Quantcast

Η Μαίρη και η Τέχνη της Φυγής

Η πρώτη χρονιά ήταν δύσκολη. Είχε τον ενθουσιασμό του καινούργιου και το άγχος του άγνωστου. Όταν έφυγα από το νησί ήθελα να γυρίσω το χρόνο πίσω.

Η δεύτερη χρονιά ήταν δυσκολότερη. Ένα μεγάλο μάθημα που με έφερε στα όριά μου και εκεί συνειδητοποίησα πόσα σημαίνει η δουλειά που κάνω και πόσο την αγαπάω. Όταν έφυγα από το νησί ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πιο πίσω.

Η τρίτη χρονιά ήταν η καλύτερη. Ώριμη. Δημιουργικό άγχος. Ήθελα να είμαι εγώ, να με ικανοποιήσω. Ήθελα οι συνεργάτες μου να δουν πρόοδο. Έγινε. Όταν τελείωσε, ένιωθα σωστά, πως όλα ήταν στη θέση τους. Τα είχα καταφέρει. Όταν έφυγα από το νησί…Μάλλον το μυαλό μου δεν έφυγε ποτέ από το νησί.

Για ποιο πράγμα μιλάω; Για τη μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό που αποκαλώ «μικρή μου καριέρα», την αναμετάδοση του αγώνα Red Bull Art of Motion. Το Red Bull Art of Motion, τα τελευταία τρία χρόνια, μου έμαθε πως είναι να μαθαίνεις κάτι καινούργιο από το μηδέν, πως είναι να πιστεύεις στις δυνάμεις σου, τη στιγμή που νιώθεις πως δεν έχεις άλλη αντοχή, πως είναι να ανήκεις σε μια οικογένεια.

Αθλητές από το Μαρόκο, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Γαλλία, την Ταϊλάνδη και από -κυριολεκτικά- όλα τα μέρη του κόσμου, προετοιμάζονται ένα χρόνο για να ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία που λέγεται Red Bull Art of Motion. Θεωρώ πως είναι τουλάχιστον συγκινητικό. Αυτό το παγκόσμιο ραντεβού σ’ ένα από το ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, τη Σαντορίνη, φέρνει κοντά διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες. Και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα του freerunning.

Freerunning σημαίνει ελευθερία. Άνθρωποι που η ψυχή τους έφτασε το άπιαστο. Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ. Δεν είναι τυχαίο που οι freerunners είναι οι πιο ακομπλεξάριστοι αθλητές. Γιατί; Γιατί ζουν μοναδικά, φτάνουν στα όριά τους και βάζουν συνέχεια νέους, μεγάλους στόχους. Αν συναναστραφείς, έστω και μισή ώρα, με έναν freerunner, θα νιώσεις να χτυπά η καρδιά σου πάλι δυνατά. Αυτή η καρδιά που άφησες στο γραφείο, αυτή η καρδιά που βαρέθηκε να προσπαθεί, αυτή η καρδιά, η γεμάτη ρωγμές. Οι freerunners είναι έμπνευση.

the-18-finalists-gather-before-the-main-event-at-red-bull-art-of-motion-2015

Φέτος, το Red Bull Art of Motion, μεταφέρθηκε σε καινούργια πίστα, στην Οία. Η ενέργεια είχε κάτι άλλο. Ο αέρας ήταν διαφορετικός, οι προσδοκίες για τον καλύτερο αγώνα της ζωής μας, μεγαλύτερες.

Ησυχία. Μια ώρα ακριβώς πριν τον αγώνα, επικρατεί στην πίστα μια περίεργη σιωπή. Κι όμως εσύ ακούς τις καρδιές των αθλητών, των ανθρώπων στις κάμερες, της παραγωγής, του σκηνοθέτη και κυρίως του κοινού.

Σε πέντε, τέσσερα, τρία, δυο, ένα… Δεν υπάρχει καμία επιστροφή, όλα προχωρούν μπροστά.

12119996_958274514216258_790432570776200728_o

«Καλησπέρα σε όλους από τη μαγική Σαντορίνη! Red Bull Art of Motion 2015, για 5η χρονιά και κορυφαίοι freerunners από όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να μας εντυπωσιάσουν με τα tricks τους».

