Quantcast

Mary and Her Theory of The Force

Υπάρχουν τρία είδη πυρετών. Ο γνωστός «πυρετός του backstage» χιλιοπαιγμένος σε διαφημιστικά trailer επερχόμενων event, ο «ερωτικός πυρετός» που εύχομαι σε όλους να σας κάψει σαν λάβα – μακάβριο – το 2016 και ο «πυρετός του Star Wars», το οποίο ζούμε τον τελευταίο καιρό, ακόμα και οι άσχετοι.

Το Star Wars δεν είναι για όλους. Είναι για τους αληθινούς θαυμαστές, που εκτιμούν αυτό το διαγαλαξιακό έπος. Ναι, σε αυτή ζωή είμαι αυστηρή με τους ψευτοφάν, τα μούφα φωτόσπαθα και με αυτούς που αποκαλούν «καλικατζαράκι» τον Master Yoda.

Πριν από πολύ καιρό, το 1977, ο George Lucas μας σύστησε σε μια αλληγορία, αμπαλαρισμένη με ειδικά εφέ, ακαταμάχητα ερωτεύσιμους χαρακτήρες, επαναστατική τεχνολογία και την αντισυμβατική Δύναμη. Όλα αυτά σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό.

Δεν έχω σκοπό να αναλύσω την νέα ταινία, The Force Awakens, δεν συμπαθώ τα spoilers, δεν θέλω να πω για χιλιοστή φορά πόσο σημαντικές είναι οι ταινίες Star Wars στην ιστορία του κινηματογράφου… Θέλω να θίξω ένα άλλο θέμα. Ίσως το μεγαλύτερο, αυτό που δένει τις επτά ταινίες, αυτό που ζει μέσα τους, αναπνέει και μεγαλώνει.

Η νέα ταινία τελείωσε με εμένα βουρκωμένη κοιτώντας κοκαλωμένη σαν καρότο την οθόνη, ενώ έβραζα από ενθουσιασμό για το αριστούργημα που μόλις είχα παρακολουθήσει. Εκεί ήταν που με «χτύπησε» και απόρησα πώς δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα, καθότι ο πατέρας μου με είχε μυήσει από πολύ μικρή στη μαγεία του Star Wars.

Η Δύναμη είναι η ενέργεια που δημιουργείται απο όλα τα ζωντανά όντα. Μας περιβάλλει, μας διαπερνά, ενώνει και «δένει» όλο το σύμπαν. Η ζωή την δημιουργεί, την βοηθά να μεγάλωσει. Αυτή είναι που δίνει ισχύ σε έναν Jedi αλλά ταυτόχρονα αυτή είναι που δίνει εξουσία σε έναν Sith.

Σε έναν κόσμο του οποίου οι άνθρωποι κηρύττουν καθημερινά την θετική ενέργεια και την αισιοδοξία και αποφεύγουν τον αρνητισμό πιστεύω ότι η Δύναμη βρίσκει ακριβώς την εφαρμογή της. Τι εννοώ;

Περνάμε όλη μας τη ζωή προσπαθώντας να είμαστε καλοί, σωστοί, ηθικοί ειλικρινείς, φιλάνθρωποι έχοντας καλή διάθεση και πίστη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Πιστεύουμε στο «κάθε εμπόδιο για καλό», στο «ασ’ το να κυλήσει» και στο «ό,τι σκέφτεσαι έρχεται». Έχουμε αγκαλιάσει όλους αυτούς τους νόμους που μας δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο χτες, τώρα, αύριο και προσπαθούμε να μην χάνουμε τον καλό μας εαυτό, όταν οι αναποδιές μας γκρεμίζουν ό,τι όμορφο συναίσθημα είχαμε κρατήσει για να συνεχίσουμε την ημέρα μας.

Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι χαρούμενοι, γιατί πάνω στην προσπάθεια των γονιών τους να μεγαλώσουν σωστούς πολίτες, «φορέθηκαν» λάθη τα οποία τους έκαναν επιρρεπείς στον θυμό και την θλίψη.

Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τη Δύναμη; Η καλή πλευρά της δύναμης, είναι ο εαυτός που αξίζουμε. Ο εαυτός μας που εκπαιδεύεται σαν άλλος Jedi, να ακούει το ένστικτο του, να νιώθει τα συναισθήματα του, να έχει πίστη στις ικανότητές τους, ώστε οι σκέψεις του να γίνονται πράξεις. Στην ουσία οι Jedi, είναι άνθρωποι που τα έχουν καλά με το μέσα του, δεν έχουν αμφιβολία για το ποιοι είναι, έχουν υπομονή και ξέρουν πώς μπορούν να καταφέρουν και να «φέρουν» ότι σκεφτούν. Δεν προσπαθούν, κάνουν.

Η σκοτεινή πλευρά της Δύναμης, είναι αυτή που μας τυραννάει και πληρώνουμε τους ψυχολόγους να την πάρουν από πάνω μας. Όμως είναι πολύ δύσκολο για την ανθρώπινη φύση να μην υποκύψει στον κακό εαυτό της. Μάλιστα, όσο επίπονο και ψυχοφθόρο είναι να πας στην καλή μεριά τόσο εύκολο είναι να σε « καλέσει» η κακή. Οι Sith, κυβερνώνται από την οργή, τον θυμό, το μίσος και τον φόβο. Όλα αυτά είναι συναισθήματα που δυστυχώς όλοι αναπαράγουμε σε κλάσματα δευτερολέπτων, ενώ ένα αληθινό χαμόγελο μπορεί να μας πάρει μια ζωή.

Όμως… Κανένας άνθρωπος δεν είναι κακός, ούτε καν ο Darth Vader. Θέλω να πιστεύω ότι γενικότερα δεν υπάρχει κακία σε σατανική μορφή, μόνο άσχημα συναισθήματα τα οποία διαστέλλονται, διογκώνονται και σκάνε. Όλοι οι Sith ξεκίνησαν από Jedi απλά χάθηκαν στην διαδρομή γιατί απλά δεν ξεπέρασαν μια κατάσταση που τους πλήγωσε. Η νίκη των Jedi είναι ότι προχώρησαν, ενώ οι Sith κόλλησαν χάνοντας τον δρόμο τους.

Δεν ξέρω αν ο Lucas μετέφρασε τη χίπικη διάθεση των 70’s  σε Δύναμη ή στην πραγματικότητα είναι η Opra Winfrey,  ξέρω όμως ότι σαν άνθρωπος δεν το έβαλε ποτέ κάτω και σαν σωστός Jedi, πραγματοποίησε το όραμα του με λιγοστό budget και τεράστια επιμονή.

Εσείς τι λέτε; Ποιος θα επικρατήσει μέσα σας; Ο εαυτός σας που άσκομα ψάχνει να τιμωρήσει το παρελθόν ή αυτός που η Δύναμη θα είναι για πάντα μαζί του; Όπως σοφά μας δίδαξε ο πράσινος φίλος μας, Yoda, αυτός που δεν πιστεύει οδηγείται στην αποτυχία. Ας το αλλάξουμε λοιπόν.

That is the way of things… The way of the Force.

More Stories
shaffer beach house fuse architecture hero 1 1704x959 1
Καλιφόρνια: Οι Fuse Architects και το παραθαλάσσιο δημιούργημα νότια της Santa Cruz