Quantcast

Θάνος Σαμαράς

Συνέντευξη Κωνσταντίνος Δανός
Φωτογράφιση
 Ιωάννα Χατζηανδρέου

Ο ηθοποιός Θάνος Σαμαράς μιλά για την καθημερινότητά του στην Νέα Υόρκη και για την ζωή του στην Αθήνα, περιφρονώντας την έννοια του αδύνατου.

2 (4)

3 (4)

4 (3)

Πότε έφυγες για Αμερική και ποιοι ήταν οι λόγοι;
Πριν 4 χρόνια. Δεν είμαι σίγουρος ακόμα για τους λόγους. Δεν έγινε με σχέδιο, ούτε σκέψη. Σίγουρα δεν είχε να κάνει με την κρίση. Επεξεργάζομαι τα πράγματα με ένστικτο καθυστερημένου παιδιού ή ενός ζώου. Δεν ακολουθώ σκέψεις, λογικά επιχειρήματα, πιο πολύ βλέπω σχεδιαγράμματα, σχήματα, μια ροή. Αν φτιάξω κάτι, πολύ μετά μου φανερώνονται οι λόγοι και η πρόθεσή μου, παρότι είμαι πολύ ακριβής στη διαδικασία δουλειάς.
Σε καμία περίπτωση δεν ήταν η επιθυμία να κάνω “ διεθνή” καριέρα – αυτός ο γελοίος όρος. Αν δεν ήταν η Νέα Υόρκη, θα ήταν το φεγγάρι, ή ένα πατάρι κάπου.

Τι ήταν αυτό που δεν σου άρεσε στην Ελλάδα;
Ο εαυτός μου.

Έφυγες σε μια περίοδο, νομίζω, που έκανες διάφορα πράγματα εδώ.
Δεν έχω άλλη αντίληψη εαυτού, από αυτή του να είμαι χρήσιμος σε κάτι. Ντρεπόμουν για τις επιδόσεις μου ως ηθοποιός [οκ, ως ηθοποιού], ήθελα να δουλέψω με τα χέρια μου, να μην είμαι εγώ κι ο εγωισμός μου, τα εργαλεία μου.

Τι σου «έδωσε» η Νέα Υόρκη και τι μίσησες εκεί;  Πες μου για την καθημερινότητά σου.
Είμαι από φύση μοναχικός, και εκεί, είμαι τελείως μόνος μα όχι από επιλογή. Εκεί, η φιλία και οι σχέσεις είναι μια διαπραγμάτευση πιο στεγνή, στυγνή ίσως. Ανακάλυψα όμως πως μεγάλο κομμάτι της έμπνευσής μου είναι οι άνθρωποι γύρω μου.

Έκανες ωραία πράγματα αυτά τα χρόνια εκτός Ελλάδας; Νιώθεις δηλαδή ότι πήρες αυτό που ήθελες μέσα από σχέσεις, συνεργασίες, δουλειά;
Από άγνοια και επειδή δε με ενδιέφερε καθόλου, είχα θράσος και ελευθερία και αυτά που έκανα εκεί, βρήκαν έδαφος.

5 (3)

6 (4)

7 (4)

8 (4)

Aν σου ζητούσα να φτιάξεις μια λίστα με τις συνεργασίες που δεν θα ξεχάσεις ποτέ, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ποια θα ήταν το νούμερο ένα και ποια η τελευταία σε σειρά;
Αγαπώ πολύ το Ο κόσμος στο βυθό του Gary Owen στο Αμόρε και το Καθαροί, Πιά της Sarah Kane στις Ροές. Μετανιώνω για κανα-δυό ταινίες. Στο εξωτερικό, όλες οι Ιταλικές Vogue που έκανα, τα εξώφυλλα του W magazine με τους Inez&Vinoodh, και αυτή που θα αποτελέσει και τo κύκνειο editorial μου, το επικείμενο εξώφυλλο Σεπτεμβρίου του Antidote, με τη Guinevere, από τον Miguel Reveriego.

Όταν έφτασες στην Αθήνα, ποια ήταν τα συναισθήματά σου; Πιστεύεις έχουν αλλάξει πράγματα και συνθήκες;
Πάντα ανυπομονώ να πάρω την πρώτη ανάσα από τον αέρα της Αθήνας με το που βγω από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Με τοποθετεί στο σπίτι μου. Στην Αθήνα με τρομάζει η σκληρότητα που αντιλαμβάνομαι μεταξύ των ανθρώπων και δη, φίλων μεταξύ τους. Είμαι ρομαντικός και κάποια πράγματα με τσακίζουν.

Σε τι θεωρείς τον εαυτό σου καλό;
Στην περιφρόνηση της έννοιας του αδύνατου.

Τι θαυμάζεις πιο πολύ σε έναν άνθρωπο και τι απεχθάνεσαι;
Stockholm Syndrome. Έχω έναν μάλλον διαστρεβλωμένο θαυμασμό για τα μάλλον λάθος πράγματα/ανθρώπους.

Tι κάνεις αυτή την περίοδο; Επαγγελματικά σε βρίσκουμε κάπου;
Με βρίσκετε σε μια φάση όπου μου είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση χωρίς να αισθάνομαι ότι ενδεχομένως δεν ξέρω τι λέω ή λέω ανοησίες. Από τις δουλειές, τίποτα ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή. Πώς σας φαίνεται αυτή η σημαντική απάντηση;

Το καλοκαίρι σου πώς θα συνεχιστεί;
Με περιπέτειες.

9 (4)
10 (3)
More Stories
https hypebeast.com image 2022 09 ronan mckenzie acne studios fall winter 2022 denim project home exhibition london uk barbados 0 1
Acne studios x Ronan McKenzie: H συνεργασία και η denim συλλογή F/W22