“Δύο ημέρες γεμάτες φως” στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της UNESCO για το Διεθνές Έτος Φωτός στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν διήμερο δράσεων με τίτλο: «Δύο ημέρες γεμάτες φως». Πρόκειται για μια σειρά ανοικτών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015.

Για τους ενήλικες φίλους και φίλες:

Σπουδαίοι ερευνητές και αναγνωρισμένοι επιστήμονες ταξιδεύουν ως την Ελλάδα για να μοιραστούν τις γνώσεις και τη σημαντική εμπειρία τους με το κοινό. Έτσι οι «μεγάλοι» σε ηλικία θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τους:

Dr. Alan Huang (Terabit Corp.)

Dr. Joe Niemela (UNESCO)

Bart van Caenegem (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Καθ. Δημήτρη Συβρίδη (Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Καθ. Ηρακλή Αβραμόπουλο (Ε.Μ.Π.)

Δρ. Δημήτρη Αποστολόπουλο (Ε.Μ.Π.)

Διονύση Σιμόπουλο, Επίτιμο Διευθυντή, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου.

Δρ. Μάνο Κιτσώνα, Διευθυντή, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου.

Δρ. Βάλια Λύρατζη, Υπεύθυνη Λειτουργίας Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ίδρυμα Ευγενίδου, Διδάκτωρ Αστροφυσικής, Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ταυτόχρονα επιστήμονες ερευνητές από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, καθώς και από την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ) ετοιμάζουν ενδιαφέρουσες επιστημονικές παρουσιάσεις.

 

Για τους μικρούς φίλους και τους γονείς τους το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια, αφηγήσεις και πλανηταριακές παραστάσεις που προσκαλούν σε ένα ψυχαγωγικό ταξίδι στην αναζήτηση της έννοιας φως με μεθόδους και τεχνικές που ξετρελαίνουν τους μικρούς ερευνητές και τις μικρές ερευνήτριες.

Φράσεις όπως:
«Στέκομαι, όταν στέκεσαι, κινούμαι, όταν κινείσαι, αδύνατον να είμαι, όπου εσύ δεν είσαι …»
«Ουράνιο Τόξο: Μία πολύχρωμη κορδέλα του ουρανού;»
«Ένα…. Στροβοσκόπιο σε φωτογραφική υπηρεσία»
«Αγγελιαφόρος του Σύμπαντος»
«Οι πολύχρωμες σκιές σου»

…θα γίνουν οι «μυστικοί κωδικοί» που οι νεαροί «επιστήμονες» θα χρησιμοποιήσουν μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Ευγενίδου ώστε να ξεκλειδώσουν το δικό τους παράθυρο γνώσης γύρω από το φαινόμενο του Φωτός και τη φύση του.

Λίγα λόγια για το Φως
Το φως ήταν το πρωταρχικό συστατικό της δημιουργίας του κόσμου. Και πιθανόν όλα να καταλήξουν κάποια στιγμή πάλι σε φως. Το φως σε όλες του τις μορφές – ορατό ή αόρατο – κατακλύζει το σύμπαν. Κι είναι μια έννοια σχεδόν αυτονόητη, οικεία και δεδομένη σε όλους, όπως ο αέρας που αναπνέουμε. Ωστόσο, πάντα συναντάται μια δυσκολία στο να δώσουμε τον ορισμό του ή να το περιγράψουμε.

Ακόμα και οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να το αναλύσουν παρουσιάζοντάς το άλλοτε ως κύμα και άλλοτε ως σωματίδιο, δεχόμενοι τελικά ότι είναι και τα δύο. Πάντα όμως υπάρχουν στιγμές που αυτή η τόσο οικεία έννοια, φανερώνεται σε μορφές που προκαλεί έναν ξαφνικό και ίσως υπέρμετρο θαυμασμό: ένα ηλιοβασίλεμα, ένα ουράνιο τόξο, το λαμπύρισμα του νερού της θάλασσας όταν ξημερώνει, οι κεραυνοί που σκίζουν μια σκοτεινή νύχτα, οι ακτίνες που γλιστρούν μέσα από ένα πυκνό δάσος, το χρώμα του ουρανού το σούρουπο και τόσες ακόμη.

Εκτός από την αποδεδειγμένη, πλέον, και ποικιλότροπη σύνδεση του φωτός με το βιολογικό φαινόμενο της ζωής, στον σύγχρονο κόσμο το φως και το στοιχειώδες συστατικό του, τα φωτόνια, αποτελούν πλέον ένα αγαθό με τεράστια πρακτική αξία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Χάρη στο φως η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κατακτήσει εντυπωσιακή γνώση και έχουν επιτύχει επαναστατικές εφαρμογές για τη θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής της ανθρωπότητας: η αστροφυσική κατάφερε να μελετήσει τη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος, στην ιατρική πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων ή θεραπευτικών τεχνικών βασίζεται στη χρήση laser, ενώ χάρη στις οπτικές ίνες και τη φωτονική τεχνολογία έχει επιτευχθεί η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση των πέντε ηπείρων και το διαδίκτυο έχει τη σημερινή του μορφή.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι μαζί με αναρίθμητους ακόμα οδήγησε την 68η Συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Δεκεμβρίου 2013, να διακηρύξει το έτος 2015 ως Διεθνές Έτος Φωτός. Η ανακήρυξη αυτή δεν αποτελεί μόνο μια άμεση και επίσημη αναγνώριση της σημασίας του φωτός, των εφαρμογών του και των τεχνολογιών που βασίζονται σε αυτό για την πρόοδο της ανθρωπότητας, αλλά αποσκοπεί στην οργάνωση και υλοποίηση δράσεων και δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στην ενημέρωση των πολιτών κάθε ηλικίας σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό συστατικό της ζωής, των εφαρμογών του και των τεχνολογικών οριζόντων που ανοίγονται για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Τοποθεσία: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο
Ημερομηνία: Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Οκτωβρίου
Είσοδος ελεύθερη

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Iggy Pop
Iggy Pop, A$AP Rocky και Tyler, The Creator στη νέα καμπάνια του οίκου Gucci