Quantcast

Νιόβη Γκαλίπη

 Interview • Κωνσταντίνος Δανός  Photography • Τάσος Λιόλιος

 

Ένα ταξίδι στην Ινδία, ήταν για την Νιόβη Γκαλίπη η δική της μεγάλη αρχή στον κόσμο της φωτογραφίας.

4

«Ξεκίνησα να φωτογραφίζω πραγματικά τυχαία. Τώρα που κοιτάω πολύ πίσω στην αρχή της ενασχολήσης μου με τη φωτογραφία, διαπιστώνω ότι ένα ταξίδι στην Ινδία ήταν η αφορμή για να πιάσω πρώτη φορά στα χέρια μου τη φωταγραφική μηχανή με τη σκέψη ότι έπρεπε να αιχμαλωτίσω τις στιγμές που έζησα εκεί. Αυτό που δεν ήξερα τότε ήταν ότι αυτό θα με γοήτευε τόσο που θα συνέχιζα να το ακολουθώ στην μέχρι τώρα πορεία μου.»

Φωτογραφία είναι η θύμηση, η απεικόνηση, η νοσταλγία, ο καλύτερος τρόπος για μένα να εκφράσω τα βαθύτερα συναισθηματά μου και μάλλον και η ψυχοθεραπεία μου.

«Μετά το πρώτο μου ταξίδι στην Ινδία αποφάσισα, να ασχοληθώ με τον μαγικό κόσμο της απεικόνησης. Σίγουρα οι περιπλανήσεις μου εκεί δεν είναι μόνο πηγή έμπνευσής αλλά η ουσιαστική αρχή όλου αυτού του φωτογραφικού «ταξιδιού» μου. Ένας τόπος καινούργιος με όμορφες και διαφορετικές μυρωδιές, με αγνούς ανθρώπους,  που με ελκούν και με γοητεύουν κάθε φορά. Η Ινδία θα αποτελεί πάντα την κύρια πηγή της έμπνευσης μου. Κάθε φορά, κάθε τάξιδι και νοιώθω πως τα κυτταρά μου με κάποιο ανέξηγητο τρόπο ανανεώνονται πλήρως .. εκεί δεν χρειάζεται να αναζητήσω την έμπνευση, έρχεται μόνη της χειμαρρώδης και αβίαστα.»

«Το τελευταίο project που ολοκλήρωσα πέρυσι το καλοκαίρι με θέμα τις Νηρηίδες, τη θηλυκή προσωποποίηση της θάλασσας, μπορώ να πω οτι το ξεχωρίζω. Καθώς οι πρωταγωνίστριές των πορτραίτων μου έμπαιναν στο νερό, άρχιζαν να μεταμορφώνονται σιγά – σιγά σε αιθέριες νύμφες της θάλασσας και να γαληνέυουν. Ήταν σαν να εντάσσονται κάπως μαγικά μέσα στο χώρο και σταδιακά να τον κυριεύουν. Ένοιωθαν τόσο οικεία με το περιβάλλον που αποκτούσαν πλήρη ελευθερία κίνησης, με το σώμα να έχει απωλέσει εντελώς την βαρυτητα του. Επέπλεαν ξέγνοιαστες στο νερό, χωρίς το άγχος της στημένης πόζας.»

10

1

11

«Αυτή την περίοδο μπορεί κάποιος να με βρει στην Αλόννησο, από όπου και κατάγομαι. Η φύση αυτού του νησιού και η αλλαγή των εποχών πάντα με ενέπνεε από μικρό παιδί ακόμα. Το επόμενο μου project είναι μια ιδέα και θα παραμείνει ιδέα τουλάχιστον μέχρι και τον Σεπτέμβρη, καθώς στην παρούσα φάση ξεκινώ μία δική μου επιχείρηση και είμαι απόλυτα δοσμένη σε αυτό. Ο Σεπτέμβρης άλλωστε είναι ένας αγαπημένος μελαγχολικός μήνας που με εμπνέει ιδιαίτερα. Ραντεβού το φθινόπωρο λοιπόν.»

«Αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιώ ένα άλλο μεγάλο μου όνειρο, ένα τελείως διαφορετικό project με το όνομα «gaia». Είναι ένας ολόδικος μου χώρος στον τόπο μου, στην παλιά Χώρα της Αλοννήσου, πλημμυρισμένος από πράγματα που αγαπώ να φορώ στην καθημερινότητα μου. Εκεί θα μπορεί κανείς να βρει, εκτός από εμένα, πολλά κοσμήματα, ρούχα, σανδάλια και μεταξώτα μαντήλια σε στυλ bohemian earth, boho, retro και romantic. Έχω βάλει όλη μου την θετική ενέργεια σε αυτό και ελπίζω πραγματικά να πάει καλά.»

7

2

3

«Η Αθήνα έχει αρκετά μεγάλο φωτογραφικό ενδιαφέρον. Πριν δύο χρόνια, έτυχε να συμμετέχω στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Αθήνα, το Athens Photo Festival κι έτσι είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω μόνη, χαμένη μέσα σε σοκάκια της Πλάκας, κάποιες απίστευτες γωνιές μιας άλλης, πιο καλόγουστης εποχής. Οπότε αυτή η αντιφατική πόλη που λέγεται Αθήνα, μιας και τη βλέπω με ιδιαίτερη συμπάθεια, έχει φωτογραφικό ενδιαφέρον.»

«Αισθητική είναι το παν! Ο τρόπος που θα δημιουργήσεις, θα ντυθείς, θα φερθείς, θα μιλήσεις, θα αγαπήσεις. Είναι η πρώτη εντύπωση που θα αφήσεις στον άλλο. Είναι το διαφορετικό που ξεχωρίζει τον καθένα από εμάς.»

«Δεν μπορώ να πώ οτι έχω κάποιον συγκεκριμένο φωτογράφο ώς πρότυπο. Μου έρχονται βέβαια στο μυαλό μεμονωμένες φωτογραφίες που με εντυπωσίασαν, όταν τις πρωτοείδα. Είναι δουλειές διαφορετικών και ετερόκλιτων μεταξύ τους καλλιτεχνών, όπως Gero, Nishe, Oleg Oprisco, Monia Merlo, Laura Makabresku, Serena Biagini και Ines Rehberger.»

6

5

Portfolio Vogue Italia500px.com/Niobe

 

More Stories
artist studio conversion vatraa architecture residential london dezeen 2364 hero2 1704x959 1
Ένα καλλιτεχνικό στούντιο στο Λονδίνο μετατρέπεται σε σύγχρονη κατοικία από το γραφείο VATRAA