Take Five – H Aλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και της μουσικής

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και της μουσικής. Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την πρώτη έκδοση του κλασσικού μυθιστορήματος The Adventures οf Alice in Wonderland, του βρετανού συγγραφέα Louis Carol. Αυτό το σουρεαλιστικό και ψυχεδελικό παραμύθι έχει γνωρίσει πάμπολλες μεταφορές στον κινηματογράφο και έχει εμπνεύσει κάθε είδους εικαστικό. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μουσικοί και ακόμα πιο συγκεκριμένα αυτοί της rock μουσικής σκηνής. Οι οποίοι είδαν στην συγκεκριμένη ιστορία εικόνες τις οποίες ερμήνευσαν και αξιοποίησαν μαζί με τα προσωπικά τους βιώματα ώστε να δημιουργήσουν ορισμένα από τα καλύτερα κομμάτια της δισκογραφίας τους. Ακολουθεί ένα Take Five με πέντε επιλογές από τα καλύτερα τραγούδια που εμπνεύστηκαν από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (στην συνέχεια θ’ αναφέρουμε το έργο με αυτό τον τίτλο, χάριν συντομίας και απλότητας, και όχι με τον κανονικό του τίτλο “Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα Των Θαυμάτων”

 

Jefferson Airplane -White Rabbit

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος, το Surrealistic Pillow. Κυκλοφόρησε σαν single το 1967, ακολουθώντας και επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του πασίγνωστου Somebody To Love που περιλαμβάνεται στο ίδιο άλμπουμ. Το έγραψε η τραγουδίστρια τους, Grace Slick, κατά την περίοδο που έκανε χρήση ναρκωτικών και άρχισε ν’ αναγνωρίζει έμμεσες αναφορές σε αυτά μέσα από τις εικόνες που περιέγραφε το βιβλίο. Το τραγούδι αναφέρεται στους γονείς, έχοντας ως αρχικό σκοπό να τους αποτρέψει από το να διαβάζουν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων στα παιδιά τους.


 

Stevie Nicks – Alice

Έχοντας περάσει μια δύσκολη περίοδο που ήταν γεμάτη καβγάδες ανάμεσα στα μέλη των Fleetwood Mac κατά τη δημιουργία του πολύ επιτυχημένου δίσκου Tango In The Night και έχοντας ν’ αντιμετωπίσει την εξάρτηση της από διάφορες ουσίες, η Stevie Nicks ένιωσε μετέωρη. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η διπολικότητα που προκάλεσαν οι υποχρεώσεις της στο συγκρότημα που έρχονταν σε αντιπαράθεση με τη σόλο καριέρα της, φέρνοντας σαν αποτέλεσμα το δίσκο The Other Side Of The Mirror. To άλμπουμ εμπνέεται κυρίως από τη ζωή της τραγουδίστριας, και σε δεύτερο βαθμό από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Το Alice είναι η πιο άμεση αναφορά ως προς τον τίτλο του, αν και έχει γραφτεί για τη γιαγιά της.


 

The Beatles – Lucy in the Sky with Diamonds

Η Lucy που αναφέρεται στο τραγούδι ήταν υπαρκτό πρόσωπο και ήταν μια συμμαθήτρια του Sean Lennon, γιού του John Lennon, την οποία είχε ζωγραφίσει σε μια εικόνα, ανάμεσα σε αστέρια. Από τ’ αρχικά γράμματα των κύριων λέξεων του τίτλου του κομματιού προκύπτει το L.S.D., κάτι που σε συνδυασμό με τη ψυχεδελική μελωδία και τη θεματική των στίχων που αντλούν έμπνευση από το «τρύπιο» παραμύθι η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, έδωσε την εντύπωση πως αναφερόταν μόνο στη συγκεκριμένη ψυχοτρόπα ουσία. Κάτι στο οποίο συνέβαλε και ο πειραματισμός των μελλών του συγκροτήματος με διάφορες ναρκωτικές ουσίες κατά την περίοδο που ηχογραφήθηκε και το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, στο οποίο περιέχεται το συγκεκριμένο τραγούδι.


 

Sisters of Mercy – Alice

Αν και υπάρχουν αρκετά άλλα τραγούδια που είναι πιο στενά συνδεδεμένα με την Αλίκη στη Χώρα Των Θαυμάτων, η επιλογή αυτού του κομματιού έγινε με κριτήριο τον εμπλουτισμό της τρέχουσας λίστας με μεγαλύτερη ποικιλία ειδών που βρίσκονται κάτω από την ευρύτερη ομπρέλα του όρου rock. To Alice περιέχεται στο ομότιτλο EP των Sisters Of Mercy, που βγήκε το 1983 και ήταν η πρώτη τους κυκλοφορία σε 12” βινύλιο. Οι στίχοι αυτό του post punk τραγουδιού περιέχουν διάφορα στοιχεία από το βιβλίο ενώ την παραγωγή του είχε αναλάβει ο John Ashton, κιθαρίστας και συνθέτης στους The Psychedelic Furs.


 

Franz Ferdinand – The Lobster Quadrille

Το πιο νέο, άμεσο και προφανές από τα τραγούδια αυτού του Take Five ανήκει στους Franz Ferdinand. Οι στίχοι του είναι μια αυτούσια μεταφορά ενός από τα ποιήματα που περιέχονται μέσα στο βιβλίο η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και συγκεκριμένα το ποίημα που τραγουδάει η κλαψιάρα Ψευτο-Χελώνα κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Η αφορμή για την ηχογράφηση του τραγουδιού από το συγκρότημα ήταν η ταινία Alice In Wonderland (2010) του Tim Burton, της blockbuster κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου. Τη μουσική στην ταινία ανέλαβε ο πασίγνωστος κινηματογραφικός συνθέτης Danny Elfman, ενώ ο σκηνοθέτης επιμελήθηκε τη δημιουργία ενός concept δίσκου με τίτλο Almost Alice, διαλέγοντας καλλιτέχνες που ηχογράφησαν εμπνεόμενοι από την ταινία και όχι άμεσα από το βιβλίο. Οι Franz Ferdinand τα κατάφεραν καλύτερα απ’ όλο τον pop σωρό που κατέληξε να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE