Quantcast

Γιάννα Μπέσιου: Ενώνει την ύλη με το σχέδιο, μέσα από τα σκίτσα της


Ρεπορτάζ • Ευρώπη Τερζοπούλου   Φωτογράφιση • Ιωσήφ Αλεξιάδης


Η 31χρονη Ιωάννα Μπέσιου, για φίλους και συγγενείς, Γιάννα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται ως interior designer. Χόμπι της είναι να σχεδιάζει σκίτσα, αποτυπώνοντας τη δική της πραγματικότητα με τρόπο σουρεαλιστικό, πέρα από τη φαντασία. Σκίτσα με απουσία χρώματος, γεμάτα όμως αισιοδοξία. Δε σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζει χαμόγελα μέσα από τις δημιουργίες της.

DJ3A0397

LX4A4832

«Θα μπορούσε η σχέση μου με το σχέδιο να είχε ξεκινήσει από όταν ήμουν ακόμα σε εμβρυική ηλικία, αλλά εκεί μέσα δεν υπάρχει ούτε μολύβι, ούτε χαρτί. Στα 7 μου λοιπόν, όταν μου ζητήθηκε να ζωγραφίσω κάτι, δεν το αποτύπωσα ποτέ αφηρημένα αλλά όπως ήταν…»

«Φαντασία, ευρηματικότητα, δημιουργία. Τρεις έννοιες που για μένα σηματοδοτούν πρόκληση. Έχοντας λοιπόν την πρόκληση, το χέρι πιάνει μολύβι, φτιάχνει σχέδιο. Φαντάζομαι, βρίσκω, δημιουργώ ή τουλάχιστον προσπαθώ φιλότιμα.»

«Δηλώνω ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας, εραστής και εγώ λοιπόν της τέχνης. Αφορμή στάθηκε ένα παιχνίδισμα του μυαλού να ενώσει την ύλη με το σχέδιο. Δεν το είδα ποτέ σαν ένα project που πρέπει να βγάλω εις πέρας αλλά σαν μια ιδέα της στιγμής.»

«Οτιδήποτε αγγίζω, βλέπω, νιώθω, αποτελεί έμπνευση. Από το πρωινό βούρτσισμα των δοντιών μέχρι και το κλειδί στη μίζα του αυτοκινήτου (ουπς! μόλις αποκάλυψα ένα μελλοντικό μου σκίτσο) ή ακόμα και μια σκέψη που με τριγυρνάει. Πλέον βλέποντας ένα αντικείμενο, προσπαθώ να το εντάξω στο σκίτσο. Δεν ξεκίνησε έτσι αλλά τώρα έχει γίνει εμμονή!»

«Το ύφος της συγκεκριμένης τεχνικής βγάζει αυθόρμητα γέλιο, οπότε ό,τι σχεδιάζω δίνει από μόνο του έναν τόνο αισιοδοξίας. Το μήνυμα είναι: “χαμογέλασε στη στρυφνή σου καθημερινότητα”.»

DJ3A0401

unnamed (3)

«Δύο είναι τα αγαπημένα μου σκίτσα που ξεχωρίζω. Το ένα μάλιστα είναι και από τα πρώτα μου. Ένα μωρό που για ομφάλιο λώρο έχει ταινία κασέτας και σαν αφορμή δόθηκε το τραγούδι “μωρό” της Άλκηστης Πρωτοψάλτη (ίσως και από τα πιο αγαπημένα τραγούδια). Το δεύτερο είναι το σκυλί μου. Ένα ωραιότατο λουκάνικο, ο Λουκάς.»

«Οι βόλτες στην Αθήνα με κάνουν να ξεφεύγω από την καθημερινότητα. Παρκάρω στο Γκάζι, ανεβαίνω με τα πόδια Θησείο, περπατώ έως την Αρεοπαγίτου, καταλήγω Πλάκα χαζεύοντας τα σοκάκια, με συντροφιά μου πάντα την φωτογραφική μου μηχανή.»

«Στην Αθήνα δεν θα άλλαζα την ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονται οι εικόνες. Οδηγώντας μέσα σε αυτή βλέπεις από τα χαμόσπιτα με τις αυλές και την κλασσική γειτονιά, μέχρι και το οικοδόμημα της πολυεθνικής και τη θορυβώδη λεωφόρο. Για άλλους μια ζούγκλα, για μένα η Αθήνα μου.»

LX4A4746 copy unnamed

«Τα social media τα χρησιμοποιώ τόσο όσο. Όχι για την προβολή του location, ούτε για το πόσο ωραία περνώ με την παρέα μου. Το χρησιμοποιώ όμως για να κάνω το κομμάτι μου, το κομμάτι αυτό που αφορά τη δουλειά μου. Άλλωστε μέσα από εκεί δόθηκε η αφορμή αυτού του αφιερώματος, που δεν σας κρύβω ότι πολύ με τιμά…!»

«Δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια αλλά δε σταματώ να ονειρεύομαι και να χαίρομαι, είτε μέσα από τη δουλειά μου, είτε μέσα από τους ανθρώπους μου. Τα μελλοντικά σχέδια προκύπτουν από τα παραπάνω. Να πω το απλό; Ό,τι φέρει η ζωή για καλό θα είναι…»

DJ3A0403

unnamed (1)

 

*Περισσότερες πληροφορίες για τη Γιάννα Μπέσιου θα βρείτε στο Facebook και στο Instagram.

 

More Stories
https hypebeast.com image 2022 09 ronan mckenzie acne studios fall winter 2022 denim project home exhibition london uk barbados 0 1
Acne studios x Ronan McKenzie: H συνεργασία και η denim συλλογή F/W22