Quantcast

Δάφνη Ηλιάκη: Μόδα σημαίνει τρόπος έκφρασης

Συνέντευξη • Κωνσταντίνος Δανός  Φωτογράφιση • Ανδρέας Πανόπουλος


Η Δάφνη Ηλιάκη μιλά για μόδα και δημιουργικότητα, για τα ελληνικά περιοδικά και για την πιθανότητα να δημιουργήσει ξανά την δική της σειρά ρούχων, που θα εμπνέεται από την σύγχρονη Ελλάδα.


dafni-11

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μόδα; Πότε μπήκες ενεργά στον χώρο;
Πάντα, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγράφιζα και ήξερα από πολύ μικρή πως ήθελα να ασχοληθώ με τη μόδα. Με το που τελείωσα τις σπουδές μου στο marketing και στο fashion design, ξεκίνησα τη δική μου σειρά ρούχων υπό το brand DELIGHT με τη φίλη μου, την Έυη Ρέτζιου. Ταυτόχρονα έγινα fashion editor στο περιοδικό Ozon και ξεκίνησα να δουλεύω για το BHMAdonna. Από τότε, σχέδιο μόδας και styling ήταν κάτι που έκανα ταυτόχρονα, και εδώ και 3 χρόνια που έχω σταματήσει τα DELIGHT, έδωσα έμφαση στο styling και από ότι φαίνεται πάει καλά..

Τα DELIGHT τι ήταν για σένα; Θα σκεφτόσουν να ξεκινήσεις και πάλι μια δική σου σειρά ρούχων; Πώς το έχεις στο μυαλό σου;
Τα DELIGHT ήταν για μένα ο πρώτος τρόπος έκφρασης σχεδιαστικά και πρακτικά. Το σχέδιο μόδας είναι και θα είναι κάτι πολύ ανώτερο για μένα, καθώς μου παίρνει όλο το πνεύμα δημιουργίας που διαθέτω. Εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα ήθελα να ξεκινήσω και πάλι μια δική μου σειρά ρούχων, η οποία θα είχε έμπνευση από τη σύγχρονη Ελλάδα και όχι από τα στάσιμα φαντάσματα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Αυτή η περίοδος πού σε βρίσκει επαγγελματικά;
Σχεδίασα μια μίνι σειρά, τα πρώτα γυναικεία ρούχα για το brand ΜΟΗΧΑ, δουλεύω ως freelance stylist με περιοδικά, blogs, e-shops sites και lookbooks σχεδιαστών κι έχω ξεκινήσει να συνεργάζομαι με την Άννα Βίσση για τις εμφανίσεις του show της. Κάτι καινούργιο για μένα αλλά τρομερά ενδιαφέρον, λόγω της προσωπικότητας και του ταλέντου της.

dafni-6dafni-7

Πες μου για την φετινή σου συνεργασία με την Έφη Γούση για την παράσταση Dogville.
Μου έγινε η πρόταση από την Έφη το καλοκαίρι, το Dogville του Lars Von Trier είναι μια ταινία που μου άρεσε, καθώς και η αισθητική της Έφης κι έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Η Έφη λειτουργεί πολύ με την εικόνα και αυτό νομίζω μας ενώνει. Γιατί η παραγωγή μιας εικόνας είναι και η δική μου άμεση σύνδεση με τη μόδα και αντίστοιχα της μόδας με την τέχνη κλπ.

Τι σημαίνει μόδα για σένα; Πότε νιώθεις δημιουργική;
Μόδα για μένα είναι ένας άμεσος τρόπος έκφρασης του ανθρώπου, μέσω των ρούχων του. Νιώθω δημιουργική όταν είμαι με τον εαυτό μου.

