων, της Λίλι Έλμπε.

Η καινούρια ταινία του Χούπερ είναι υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ και κατάφερε να χαρίσει την υποψηφιότητα καλύτερου ηθοποιού στον Εντι Ρεντμέιν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την περσινή του νίκη για την ερμηνεία του στην «Θεωρία των Πάντων».

Η ταινία μας παρουσιάζει την αληθινή ιστορία του ζευγαριού, μια ιστορία αγάπης και αφοσιώσης. Ο Βένεγκερ άρχισε να ποζάρει για τη γυναίκα του Γκέρτα ως μυστήρια γυναίκα με πανέμορφα πόδια και αργότερα σαν την κοκκινομάλλα Λίλι. Η παρενδυσία οδήγησε να αναδειχθούν τα θέματα ταυτότητας φύλου που είχε και αυτό τον οδήγησε να ξεκινήσει μια σειρά επεμβάσεων, ώστε να μεταμορφωθεί και εξωτερικά σε αυτό που ένιωθε εσωτερικά. Η γυναίκα του Γκέρτα έμεινε δίπλα του ως το τέλος, αποδεικνύοντας πως η πραγματική αγάπη είναι κάτι που μπορεί να υπάρξει.

Θα είμαι ειλικρινής, το σινεμά του Τομ Χούπερ δεν με συγκλόνιζε ποτέ. Για τα γούστα μου ήταν κάπως ακαδημαϊκό και ιστορικό, δεν έβρισκα κάτι να με τραβήξει εμένα προσωπικά. Όμως σε αυτή την ταινία δεν ένιωσα στιγμή τίποτα από τα παραπάνω.

danishgirl2_didee

Ο Χούπερ σκηνοθετεί προσωποκεντρικά και αφήνει τους δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές του να λάμψουν, έχοντας κατασκευάσει, μόνο όπως ο ίδιος ξέρει, ένα πιστό αντίγραφο της εποχής. Τα κοστούμια «παίζουν» όσο και οι ηθοποιοί, ενώ η Γκρέτα και ο Έιναρ περιφέρονται μέσα στο θέατρο και δοκιμάζουν γυναικεία φορέματα και ρούχα.
Ο δεύτερος και βασικότερος λόγος είναι ο Εντι Ρεντμέιν, ο οποίος μεταμορφώνεται πρώτα στον ‘Ειναρ, τον ντροπαλό ζωγράφο δανέζικων τοπίων και στη συνέχεια στη Λίλι. Το κάνει τόσο φυσικά, με μια απλότητα στις κινήσεις των άκρων και των ματιών του, έτσι ώστε να βγάζουν μια συστολή και μια ανάγκη για ύπαρξη χαρίζοντας στο ρόλο της Λίλι, μια αλήθεια που σε κάνει και εσένα σαν θεατή να ταυτίζεσαι και να νιώθεις παρέα του.

Δίπλα του στο ρόλο της Γκρέτα, της γυναίκας του Έιναρ που στάθηκε μαζί του σε όλο το ταξίδι προς την αυτοπραγμάτωση με αγάπη, αποχαιρετώντας τον σύζυγό της και αγκαλιάζοντας την Λίλι, η Αλίσια Βικάντερ. Η Βικάντερ είναι καταπληκτική και αναπτύσσει σε όλο της το βάθος μια γυναίκα που επέλεξε να στηρίξει τον άνθρωπο της μέχρι τέλους, ακόμα και τις στιγμές που δεν τον καταλάβαινε.

«Το κορίτσι από τη Δανία» είναι ένα συγκλονιστικό πορτραίτο ενός ανθρώπου που δεν φοβήθηκε να διεκδικήσει τη ζωή που ήθελε σε μια εποχή που κανείς δεν καταλάβαινε και που οι περισσότεροι τον αντιμετώπιζαν σαν σχιζοφρενή. Έρχεται σε μια χρονιά σημαντική που η συζήτηση για το φύλο, τη σεξουαλική ταυτότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εντελώς επίκαιρη και μας κάνει όλους μας να αναρωτηθούμε γιατί να αποκλείουμε ανθρώπους.

Τι είναι άλλωστε το φύλο, πέρα από μια κοινωνική κατασκευή;

«Το κορίτσι από τη Δανία» κυκλοφορεί από την UIP Greece από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016.

More Stories
cafe constance atelier zebulon perron dezeen 2364 col 2 1704x1136 2
Café Constance: Το δημιούργημα του Atelier Zébulon Perron στο Μόντρεαλ