Sketcharound: Urban Chinoiserie

Η Κίνα συνιστά ένα πολύ καλά κατασκευασμένο στερεότυπο στα μάτια του κάθε σύγχρονου δυτικού fashion lover. Απο την μία το made in China, συνώνυμο φτηνής κατασκευής και ποιότητας, και απο την άλλη μια βαθία παράδοση τέχνης και ενδυμασίας με τεράστια επίδραση στον κόσμο της μόδας που ανιχνεύεται από τις decadant φετιχιστικές γυναίκες του Galliano, μέχρι τις πανκ geishas του McQueen. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που μας τραβάει την προσοχή είναι το τι πραγματικά συμβαίνει με την σύγχρονη κινεζική μόδα, το καταπόσο υπάρχει και εξελίσσεται αλλά και αν θα καταφέρει να συμφιλιωθεί με τα φαντάσματα της παράδοσης που κουβαλάει.

Το ανερχόμενο κινεζικό brand Sketcharoud, με βάση το Hong Kong, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση σύγχρονης δημιουργίας. Ιδρύθηκε μόλις το 2013 και απο την πρώτη του κίολας εμφάνιση κατάφερε να δηλώσει με σαφήνεια το ιδεολογικό του υπόβαθρο και τις αισθητικές του αρχές. Βασική δομή στην οποία στηρίζεται ολόκληρο το εικαστικό τους σύμπαν είναι η αρχή της καθαρής μόδας χωρίς προσανατολισμό φύλου. Πρόκειται για μια gender bender ποιότητα που προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ρούχων τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες. Ακόμα, οι Sketcharound επικεντρώνονται σε καθαρές μινιμαλ φόρμες, άρτια τεχνική εκτέλεση και ποικίλα αντιφατικά μεταξύ τους υλικά τα οποία σηματοδοτούν ένα διαχρονικά απλό, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηριστικό, αποτέλεσμα. Στην ουσία πρόκειται για μια πιο λιτή, urban εκδοχή των σκοτεινών gothic μοναχών του Rick Owens και της Rei Kawakubo.

SA SS15 lookbook-4

SA SS15 lookbook-2

Στην ss15 συλλογή τους, με τίτλο Grounded Theory, πέφτουμε πάνω σε ασπρόμαυρες μαριονέτες ντυμένες με απλές oversized φούστες, μάυρα πουκάμισα, φορέματα με διαφάνειες και ανδρικά παπούτσια. Έμπνευση πίσω απο τις μίνιμαλ δημιουργίες τους είναι μια αναστοχαστική ματία στο προηγούμενο έργο τους το οποίο προσπάθησαν να αποδομήσουν και να επαναπροτείνουν, δίνοντας μεγάλη έμφαση σε μικρές αλλά πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέριες την ίδιας της κατασκεύης των ρούχων. Η τοποθέτηση των κουμπίων πχ με μια πολύ συγκεκριμένη λεπτή τεχνική χρησιμοποιόντας ίνες από νάιλον, ή τα απότομα ελαστικά κοψίματα στον λαιμό, ενσωματώνονται σε νέες γραμμές και σύνολα. Ο ίδιος ο τίτλος, grounded theory, αναφέρεται σε μια σειρά από μεθοδολογικές θωρίες για την μελέτη της έννοιας της εποχής, κάτι που στην ουσία επιχειρούν και οι ίδιοι ανακυκλώνοντας και επανερμηνεύοντας το έργο τους μέχρι τώρα. Η γεωμετρία και απλότητα του σχεδιασμού είναι σε απόλυτα αρμονική σχέση και με την παρουσίαση της συλλογής, στην οποία και πάλι η έμφαση δίνεται στα ίδια τα κομμάτια, τις μικρές λεπτομέρειες που κρύβουν και σε μια performance art ατμόσφαιρα με κομψά αποδομημένο αισθητικό αποτέλεσμα.

SA SS15 lookbook-18

SA SS15 lookbook-20

Στο τέλος η ποιητική διάθεση, οι urban αναφορές και ο καθαρός μινιμαλισμός μας απομακρύνει απο ένα στερεότυπα φορτισμένο κινεζικό πεδίο και κατασκευάζει ένα αχρονικό και παγκόσμιο έργο. Οι Sketcharound είναι παιδία της γενίας τους, μιας γενίας αποδομιστών των late 00’s με σύγχρονη ματία και απόλυτα προσωπικό στίλ, το οποίο μέσα στην λιτότητα του δεν χωράει σε καμία περίπτωση σε μία τυποποιημένη  εικόνα μιας παλιακής και αναμενόμενης Chinoiserie, γεμάτη χρυσά μπροκάρ, δράκους και μετάξι. Είναι και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καθαρό δημιούργημα της εποχής του, σημάδι ότι ο κινεζικός δράκος εξ ανατολάς του 21ου αιώνα αρχίζει πάλι να βρυχάται, έχοντας αυτή την φορά κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον να μας πεί.

SA SS15 lookbook-8

SA SS15 lookbook-12

SA SS15 lookbook-10

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
saint laurent rive droite exhibition feat
Saint Laurent Rive Droite x Memphis Milano