Δουλεύεις αρκετά χρόνια σε περιοδικά. Όσο περνούν τα χρόνια βλέπεις αλλαγές καλές/κακές στον χώρο;
Δεν βρίσκω λόγο ύπαρξης του 90% των έντυπων περιοδικών μόδας πλέον σε αυτή τη χώρα, εκτός από την ψηφιοποίησή τους. Άργησε να έρθει και έχει έρθει και κακά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούν το ίντερνετ σαν ένα εντελώς άλλο μέσο αλλά έχουν μεταφέρει απλά την έντυπη έκδοση. Θα ήθελα να δω νέους ανθρώπους να αναλάβουν τους εγχώριους τίτλους που μουχλιάζουν κάτω από τη σκιά του ψευτοεμπορικού και της άγνοιας των περασμένων δεκαετιών, του πώς λειτουργεί ένα σύγχρονο περιοδικό μόδας αλλά και site.

Tα ελληνικά περιοδικά έχουν ζήσει μεγάλες στιγμές μέχρι την κρίση. Πιστεύεις μπορεί να δημιουργηθεί, να βγει ένα “προϊόν” πια, που να μπορεί να ανταγωνιστεί αντίστοιχα μέσα του εξωτερικού;
Ούτε παλαιότερα στις “μεγάλες στιγμές” κατάφεραν να βγάλουν ένα προϊόν τα ελληνικά περιοδικά που να μπορεί να ανταγωνισθεί τα μέσα του εξωτερικού. Η ανάλωση γινόταν εσωτερικά και απευθυνόταν εσωτερικά. Πλέον μπορώ να ξεχωρίσω το Kennedy Magazine, ένα ανεξάρτητο περιοδικό που κατάφερε να βρίσκεται στα διεθνή ράφια βιβλιοπωλείων και μουσείων, αποδεικνύοντας πως η ποιότητα, η σκληρή δουλειά και η επιμονή ξεχωρίζουν εν μέσω δυσκολιών.

dafni-8dafni-5dafni-10

Υπάρχουν ταλέντα στην χώρα μας που θα μπορούσαν να “ανταγωνιστούν” τη διεθνή αγορά. Στιλίστες, φωτογράφοι κλπ;
Έχουμε τρομερά ταλαντούχους ανθρώπους στο χώρο της μόδας, μόνο που δεν έχουμε βιομηχανία να τους υποστηρίξει.

Έχεις κάνει δουλειές που έχεις μετανιώσει;
Ποτέ. Από όλες τις δουλειές έχω αντλήσει πράγματα που χρειαζόμουν. Πρέπει όμως να βρίσκεις τη δύναμη να φεύγεις από μια δουλειά που πλέον δεν σε ευχαριστεί και να μην φεύγεις από το στόχο σου.

Έχεις σκεφτεί να φύγεις από την Ελλάδα; Υπήρξαν προτάσεις για εξωτερικό;
Το έχω σκεφτεί πολλές φορές, έχουν υπάρξει προτάσεις αλλά καμία που να έχει τύχει, ώστε να το πραγματοποιήσω. Είμαι ανοιχτή σε όλα.

Ταξιδεύεις;
Προσπαθώ να ταξιδεύω συχνά, τα τελευταία δύο χρόνια έχω γυρίσει πιο πολύ την Ελλάδα.

Υπάρχουν πράγματα που σε δυσαρεστούν στην Ελλάδα σήμερα και αντίστοιχα κάποια που σε χαροποιούν και βλέπεις εξέλιξη;
Υπάρχουν αρκετά πράγματα που με δυσαρεστούν στην Ελλάδα σήμερα αλλά πιστεύω στο να είμαστε παραγωγικοί ο κάθε ένας από εμάς στον τομέα του, από το να είμαστε προσκολλημένοι στα αρνητικά και στις δυσκολίες. Με χαροποιεί που βλέπω νέα ελληνικά brands να ξεπετάγονται. Από τα πολλά θα μείνουν αυτά που αξίζουν και σιγά σιγά δημιουργείται αγορά. Θα επαναλάβω και μια φράση του Αλέξανδρου Ιόλα από την τελευταία του συνέντευξη: “Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δημιουργούν, πάντοτε θα υπάρχουν, είναι ανώτεροι από τα συστήματα και βλέπουν ζωή“.

*Επισκεφτείτε το Tumblr της Δάφνης Ηλιάκη.