Quantcast

Mary and The Toxic Game

Ασφυξία.

Πριν λίγες μέρες ένιωσα ότι κάποιος μου έβαλε μια σακούλα στο κεφάλι και περίμενε αργά και βασανιστικά να με δει να σκάω. Ήταν όλη η μέρα μου λίγο περίεργη αλλά δεν ήξερα τι φταίει και δεν ήταν η φάση «Αυτές οι μέρες του μήνα. Ορμόνες. Στοπ». Ήταν κάτι χειρότερο που δεν λύνεται με ένα σπασμολυτικό. Είχα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στη ζωή μου, όχι γιατί τους επιλέγω, αλλά λόγω συνθηκών, που μου προκαλούν ένταση. Νόμιζα ότι μπορώ να βάλω τα όριά μου και το προσπάθησα πολύ αλλά τελικά η διαχείριση είναι δύσκολη.

Ξέρω πως όλοι βιώνετε κάτι παρόμοιο είτε το λένε γκόμενο/α, είτε το λένε αφεντικό, είτε το λένε οικογένεια. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι παντού ή μήπως είναι τοξικές οι ενώσεις των ανθρώπων; Μήπως επιλέγουμε λάθος και βγάζουμε τον τοξικό εαυτό του ατόμου που έχουμε απέναντί μας; Και ενώ, μερικές φορές, η χημεία μιας ανθρώπινης σχέσης, φιλικής ή ερωτικής, φαίνεται υγιής, πώς γίνεται στον πυρήνα της να είναι καταστροφική;

Υπάρχουν δυο είδη τοξικών ανθρώπων. Οι μέτρια τοξικοί άνθρωποι, όπως η μέτρια καυτερή μουστάρδα, και οι επικίνδυνα τοξικοί άνθρωποι, όπως «πήρε φωτιά ο κώλος σου, τρέξε να σωθείς». Όσο εξελιγμένο μοντέλο ανθρώπου και να είσαι, ένας περίγυρος γεμάτος αρνητισμό, πεσιμισμό, θυμό, δραματικό lifestyle και ζήλεια προφανώς και μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία σου και να σε ρίξει σε συναισθηματικό πηγάδι χωρίς πάτο. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κρεμόμαστε από άλλους και να κολλάμε στις κοινωνικές μας σχέσεις. Αφήνουμε τον οποιοδήποτε να «ρουφήξει» ό,τι καλό και δημιουργικό έχουμε μέσα μας. Ξέρετε υπάρχει και η θεωρεία που λέει πως αν οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε βγάζουν τον χειρότερο εαυτό μας και τα πιο κακομούτσουνα συναισθήματα μας, τότε οι προσπάθειές μας για μια επιτυχημένη, χαρούμενη ζωή θα παραμείνουν άκαρπες.

Η τοξικότητα βρίσκεται παντού, είτε κάποιος έχει εμμονές και κακές συνήθειες (ήπια μορφή), είτε κάποιος χρησιμοποιεί βία (βαριά μορφή). Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, παραβίαση της ηθικής σου, της προσωπικότητας σου και των πιστεύω σου. Φυσικά κάποιος θα πεταχτεί και θα πει ότι εσύ επέλεξες αυτό το άτομο δίπλα σου αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Ναι, υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτές αλλά οι πιο δύσκολες είναι τα μέλη της οικογένειας σου (μητέρα, πατέρας, σύζυγος, αδέλφια). Αυτά δεν κόβονται εύκολα αλλά με μεγάλη ευκολία γίνονται τροχοπέδη στη ζωή σου.

Η λύση είναι μόνο μία, δεν υπάρχει άλλη. Απλά τους κόβεις από τη φάση σου. Αν το πρόβλημα είναι στην οικογένειά σου, το συζητάς και μετά παίρνεις τις αποφάσεις σου για το πως θα προχωρήσεις. Αν η σχέση σου είναι τοξική και είσαι τις περισσότερες μέρες δυστυχισμένος, τότε απλά χωρίζεις. Αν δεν ταιριάζεις πλέον με έναν φίλο που τον ήξερες χρόνια και αντί για καλές στιγμές έχετε μόνο μίζερες, απλά του μιλάς για το πως νιώθεις και μετά αποχωρείς. Αν έχεις ένα στρυφνό αφεντικό ή έναν κακό πελάτη, αν σε παίρνει κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στη δουλειά σου ή κόβεις το συμβόλαιο.

Υπάρχουν οι περιπτώσεις των ανθρώπων που η πάστα τους είναι καλή, απλά κάποια περίοδο της ζωής τους θόλωσαν και χάθηκαν. Αυτοί είναι και οι λιγοστές περιπτώσεις που αξίζει να ασχοληθείς και να επιχειρηματολογήσεις γιατί θα ακούσουν αληθινά, θα τους βοηθήσεις να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Έχω ξαναθίξει αυτό το θέμα στο Mary and Me, απλά κάθε φορά με εντυπωσιάζει το πως μπορεί κάποιος να γίνεται τόσο πικρόχολος και η μόνη ικανοποίησή που, apparently, του προσφέρει η καθημερινότητά του είναι αυτή των εκτοξευμένων προσβολών δεξιά και αριστερά.

Αυτές τις μέρες και αυτές τις νύχτες που έρχονται δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιους ανθρώπους στις ζωές σας. Έχουμε άλλα προβλήματα για να σκάσουμε, δεν θα αφήσουμε τις μικρότητες να μας απασχολούν. Πάρτε μια χλωρίνη και καθαρίστε τη σαπίλα. Στο τέλος σημασία θα έχουν μόνο οι στιγμές που ΔΕΝ τους αφήσατε να σας «φάνε», αυτές θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή σας.

#stadiala

More Stories
wonder 18 photo designmuseum danmark 1
Το Design Museum της Κοπεγχάγης ανοίγει ξανά μετά από ανακαίνιση 2 ετών