20 χρόνια CHEAPART


Κείμενο • Ροδάνθη Ταβλαδωράκη  Φωτογραφίες • Yannis Kondylis


Ήμασταν κι εμείς στα εγκαίνια της φετινής CHEAPART. Και ήταν ωραία! Όχι δηλαδή πως περιμέναμε κάτι άλλο. Η έκθεση της CHEAPART έχει γίνει πια θεσμός. Είναι λίγο σαν να ανυπομονούμε κάθε χρόνο ν’ ανοίξει για να πάμε να το γιορτάσουμε. Φέτος είχαμε ένα λόγο παραπάνω: η CHEAPART έκλεινε 20 χρόνια, επιστρέφοντας στο ιστορικό κτίριο της γωνίας Θεμιστοκλέους και Μεταξά, φιλοξενώντας 80 εικαστικούς. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν, για να βρεθούμε ανάμεσα σε ανθρώπους χαρούμενους, καλλιτέχνες χαμογελαστούς, φίλους, γνώριμους ή μη, που όλοι όμως ως το τέλος της βραδιάς έχουν γίνει μια παρέα. Κι αυτό είναι μάλλον και το μυστικό της επιτυχίας της έκθεσης. Η αγάπη για την τέχνη ως αφορμή για όμορφες, ανεπιτήδευτες μαζώξεις, από ανθρώπους χωρίς διάθεση για κριτική και σοβαροφάνεια.

DSC_2372DSC_2381

Στη CHEAPART μπορείς να πας χωρίς διαπιστευτήρια ειδικού, να είσαι ο εαυτός σου, να περάσεις όμορφα κι εάν σου κάνει «κλικ» ένα έργο να το κατοχυρώσεις, καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο. Γι’ αυτό άλλωστε μιλάμε για “cheap art”.

Εκεί θα συναντήσεις και τα έργα του Τάσου Λιακόπουλου. Έργα, μικρά κομψοτεχνήματα, που θα σε μεταφέρουν άμεσα σε άλλες δεκαετίες, σε άλλες εποχές. Πιθανότατα στις εποχές των παιδικών σου χρόνων. Τότε που όλα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με χρώματα, παιχνίδια, παραμύθι. Είναι μάλλον επειδή κι ο ίδιος ο Τάσος εμπνέεται από τις παιδικές του μνήμες κι αφού τους δώσει σχήμα, χρώμα και μορφή, τις φυλάσσει σε πανέμορφα κουτιά για να τις μοιραστεί μαζί μας με μεγάλη γενναιοδωρία αλλά κι ευαισθησία. Πασπαλισμένα με μαγεία, νοσταλγία και συναίσθημα, σα να βγήκαν από παιδικό παραμύθι. Έτσι μοιάζουν τα έργα του Τάσου Λιακόπουλου. Θέλεις να πάρεις όσα χωράει η αγκαλιά σου και να φύγεις. Κάθε χρόνο όμως φτάνω αργά. Και κάθε φορά λέω «δεν πειράζει, του χρόνου».

Είναι μάλλον για να δίνω μια αφορμή στον εαυτό μου να ανανεώνω το ετήσιο ραντεβού μου με την Cheapart. Nα ανακαλύπτω νέους καλλιτέχνες που θα γίνουν αγαπημένοι αλλά και να συναντώ τους ήδη αγαπημένους και φεύγοντας να παίρνω μαζί μου, αν όχι ένα έργο τέχνης, λίγο από τη λάμψη και τη μαγεία τους. Αυτό άλλωστε, είναι πάντα δωρεάν.

tasos liakopoulos 2tasos liakopoulos 6 (1)
tasos liakopoulos 8
Έργa: Τάσος Λιακόπουλος


karalis-mpampis-3

Έργο: Καραλής Μπάμπης


karalis-mpamphs-2 karalis-mpampis-1

Έργο: Kaραλής Μπάμπης


spanoudakianeta1

 

Έργο: Σπανουδάκη Ανέτα


apostolopoulou giota

 

Έργο: Αποστολοπούλου Γιώτα

**Η CHEAPART ATHENS 2015 λειτουργεί Δευτέρα-Κυριακή, 14:00 – 21:00, μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου.

DSC_2660 DSC_2608 (1) DSC_2597 (2)

More Stories
ndr9502 hr 1
Αbiti in Scena: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Valentino Garavani