Οι παλμοί μου είναι στο τέρμα για τις επόμενες 2 ώρες. Απόλυτη αυτοσυγκέντρωση. Δίπλα μου ο υπέροχος Έλληνας freerunner, Αλέξανδρος Μπιλιώνης, κάνει τα πάντα για να με βοηθήσει. Ο αγώνας μόλις έχει ξεκινήσει αλλά το μυαλό, και το δικό μου και του Αλέξανδρου, είναι στον Έλληνα πρωταθλητή Δημήτρη Κυρσανίδη, ο οποίος όπως λένε τα χαρτιά μου, διαγωνίζεται τελευταίος.

Εξωπραγματικά tricks και drops περνάνε μπροστά από τα μάτια μου, τεράστια άλματα, βουτιές και πιρουέτες, που κάνουν τα πάντα να φαίνονται τόσο μικρά εκείνη τη στιγμή. Runs όπως του Pasha « The Boss», του φανταστικού αθλητή Alexander Schauer, που θεωρώ πως είναι το επόμενο next best thing, του Alfred Scott αλλά και του Jesse Peveril, σε κάνουν να τους φαντάζεσαι με μαύρη μπέρτα πάνω από την Gotham City. #kanenasbatman

freerunner-jesse-peveril-in-action-at-red-bull-art-of-motion-2015

Η ώρα του Δημήτρη ήρθε. Χάνουμε τα λόγια μας. Ένα παιδί 20 χρονών από τη Θεσσαλονίκη που κατάφερε να συσπειρώσει την ελληνική freerunning κοινότητα γύρω του. Ένας local υπεράνθρωπος. Περνάει στον τελικό και τους top 6 και αυτή ήταν μια από τις στιγμές που ήξερα το μέλλον. Ο Δημήτρης ήταν πρώτος. Το έλεγαν όλα, το vibe, οι αθλητές, το σύμπαν. Ξεκινάει το δεύτερο run του με άριστα χίλια εκατόν δέκα, στην εκτέλεση, την ροή, την δημιουργικότητα και τη δυσκολία.

Red Bull Art of Motion (1) (1)

Ναι, είναι πρώτος! Ο Δημήτρης Κυρσανίδης για δεύτερη φορά κατακτά την πρώτη θέση στο Red Bull Art of Motion! Πιανόμαστε χέρι χέρι με τον Αλέξανδρο και δεν ξέρουμε αν πρέπει να παρατήσουμε τα μικρόφωνα και να πάμε να τσιρίξουμε από χαρά στην πίστα ή να συνεχίσουμε να μιλάμε. Όλα ξεχείλισαν με αγάπη και υπερηφάνεια.

Red Bull Art of Motion (2)

Οι αθλητές έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν. Αυτό είναι το freerunning, καθόλου ανταγωνισμός. Μια δυνατή φιλία ζωής. Μια στέγη σε κάθε μέρος της γης.

Μπαίνοντας στο αεροπλάνο, έφερα στο μυαλό μου όλες εκείνες τις στιγμές που μου χάρισε το νησί και η διοργάνωση. Με άλλαξαν σαν άνθρωπο. Έμαθα να βλέπω αλλιώς τα πράγματα και κυρίως τις κακοτοπιές. Όπως ένας αθλητής όταν πέφτει σηκώνεται για να συνεχίσει το run του, έτσι και εγώ. Μη φοβάστε τίποτα, όλα είναι πραγματοποιήσιμα.

Σας συμβουλεύω να πιάσετε από τώρα στασίδι για του χρόνου. Ο αγώνας προβλέπεται καυτός.

p.s. 1 Πραγματικά θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Βάσω Μπατσομήτρου και την Εβελίνα Σαραντίδη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, σε εκείνο το πρώτο meeting, τρία χρόνια πριν. Κορίτσια θα είμαι για πάντα ευγνώμων για όλη σας την στήριξη!

p.s. 2 Επίσης ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Μπιλιώνη, αυτόν τον φανταστικό 17χρονο freerunner. Ένα από τα πιο καλά παιδιά που έχω γνωρίσει, με ήθος και καλοσύνη, με μια ωριμότητα που δεν συνάδει με την ηλικία του. Αλέξανδρε υπήρξες πολύτιμη βοήθεια!

More Stories
flannel shirt cocktail 1
Flannel Shirt Cocktail