Quantcast

Οι κολεκτίβες μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες

Reportage • Όλια Ιωάννου Photography • Ιωσήφ Αλεξιάδης

Οι κολεκτίβες γεννήθηκαν σε πολλές περιοχές του κόσμου λόγω της οικονομικής κρίσης, παρέχοντας μια ακτίνα ελπίδας ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση στο κοινωνικό μοντέλο που γνωρίζουμε. Πρόκειται για εργατικούς συνεταιρισμούς φτιαγμένους με τη λογική της αυτοδιαχείρισης και όρους που αντιστοιχούν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια χωρίς ιεραρχίες, άνισους μισθούς και αφεντικά. Τα μέλοι των συνεταιρισμών είναι κυρίως νέοι άνθρωποι και άνεργοι που αποφάσισαν να ρισκάρουν δημιουργώντας κάτι «δικό τους» εξερευνώντας νέους τρόπους ζωής για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό όλο αυτό, όμως αρκετές συνεργατικές επιχειρήσεις-κολεκτίβες, στην πόλη μας, άντεξαν στον χρόνο με πολύ κόπο, υπομονή και επιμονή, απέκτησαν το κοινό τους και απότελουν πλέον παράδειγμα προς μίμηση για τους όσους (ξανα)μπαίνουν στην εργασιακή αναζήτηση.

Κρίκος

krikos 1Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Πετράλωνα, 210 9210060

Ο Κρίκος στα Πετράλωνα εδώ και δυο περίπου χρόνια είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που ξεκίνησαν 7 άνεργοι φίλοι. Δημιούργησαν ένα φιλόξενο στέκι για φαγητό και ποτό με χαμηλές τιμές πάνω στον ήσυχο και όμορφο δρόμο της Γ. Κολοκοτρώνη, απέναντι από μια πράσινη πλατεία – την πλατεία Φιλοπάππου.

krikos 7

Μας είπαν ότι προσδοκούν μια κοινωνία: «Χωρίς ρατσισμό, υπεροψία και εκμετάλευση, θέλουμε να μοιράζονται όλα δίκαια και ίσα. Η δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στην αρχή ήταν στην κατανομή ευθυνών αλλά στην πορεία ο καθένας βρήκε την κλίση του σε αυτό το εγχείρημα. Μας ενδιαφέρει η αλληλεγύη στην καθημερινότητα δηλαδή να μπει κάποιος και να του δώσουμε ότι χρειάζεται ή να του κόψουμε χρήματα… Η συμβουλή μας προς τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν μια κολεκτίβα είναι ότι από την αρχή πρέπει να βάλουν το πλαίσιο των στόχων και να εξετάσουν το κοινό τους όραμα. Αν ενωθούν οι δυνάμεις δημιουργείται κάτι όμορφο και ο κόσμος το αναγνωρίζει αυτό.»

Ο Κρίκος ενώνει τους μικρούς και πρωτοπόρους παραγωγούς του εναλλακτικού εμπορίου με νέους καλλιτέχνες και ανθρώπους που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις. Κρασί από την Κεφαλονιά, ρακή από την Κρήτη, τυρί από την Αργολίδα αλλά και χειροποίητες πίτες όπως η κοτόπιτα και η μανιταρόπιτα και πολλά άλλα μεζεδάκια και εδέσματα συνυπάρχουν μαζί με μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις χειροτεχνίας και φωτογραφίας και μπαζάρ με χειροποίητα κοσμήματα, σαπούνια, λικέρ και αιθέρια έλαια. Περισσότερα για τις δράσεις τους θα βρείτε στο http://www.kafeneiokrikos.gr/.

