“45 χρόνια”: Ένα μοναδικό δράμα

Η περσινή Μπερλινάλε συγκλονίστηκε από μια ταινία που ήταν ήπια αλλά και ανεμοστρόβιλος ταυτόχρονα. Η Κέιτ και ο Τζεφ είναι παντρεμένοι εδώ και 45 χρόνια και ετοιμάζονται να γιορτάσουν το γεγονός με ένα πάρτι για την επέτειο του γάμου τους, παρέα με φίλους.

Και οι δύο βρίσκονται στην ηλικία των 75 χρονών. Η ταινία ξεκινά παρουσιάζοντας ένα ιδανικό ζευγάρι, ένα ζευγάρι αγαπημένο που έχει περάσει όλη του τη ζωή του μαζί και που η συντροφικότητά τους έχει διαποτίσει όλη την καθημερινότητά τους. Όλα θα διαταραχθούν όταν την εβδομάδα πριν το πάρτι, η αστυνομία θα τηλεφωνήσει στον Τζεφ για να του ανακοινώσει πως ένα πτώμα βρέθηκε στις Άλπεις. Πρόκειται για το πτώμα της πρώτης του αγάπης, που είχε βρει τραγικό θάνατο σε ένα δυστύχημα στο βουνό, και αγνοείτο για τα τελευταία 45 χρόνια. Ο Τζεφ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αναγνώριση του πτώματος, το οποίο όμως είχε διατηρηθεί στον πάγο για πολύ καιρό. Το γεγονός θα τον ταράξει πολύ, ενώ η Κέιτ θα παραλύσει με τα νέα.

Το κουβάρι ενός ειλικρινούς δράματος θα αρχίσει να ξετυλίγεται με τη βοήθεια δύο εξαιρετικών πρωταγωνιστών και ενός σεναρίου που “κεντάει”. O Άντριου Χέι έγραψε και σκηνοθέτησε μια ιστορία που, αν και φαντάζει καθημερινή, είναι ένα αριστούργημα για τη ζωή, την ανθρώπινη φύση, την αγάπη και τη μοναξιά.

Γιατί ο Τζεφ και η Κέιτ είχαν την τέλεια σχέση, μέχρι που ένα γεγονός ταράζει και τους δύο τόσο βαθιά, που ξυπνάνε συναισθήματα και προβληματισμοί, πρωτόγνωροι και για τους δύο. Η οικειότητα, η αγάπη και οι αναμνήσεις μιας σχέσεις φτάνουν για μια ευτυχισμένη συμβίωση; Και μήπως τελικά η αλήθεια κρύβεται στο ότι πάντα ό,τι κι αν συμβαίνει, είμαστε ουσιαστικά μόνοι απέναντι σ’ αυτή τη ζωή; Και η παραπάνω ερώτηση μπορεί να αποτελεί και την πιο βαθιά συλλογική ανασφάλεια του ανθρώπινου γένους.

Η σκηνοθεσία του Χέι είναι ανθρωποκεντρική και αφήνει χώρο να ξεδιπλωθούν τα βαθιά νοήματα που απασχολούν τους χαρακτήρες του.

Οι δυο πρωταγωνιστές δίκαια βραβεύθηκαν στην Μπερλινάλε για την ερμηνεία τους, καθώς οι Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Τομ Κόρτνεϊ είναι εξαιρετικοί. Μεταμορφώνονται στους χαρακτήρες που υποδύονται, δημιουργώντας ένα σύνολο βλεμμάτων, σιωπών και σωματικών εκφράσεων, που συνοδεύει τα λόγια τους και αποκαλύπτει στο θεατή όλο το βάθος των συναισθημάτων τους.

Η ταινία “45 χρόνια” κυκλοφορεί από τη Seven Films.

More Stories
converted coach house for sale se8 8 1024x663 1
Η βιομηχανική αισθητική απογειώνει μια ιδιαίτερη κατοικία στο Deptford του Λονδίνου