Quantcast

Mary and The Red Bull X-Fighters

*Αυτό το post γράφτηκε με τα μάτια μιας άσχετης με motocross.

Ενθουσιασμός. Κάτι παράξενο θα συμβεί στην Αθήνα. Το timeline μου έχει γεμίσει από φωτογραφίες και video μέσα από το Λατομείο Μαρμάρου Διονύσου. Περιέργεια. Η μέρα πλησιάζει και ακόμα δεν έχω καταλάβει το μέγεθος της διοργάνωσης, καθότι δεν γνωρίζω από motocross, αναβάτες και tricks. Ακούω ότι το event είναι sold out και σκέφτομαι ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα, ο κόσμος ενδιαφέρεται για ωραία event. Περισσότερος ενθουσιασμός.

Βγαίνω από το αυτοκίνητο και η ενέργεια των ανθρώπων που περπατούσαν προς την είσοδο ήταν απίστευτη. Περπατούσαν πορωμένα προς την πίστα. Δεν μπορούσες να φτάσεις με τα πόδια στον πυρήνα του event, οπότε μικρά βανάκια σε μετέφεραν στον χώρο. Ο οδηγός είπε “μόλις ξεκίνησε η παρουσίαση” και κάπως αγχώθηκα γιατί ήθελα να τα προλάβω όλα.

Κατεβήκαμε. Μπροστά μας, η πίστα. Ω ΝΑΙ! Η μεγαλειώδης, επική πίστα που σε άφηνε άλαλο. Η μεγαλύτερη του φετινού πρωταθλήματος. Αισθάνθηκα ότι είμαι στον πλαντήτη Tatooine και σε λίγο θα περάσει από μπροστά μου ο Skywalker με τη μηχανή του. Μάρμαρα και χώμα στο πιο όμορφο δημιούργημα που έχω δει ποτέ και γύρω γύρω κόσμος να φωνάζει και να χειροκροτεί ασταμάτητα. Τρία επίπεδα μέχρι και επτά μέτρα ύψος με αριστοτεχνικά φτιαγμένες ράμπες και αναχώματα ή αλλιώς super kickers και dirty jumps. Είχα μπει σίγουρα σε έναν καινούργιο κόσμο.

Κυρίες και κύριοι καλωσορίσατε φετινό πρωτάθλημα Freestyle Motocross, Red Bull X-Fighters 2015.

Είναι η ολυμπιάδα του Freestyle Motocross, ένας παγκοσμίου φήμης αγώνας και δώδεκα από τους καλύτερους αναβάτες του κόσμου ήταν εκεί, χαρίζοντας μας μια εμπειρία ζωής με τα απίστευτα skills τους. Στον δικό μου κόσμο μόνο ο Πήτερ Παν μπορεί να πετάξει αλλά μάλλον αυτοί οι τύποι το κάνουν καλύτερα. Αδρεναλίνη, σφίξιμο στο στομάχι τη στιγμή που αναβάτης ετοιμάζεται να εκτελέσει το trick του και ένα συναίσθημα ολοκληρωτικής ευχαρίστησης όταν η μηχανή βρίσκεται πάλι στο χώμα.

Μια βραδιά που θα μείνει στην ιστορία, αφού οι αναβάτες απέδειξαν περίτρανα ότι δεν βρίσκονται εκεί τυχαία. Μηχανές στον αέρα, tricks χωρίς χέρια, περιστροφές και τεράστια άλματα είναι εικόνες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Έπιασα τον εαυτό μου να βγάζει δυο συγκεκριμένους ήχους, “ΑΑΑΑΑ” και “ΟΟΟΥ” σε μορφή τσιρίδας, αφού τα κόλπα ήταν εξωπραγματικά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπεις μέσα σε μια τόσο ιδιαίτερη φάση όπως είναι το motocross και να το ζήσεις στο ζενίθ, όταν δεν το γνωρίζεις, αλλά για μένα αυτή είναι η επιτυχία του Red Bull X-Fighters, ότι κατάφερε να φέρει τον καθέναν από εμάς σε μια κατάσταση ψυχικής έξαρσης.

Και εκεί που σκέφτεσαι ότι δεν μπορεί να πάει καλύτερα ακούς τους παρουσιαστές να λένε για το Alley Oop Flair του Thomas Pages, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που έκανε στην Αθήνα το bike flip, για το Volt Body Varial του Clinton Moore με προσγείωση χωρίς χέρια και για το μοναδικό double backflip που έγινε στην Αθήνα από τον Josh Sheehan. Εγώ πάντως ψάρωσα.

Ο αγώνας FMX, Red Bull X-Fighters Αθήνα 2015, έστεψε νικητή τον Αυστραλό Clinton Moore με μια επική νίκη απέναντι στον Γάλλο Thomas Pages. Δυο στα δυο για τον Moore, ο οποίος το σήκωσε και στην πόλη του Μεξικού. Άφησε στην δεύτερη θέση τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2013, τον Γάλλο Tom Pages ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο επίσης Αυστραλός Rob Adelberg. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο David Rinaldo (αυτός που ήθελα εγώ να νικήσει, όχι γιατί τον ήξερα από πριν αλλά χάρηκα που τον έμαθα. Κουκλάκι.) πέτυχε την καλύτερη θέση στην καριέρα του μέχρι τώρα, κατακτώντας την τέταρτη θέση.

Μεγάλα συγχαρητήρια στους παρουσιαστές της βραδιάς, Δημήτρη Παρασκευόπουλο και Θανάση Χούντρα, οι οποίοι δεν άφησαν το κοινό να “πέσει” ούτε μια στιγμή, έδιναν απίστευτο ρυθμό, κυρίως γιατί και οι ίδιοι το ζούσαν στο 100%. Πιστεύω ότι οι φορές που θα ήθελαν να εκφραστούν σε freestyle ελληνικά, αφού τα tricks ήταν εξωφρενικά, πρέπει να ήταν τουλάχιστον άπειρες. Γελούσα μόνη μου στη σκέψη.

Δεν ξέρω αν έφταιγε το ιερό του μέρους, αφού από μάρμαρα του Λατομείου Διονύσου, πήρε ζωή ο Παρθενώνας αλλά αυτή η αδιάσπαστη ενέργεια των 10.000 ανθρώπων ήταν κάτι το φανταστικό. Αυτή βέβαια είναι και η επιτυχία της Red Bull, είτε πρόκειται για motocross, είτε για παρκούρ είτε για skate, ξέρει να διοργανώνει αξιέπαινα events, να φέρνει κοντά παγκόσμιους αθλητές με τον κόσμο και να σε κάνει να νιώθεις μέρος του όποιου αγώνα.

Βέβαια αυτή η βραδιά τελείωσε με το γνωστό “τα κορίτσια θα είναι πάντα κορίτσια”. Όση τεστοστερόνη κι αν απορροφήσαμε το Red Bull X-Fighters, στο αυτοκίνητο έπαιξε στο τέρμα το “Total Eclipse Of The Heart”.

Cheers.

Φωτογραφία Cover – Ιωσήφ Αλεξιάδης

More Stories
wonder 18 photo designmuseum danmark 1
Το Design Museum της Κοπεγχάγης ανοίγει ξανά μετά από ανακαίνιση 2 ετών