 

Youkali

youkali 1Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι

Μια παρέα φίλων μάζεψε ανκυκλώσιμα και παραμελημένα υλικά από την πλατεία Μεσολογγίου για να διακοσμήσει και να φτιάξει ένα μικρό στέκι. Το Υoukali, όνομα εμπνευσμένο από τραγούδι του Kurt Weill, σημαίνει η ουτοπία που γίνεται πραγματικότητα.

youkali 3

«Ξεκινήσαμε 7 άτομα, κάποιοι άνεργοι και κάποιοι οχι. Δεν γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας ο ένας έφερε τον άλλον συνδεοντάς μας η κοινή επιθυμία για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας χωρίς αφεντικά και υπαλλήλους. Στους στόχους μας είναι επίσης να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερα προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου καθώς και να βιοποριζόμαστε με ισοτιμία και αλληλεγγύη αφού θεωρούμε οτι αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας δίκαιης κοινωνίας και θέλαμε να τα εφαρμόσουμε στον χώρο εργασίας μας. Το εγχείρημα λειτουργεί και αποδίδει καθημερινά καρπούς προσωπικής εξέλιξης μέσα απο εβδομαδιαίες συνελέυσεις λαμβάνοντας συλλογικά όλες τις αποφάσεις και μαθαίνοντας να έχουμε συνευθύνη. Σε ομάδες που ξεκινάνε μια κολεκτίβα θα λέγαμε οτι το σημαντικότερο είναι να έχουν κοινό στόχο που να μην είναι μόνο βιοποριστικός ή ιδεολογικός αλλά και τα δύο.»

youkali 6

«Χρησιμοποιούμε αρκετά προϊόντα απο μικρούς παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες απο Κρήτη, Πελοπόννησο, Τρίπολη Τύρναβο. Η σπεσιαλιτέ μας είναι η μπρουσκέτα πέστροφας με πράσινη σαλάτα.»

«Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης συλλογικοτήτων και οι εκδηλώσεις μας είναι μουσικές, θεατρικές, παρουσιάσεις βιβλίων και μπαζαρ χειροποίητων κατασκευών.» http://youkalicafe.blogspot.gr/

 

Lacandona

lacandona 1Ηπίτου 4, Σύνταγμα, τηλ: 2110125653

Τέσσερις κοπέλες με διαφορετικές κατευθύνσεις σπουδων το 2011 ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν ένα μικρό και όμορφο στέκι στον ήσυχο πεζόδρομο της Ηπίτου. Η Lacandona λειτουργεί ως παντοπωλείο και καφενείο με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου και μικρών παραγωγών από την Ελλάδα και τον αναπτυσσόμενο κόσμο ένω στον επάνω όροφο μπορεί κανείς να μελετήσει, να δανειστεί ή να αγοράσει βιβλία από την κολεκτίβα εκδόσεων.

lacandona 2

«Πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο και για πολλούς μήνες ψάχναμε να βρούμε έναν χώρο με μικρό ενοίκιο. Όταν τον βρήκαμε ρίξαμε πολλή δουλειά. Συνεργαζόμαστε με Έλληνες παραγωγούς από την Κρήτη μέχρι την Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε τις ίδιες ευθύνες, τις ίδιες αποδοχές και κάθε μεσημέρι έχουμε συνέλευση όπου χωρίζουμε τις αρμοδιότητές μας και κοιτάμε τις παραγγελίες μας. Μέσα από αυτό το εγχείρημα γίναμε οικογένεια και αναπτύχθηκε μια τεράστια εμπιστοσύνη και αγάπη μεταξύ μας. Χρειάζεται υπομονή, κουράγιο, αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα καλή διάθεση γιατί είναι δύσκολος δρόμος. Πέρα από αυτά που πουλάμε διοργανώνουμε εργαστήρια σαπουνιού, εργαστήρια για σπόρους, για φυτά και για βότανα.»

lacandona 10

Η Lacandona λειτουργεί καθημερινά ως τις 21.00, τις Παρασκευές μέχρι την 01:00, και το Σάββατο από τις 11.00 ως τις 17.00. http://www.lacandona.gr/index.php/el/

More Stories
https hypebeast.com image 2022 11 sweden vacation home studio he architecture 11 1
Η νέα εξοχική κατοικία του Studio He που δημιουργήθηκε για τους ιδιοκτήτες του