Μια «Φωτεινή Κυψέλη» στο κέντρο της Αθήνας

• Reportage Νίκη Κλεισούρα

Μην σκεφτείς: «Μα, έχουμε άλλα, σημαντικότερα προβλήματα». Έτσι δεν γίνεται ποτέ τίποτα.

Με αυτό το απλούστατο -αλλά καθόλου απλοϊκό- σκεπτικό, η ομάδα «Φωτεινή Κυψέλη» επιχειρεί εδώ και περίπου τέσσερις μήνες να «φωταγωγήσει» τους δρόμους της πολύπαθης Κυψέλης και μάλιστα με λιγότερο από μισό ευρώ τον μήνα για κάθε κάτοικο. «Ας ανάψουμε τα φώτα στις εισόδους των πολυκατοικιών και στις βιτρίνες των μαγαζιών μας» σκέφτηκαν τα μέλη της ομάδας κατοίκων και ξεκίνησαν μια εκστρατεία που ρίχνει φως σε κάθε… ύποπτη γωνιά της περιοχής.

Στην καρδιά της «Φωτεινής Κυψέλης» συναντάμε μια παρέα από βέρους Κυψελιώτες, που με ρομαντισμό και αγάπη αναβαθμίζουν την γειτονιά τους και επαναφέρουν στους δρόμους της την ασφάλεια και την αισθητική -έννοιες από καιρό ξεχασμένες στην κάποτε ένδοξη αθηναϊκή συνοικία. Ο εκπαιδευτικός Κώστας Ζαμπέλης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην περιοχή, εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία και κινητοποίησε κατοίκους, αλλά και φίλους της Κυψέλης, ώστε να «ανάψουν τα φώτα τους και να γνωρίσει η συνοικία ξανά την ζεστασιά και την αίγλη που χάνεται πια μέρα με τη μέρα». Πλέον, με την βοήθεια των social media, αλλά και από στόμα σε στόμα, η εκστρατεία έχει καταφέρει να ανάψει ξανά τα φώτα σε δέκα πολυκατοικίες της Κυψέλης (και μάλιστα σε μερικούς από τους πιο κακόφημους δρόμους της, όπως οι: 3ης Σεπτεμβρίου, Αγίου Μελετίου, Αγίας Ζώνης, Φυλής και Λέλας Καραγιάννη), αλλά και να συσπειρώσει μια σφιχτή ομάδα που δουλεύει για αυτό τον σκοπό καθημερινά. «Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε έστω και στο ελάχιστο τη νοοτροπία του κόσμου και να συνεργαστούμε μεταξύ μας, θα καταφέρουμε πολλά, όλοι μαζί! Όποιος συμφωνεί μαζί μας, γίνεται αυτόματα κομμάτι μας» λέει ο Κώστας και συμπληρώνει: «Θαυμάζουμε τους φωτεινούς δρόμους άλλων πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου -όπως το Κολωνάκι-, αλλά και των προαστίων. Γιατί, λοιπόν, να μην φωτίσουμε κι εμείς την γειτονιά μας;».

FOTINI_KIPSELI2

Photo: Raffaele Borreca

«Πριν ξεκινήσουμε την δράση μας στην περιοχή, σκεφτήκαμε πως ήταν αναγκαία μια οικονομική πρόταση, εφόσον θέλαμε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια. Έτσι, μετά από εκτεταμένη έρευνα, καταλήξαμε σε ένα οικονομικό πακέτο που προτείνει την χρήση λαμπτήρων LED οι οποίοι κοστίζουν μόνο πέντε ευρώ και προσφέρουν έως και 90% χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες» εξηγούν τα μέλη της «Φωτεινής Κυψέλης» και παραθέτουν τα στοιχεία τους: «Αν υποθέσουμε πως μια λάμπα λειτουργεί (κατά την χειμερινή περίοδο) για 12 ώρες την ημέρα, η μηνιαία απόδοση στην πολυκατοικία θα είναι 0,36 ευρώ. Στην περίπτωση που η πολυκατοικία διαθέτει οκτώ λάμπες στην είσοδό της, το κόστος μεταφράζεται σε 2,9 ευρώ τον μήνα, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε νοικοκυριό σε μια πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων ανέρχεται στα 0,24 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε, πως μιλάμε για ελάχιστη επιβάρυνση, που όμως μπορεί να αλλάξει ραγδαία την καθημερινότητά μας».

Την ίδια στιγμή, καταστήματα της περιοχής, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού «αγκαλιάζουν» την εκστρατεία, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές, ενώ όπου αυτό θεωρείται αναγκαίο, παρέχονται ηλεκτρολογικές εργασίες σε ειδικές τιμές.

More Stories
artist studio conversion vatraa architecture residential london dezeen 2364 hero2 1704x959 1
Ένα καλλιτεχνικό στούντιο στο Λονδίνο μετατρέπεται σε σύγχρονη κατοικία από το γραφείο VATRAA