Ιωάννης Ρουμελιώτης: «Δεν μπορεί να τεθεί όριο σε μια δημιουργία»

Συνέντευξη • Κωνσταντίνος Δανός


Τα πρώτα βήματα στον χώρο της μόδας, η ζωή και οι σπουδές σε Βερολίνο και Αθήνα και η εξέλιξη της δημιουργικότητας του Ιωάννη Ρουμελιώτη είναι από τις περιπτώσεις που μας αποδυκνύουν -για ακόμη μια φορά- πως τα νέα ταλέντα… μας είναι απαραίτητα.

Πώς έγινε η αρχή; Μίλησε μου για τις σπουδές σου και για το πότε μπήκες ενεργά στον χώρο της μόδας.
Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να έχω μια διαφορετική και ασυνήθιστη προσέγγιση των πραγμάτων, περισσότερο μυθοπλαστική απ’ ότι ίσως θα έπρεπε, με συνέπεια αυτό να απεικονίζεται και στην εξωτερική εικόνα μου. Σε παιδική ηλικία έχασα τον πατέρα μου, με συνέπεια να μεγαλώσω με τη μητέρα μου και τις αδερφές μου. Ήταν παθιασμένες με τα περιοδικά μόδας και αγόραζαν ό,τι κυκλοφορούσε απ’ όλο τον κόσμο.

 

Μεγάλωσα ξεφυλλίζοντας περιοδικά. Ξεκίνησα να σχεδιάζω, και με τη βοήθεια της μητέρας μου, που ήξερε να ράβει, έδινα ζωή στα σκίτσα μου.

 

Αυτό ήταν μια αθώα ενασχόληση με το χώρο, καθώς μεγαλώνοντας μού γεννήθηκε η επιθυμία να ασχοληθώ ακαδημαϊκά με τη μόδα και τις τέχνες. Επέλεξα να σπουδάσω σε διάφορους τομείς επειδή θεωρώ ότι η Τέχνη είναι πολύπλευρη. Έχω σπουδάσει σκηνοθεσία, interior, graphic και fashion design, performance art, φωτογραφία, video art και experimental film.

IOANNISROUMELIOTISFORDIDEE1NEWIOANNISROUMELIOTISFORDIDEE2NEW (1)Σπούδασες σχέδιο μόδας στην Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Πες μου για εμπειρίες και για την ζωή εκεί.
Έζησα στο Βερολίνο σε μία από τις πιο ακμάζουσες περιόδους του, κατά την οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του ήταν καλλιτέχνες προερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης. Θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ κάποιες από τις εμπειρίες μου από το Βερολίνο, ο λόγος όμως, που δεν μπορώ να αναφερθώ στις πιο προσωπικές, είναι γιατί πολλές φορές άγγιξα τα όρια και ακόμα περισσότερες τα ξεπέρασα. Άλλωστε αυτό δεν είναι και στην φύση των καλλιτεχνών; Ίσως αυτές οι εμπειρίες να είναι άλλη μια ευνοϊκή συνθήκη για τους δημιουργούς στο Βερολίνο, εκτός από τις παροχές και το σύστημα που δίνουν περισσότερες ευκαιρίες σε αυτούς που πραγματικά αξίζουν. Ήμουν τυχερός που για δύο εξάμηνα φοίτησα πλάι στην Vivienne Westwood με την οποία δουλέψαμε πάνω στο πειραματικό ένδυμα και πώς αυτό μπορεί να καταγραφεί μέσω των media και της τέχνης. Εν συνεχεία μεταπήδησα στο χώρο της performance art και αργότερα μπήκα στο τμήμα “Kunst and Media” όπου ήμουν ο πρώτος και ίσως μοναδικός Έλληνας που εισήχθη στο συγκεκριμένο τμήμα. Από εκεί μου δόθηκε η δυνατότητα να πάρω μέρος σε ένα μεγάλο αριθμό διεθνών εκθέσεων και φεστιβάλ, αποκομίζοντας πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, όπως η διάκρισή μου από το Ινστιτούτο Κινηματογράφου και Video Art “Arsenal-Berlinale”, ως ένας από τους καλύτερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες και από την UdK ως ιδιαίτερος καλλιτέχνης.

