Φωτογραφική έκθεση των πωλητών της «Σχεδίας»

Οκτώ πωλητές της «Σχεδίας» φωτογραφίζουν. Δείτε την πόλη μέσα από τα μάτια τους.

Ογδόντα συνολικά εικόνες της Αθήνας που ανακάλυψαν και αιχμαλώτισαν με το φωτογραφικό τους φακό οκτώ πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», παρουσιάζονται σε έκθεση στη Στέγη, από τις 28 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου. Τα φωτογραφικά έργα διατίθενται προς πώληση και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των ίδιων των δημιουργών.

Τον Οκτώβριο του 2013, οκτώ διανομείς του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», που είναι ή έχουν υπάρξει άστεγοι, πήραν στα χέρια τους από μια φωτογραφική μηχανή. Αποστολή τους ήταν να αποτυπώσουν τη ζωή στην πόλη από τη δική τους μοναδική οπτική. Να καταγράψουν, χωρίς περιορισμούς και αναστολές, αυτά που τους γοητεύουν, αυτά που τους κινούν το ενδιαφέρον, να μας δείξουν την πόλη μέσα από τα δικά τους μάτια. Ο γνωστός φωτογράφος Νίκος Πηλός ανέλαβε να τους κάνει μαθήματα φωτογραφίας, να τους βοηθήσει να δουν πέρα από το διάφραγμα.

Μια Στέγη για τη Σχεδία 0019

Η συνεργασία Στέγης, Ιδρύματος Ωνάση και «Σχεδίας» δεν ξεκινά ούτε ολοκληρώνεται με αυτή την έκθεση. Πρόκειται για μία ισότιμη σχέση ουσίας, που ξεκινά από την παραδοχή ότι κάθε κατάσταση ζωής μπορεί να συμβεί στον καθένα, από την αναγνώριση ότι όποιος κλείνει τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει γύρω του δεν μπορεί να λογίζεται ως πολίτης. Και πρόκειται για μία σχέση που χτίζεται πάνω στην κοινή πεποίθηση ότι η ενεργοποίηση του ανθρώπου που βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό, η ανάπτυξη νέων ερεθισμάτων και μέσων επικοινωνίας και η δημιουργία είναι τα εργαλεία που οδηγούν στην κοινωνική ένταξη. Η έκθεση φωτογραφίας των πωλητών της «Σχεδίας» στη Στέγη είναι ένα γεγονός ξεχωριστό. Γιατί βοηθά εμάς πια, να δούμε πιο πολλά, πιο πολύ. Ανοίγει τους δικούς μας ορίζοντες. Αυτό που βλέπουμε στις εικόνες αυτές τελικά, είναι η δύναμη εκείνων που στην γκρίζα άσφαλτο, φωτογραφίζουν τον αντικατοπτρισμό του φωτός που σχηματίζει ένα ουράνιο τόξο.

 

«Σχεδία»

Η «Σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org). Η «Σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από την κοινωνική απομόνωση και τον αποκλεισμό. Αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Μια Στέγη για τη Σχεδία 0016

 

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Διάρκεια έκθεσης:
 28 Απριλίου – 10 Μαΐου 2015
Εγκαίνια έκθεσης: 27 Απριλίου
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12:00 – 21:00

 

Φωτογράφοι
Λευτέρης Ελευθεράκης
Μπέσσυ Ζαχάρη
Γιάννης Κώτσος
Χρήστος Μπακογιάννης
Αλέξανδρος Νάνος
Ματίνα Πασχάλη
Ιουλία Συμεωνίδου
Γιάννης Φωκάς

 

Επιμέλεια
Νίκος Πηλός (φωτοειδησεογράφος)

 

Διοργάνωση
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Περιοδικό δρόμου «Σχεδία»

 

Υποστήριξη
Ίδρυμα Ωνάση

 

Τιμοκατάλογος έργων
Εκτύπωση metal print (glossy): 230€ το μονό (80X60εκ) & 280€ το δίπτυχο (140X53εκ).
Εκτύπωση lambda (φωτογραφικό χαρτί ματ): 40€ το μονό (80Χ60εκ) &  60€ το δίπτυχο (140Χ53εκ)
Καρτ ποστάλ (ματ) 28Χ13εκ: 3€

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE