Street food κατευθείαν από το Μπαγκλαντές, στην οδό Γερανίου

Reportage • Ευαγγελία Βασιλειάδου Photography • Ιωσήφ Αλεξιάδης

Αν συχνάζεις στην Αναξαγόρα και το Ρομάντσο, αποκλείεται να μη σου έχει τραβήξει την προσοχή το σούσουρο γύρω από έναν πρόχειρο πάγκο με φαγώσιμα, στην οδό Γερανίου. Εκεί, άνθρωποι κυρίως από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία απολαμβάνουν, μετά το μεσημέρι, γεύσεις, αρώματα και παραδόσεις. Δεν είχαμε, λοιπόν, παρά να τον επισκεφθούμε και να διαπιστώσουμε τι είναι όλα αυτά μέσα στα πολύχρωμα βαζάκια.

DJ3A7868

Πλησιάζοντας τον πάγκο και συζητώντας με τους πολύ ευγενικούς ανθρώπους που τον πλαισίωναν, μάθαμε πως εδώ προσφέρονται δύο διαφορετικές παρασκευές, ένα χορταστικό snack και κάτι για μετά από αυτό. Το πρώτο, ονόματι Jal Muri, αποτελεί ίσως το πιο φημισμένο street food του Μπαγκλαντές. Μέσα σε μια χάρτινη συσκευασία ανακατεύονται πολλά υλικά, που είναι κομμένα και αποθηκευμένα εκ των προτέρων, έτσι ώστε να μπορείς να το απολαύσεις άμεσα. Πρόκειται για ένα είδος ρυζιού αναμεμειγμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, φασόλια και μάνγκο. Με λάδι και μια σάλτσα μουστάρδας συμπληρώνουν το σύνολο, που αν και είναι μακριά από τις ελληνικές γεύσεις, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

DJ3A7891

DJ3A7875

Η επόμενη παρασκευή είναι το λεγόμενο Paan. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή ενός διεγερτικού που συναντά κανείς σε πολλές ανατολικές χώρες. Σε φύλλα betel τυλίγονται διάφορα είδη καπνού, καρποί areca και διάφορα μπαχαρικά. Το Paan μπορείς να το μασίσεις και να το φτύσεις αλλά ακόμη και να το καταπιείς. Λέγεται πως δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας και είναι εθιστικό. Αφήνει επίσης ένα κόκκινο χρώμα κατά το μάσημά του και συνδέεται με την εμφάνιση πολλών ασθενειών του στόματος και του στομάχου. Εμείς το paan το αποφύγαμε, όχι όμως και το Jal Muri.

DJ3A7847

DJ3A7850

DJ3A7855

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
L’atelier Du Vin Wine: To γαλλικό kit κρασιού με τα συλλεκτικά εργαλεία του 1926