IOANNISROUMELIOTISFORDIDEE3NEW (1)Τι σημαίνει μόδα για σένα; Νιώθεις δημιουργικός στην Ελλάδα;
Η δημιουργικότητά μου ποτέ δε γνώριζε σύνορα. Διαθέτοντας πολλά μέσα ή λιγότερα, τα πάντα βρίσκονται στο μυαλό και στον τρόπο που εκλαμβάνω ό,τι συμβαίνει μέσα μου και γύρω μου. Έχοντας βιώσει το δυνατό παλμό πολύ σημαντικών καλλιτεχνικών κέντρων του εξωτερικού, με αμέτρητα ερεθίσματα και παραστάσεις και με ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για τις τέχνες και την ανεπιτήδευτη ποιότητα που απορρέει από αυτές, θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι δύσκολο για κάποιον να εμπνευστεί και να δημιουργήσει κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Απεναντίας, νιώθω πως για μένα η Ελλάδα είναι το σωστό μέρος για να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι είναι πραγματικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτή η προσπάθειά μου λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Αποτελεί, για την ακρίβεια, ένα τεράστιο κίνητρο, για να αποδείξει κανείς ότι το να παράγει τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, γίνεται όλο και δυνατότερο σε μια χώρα που υποφέρει από βαθιά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, ενώ οι αξίες της συνεχώς αμφισβητούνται.

 

Με άλλα λόγια, για να κάνει κάποιος μόδα, δε χρειάζεται απαραίτητα να φτιάχνει ρούχα, χρειάζεται απλά να έχει κάτι να προτείνει μέσω της προσωπικότητας, της εμφάνισης και της στάσης ζωής του.

 

Πρόσφατα άνοιξες το δικό σου ατελιέ στο Κολωνάκι. Τι σε έκανε να πάρεις μια τέτοια απόφαση, αρχικά να μείνεις και να εδραιωθείς επαγγελματικά στην Ελλάδα, ενώ είχες ευκαιρίες και δυνατότητες να μείνεις στο εξωτερικό και στη συνέχεια να πάρεις αυτό το ρίσκο… της ελληνικής αγοράς;
Πάντα στη ζωή μου με οδηγούσαν η έμπνευση, το ένστικτο και η καρδιά μου. Ένας τέτοιος συνδυασμός συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Ποτέ δεν πήρα αποφάσεις σύμφωνα με το τι οικονομικές ή επαγγελματικές απολαβές θα έχω, γιατί τότε δε θα νοούμουν ως καλλιτέχνης. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να είμαι απόλυτα ελεύθερος στις επιλογές μου, να είμαι αυθεντικός και να δημιουργώ έργα άξια καλλιτεχνικά που έχουν κάτι νέο να προτείνουν.
Η αλήθεια είναι πως σαν πρώτη εντύπωση που αποκομίζω, καθώς δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που άνοιξε το ατελιέ, ο κόσμος φαίνεται να εκτιμά και να αποδέχεται θερμά –τηρουμένων των αναλογιών της ελληνικής πραγματικότητας- τη δουλειά μου σε αυτή την ειδική πορεία. Αυτό όμως που με χαροποιεί περισσότερο είναι πως βλέπω πλέον ανθρώπους που αποζητούν στο ντύσιμό τους να είναι αυθεντικοί και να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, να έχουν προσωπικότητα και να μην μιμούνται. Είμαι χαρούμενος που με αυτούς μπορώ να μοιράζομαι το ίδιο όραμα της εξέλιξης και της μετάβασης σε κάτι νέο, μέσα από την αγάπη για την τέχνη και την καθαρή έμπνευση από οποιοδήποτε τομέα αυτή κι αν προέρχεται. Άλλωστε δε βρίσκω το λόγο ένας Έλληνας καλλιτέχνης να πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό προκειμένου να δημιουργήσει το έργο που επιθυμεί και να αναγνωριστεί. Προσωπικά πάντα ανέφερα και την Ελλάδα ως βάση, ακόμα και σε παραγωγές που λάμβαναν χώρα στο εξωτερικό.

