“Ανίερη Συμμαχία”: Επιστρέφει ο Τζόνι Ντεπ στο ερμηνευτικό προσκήνιο;

Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του ’70, ο πράκτορας του FBI Τζον Κόνολι (Έντζερτον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς “Γουάιτι” Μπάλτζερ (Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε ένα κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης.

Ο Τζόνι Ντεπ είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας μεγάλος σταρ, ενώ ταυτόχρονα είναι ικανός για τις καλύτερες και τις χειρότερες ερμηνείες, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν. Και δεν είναι τυχαίο το άγχος με το οποίο παραβρέθηκε τόσο στην προβολή της καινούριας του ταινίας στο φεστιβάλ Βενετίας, όσο και στην συνέντευξη τύπου.

Όταν ακούγεται από κριτικούς -αλλά και από το κοινό- ότι ίσως πια να έχεις φτάσει σε ένα σημείο στη καριέρα σου που το μόνο που σε αφορά είναι να είναι περίεργο το κουστούμι και το μακιγιάζ και τίποτα άλλο, πρέπει να προβληματιστείς. Γιατί ναι ο πρώτος Τζακ Σπάροου ήταν διασκεδαστικός, ο πέμπτος όμως; Μια καρικατούρα.

Η “Ανίερη Συμμαχία” ήταν λοιπόν και ένα προσωπικό στοίχημα για τον Τζόνι Ντεπ και αυτή τη φορά το κέρδισε. Το βλέμμα του είναι καθηλωτικό, τρομακτικό και ανατριχιαστικό, όπως αρμόζει στον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς “Γουάιτι” Μπάλτζερ.

Η καινούργια ταινία είναι ο Τζόνι Ντεπ, όχι γιατί το υπόλοιπο καστ δεν είναι εντυπωσιακό ή γιατί η σκηνοθεσία δεν είναι εκεί. Όλοι συνωμότησαν στο να του αφήσουν χώρο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα και ακόμα και με όλα τα επιμέρους προβλήματα της ταινίας -ειδικά σε θέματα σκηνοθετικού ρυθμού- η ερμηνεία του λειτουργεί καταλυτικά και εντυπωσιακά, καθώς είναι το άρμα που μεταφέρει όλα τα υπόλοιπα.

Η ταινία είναι ο Τζόνι και ίσως θα είναι αυτή η ερμηνεία που θα τον φέρει τόσο πίσω στο προσκήνιο, όσο και -γιατί όχι- σε μια υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματάκι.

Η “Ανίερη Συμμαχία” προβάλλεται από Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την Tanweer.

More Stories
ndr9502 hr 1
Αbiti in Scena: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Valentino Garavani