IOANNISROUMELIOTISFORDIDEE4NEW (1)IOANNISROUMELIOTISFORDIDEE5NEW (1)H Μόδα στην Ελλάδα είναι ένας τομέας πιστεύεις που έχει «ζήσει» ωραίες εποχές ή δεν καταφέραμε ποτέ να εξελιχθούμε όσο στο εξωτερικό; Υπάρχουν ταλέντα στην χώρα μας που θα μπορούσαν να «ανταγωνιστούν» τη διεθνή αγορά;
Η μόδα όπως και πολλοί άλλοι τομείς στην Ελλάδα έζησαν ΄καλές΄ αλλά όχι κατ’ ανάγκη ‘ωραίες’ εποχές. Ενώ έχουν γίνει σπουδαίες προσπάθειες, η γενική αίσθηση που αποκομίζω από τα περασμένα χρόνια μέχρι και σήμερα είναι πως χάθηκαν πολύτιμες ευκαιρίες να αναδειχθούν αξιόλογοι δημιουργοί. Ενώ τα μέσα υπήρχαν, θεωρώ πως έλειπε η παιδεία και η επιμονή ώστε να μην παρασυρθούν από το μιμητισμό και την εμπορευματοποίηση του πραγματικού οράματός τους.
Για μένα ο καθένας που έχει κάτι καινούριο να προτείνει είναι ένα εν δυνάμει ταλέντο που μπορεί να σταθεί στο διεθνή χώρο της Μόδας. Τα στενά σύνορα μιας χώρας έχουν προ πολλού κατεδαφιστεί. Όποιος, λοιπόν, διαθέτει μια ολοκληρωμένη ιδέα για αυτά που σχεδιάζει και δημιουργεί, και μπορεί να τα υποστηρίξει μέσω της ξεχωριστής προσωπικότητας και των ολοκληρωμένων σπουδών του, γιατί όχι, είναι ικανός για τα πάντα. Τότε είναι που θα πρέπει να κυνηγήσει το όνειρό του και θα πετύχει.

Σε ποιους απευθύνονται οι συλλογές σου και τι μελλοντικά σχέδια έχεις;
Δεν θεωρώ πως μπορεί να τεθεί όριο στην επιρροή ή την έλξη που μπορεί να προκαλέσει μια δημιουργία. Επομένως δεν πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει ένα περιορισμένο κοινό στο οποίο απευθύνομαι. Αντιθέτως, απευθύνομαι σε όλους εκείνους οι οποίοι επιθυμούν με τη σειρά τους να γίνουν μέρος της αισθητικής μου κι εγώ της δικής τους. Πρόκειται για μια αλληλεπίδραση η οποία δεν είναι σχεδόν ποτέ προβλέψιμη, κάτι σαν τον έρωτα. Προσωπικά, ο έρωτας παίζει μεγάλο ρόλο στη δουλειά μου καθώς αντλώ μεγάλη έμπνευση από αυτόν. Αυτήν την περίοδο δουλεύω πάνω στην καινούρια μου collection, δείγμα της οποίας παρουσιάζεται στις φωτογραφίες που παρατίθενται.

IOANNISROUMELIOTISFORDIDEE6NEW (1)IOANNISROUMELIOTISFORDIDEE7NEW (1)Προβάλλεις όλα όσα θέλεις στην δουλειά σου; Νιώθεις ότι εκφράζεσαι δηλαδή απόλυτα στις συλλογές σου ή προσπαθείς να συνδυάσεις εμπορικότητα και έμπνευση;
Η αλήθεια είναι πως έχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μέχρι τώρα. Προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο να υλοποιώ τις καλλιτεχνικές μου ιδέες. Πολλά από τα κομμάτια που έχω ήδη δημιουργήσει, στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το ατελιέ, είναι μοναδικά, πράγμα που αυταπόδεικτα οδηγεί στο συμπέρασμα πως η εμπορικότητα δεν είναι στόχος για μένα .

Πως ενημερώνεσαι; Διαβάζεις ελληνικά περιοδικά, sites;
Προσπαθώ, όσο μπορώ, να αγοράζω όσα ελληνικά περιοδικά έχουν απομείνει για να στηρίξω τον ελληνικό τύπο. Ο χρόνος μου, αν και περιορισμένος, εστιάζεται για την ενημέρωσή μου σε διάφορα site ποικίλης ύλης.

IOANNISROUMELIOTISFORDIDEEVITRINA (1)

IOANNIS ROUMELIOTIS
16, Tsakalof Str. Kolonaki, Athens
Tel: 211 2163724
Site: www.ioannisroumeliotis.com

Email: ioannisroumeliotis@yahoo.com
Facebook: www.facebook.com/IoannisRoumeliotisOfficial
Instagram: www.instagram.com/ioannisroumeliotis

Models: Isbelle Razors (LST Models), Jasemine Palitzika (LST Models)
Photography and Creation: Ioannis Roumeliotis
Creative Team: Valeni Platakou, Panos Markopoulos

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Η φουτουριστική κατοικία στην έρημο της Ιορδανίας που «βλέπει» στο μέλλον