Quantcast

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Αθηνών

• Reportage Ευαγγελία Βασιλειάδου  • Photography Ιωσήφ Αλεξιάδης

Όσο είσαι νέος και ακμαίος, είναι δύσκολο να αντιληφθείς το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάποιος στην τρίτη ηλικία. Έχοντας την επιθυμία να βρεθούμε ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν αφήσει πολύ πίσω τους τα προτερήματα και τις χαρές της νιότης και περνούν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους σε κάποιο ίδρυμα, επιλέξαμε να επισκεφτούμε το γηροκομείο Αθηνών στους Αμπελόκηπους. Με έτος ιδρύσεώς του το 1864, φιλοξενεί σήμερα 150 περίπου ηλικιωμένους, αριθμός πολύ μικρότερος σε σχέση με παλιότερα που το προσωπικό ήταν περισσότερο και τα προβλήματα πολύ πιο λίγα.

DJ3A7696

DJ3A7690

Περνώντας την πύλη που βρίσκεται επί της οδού Λάμψα, αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη, κατάφυτη έκταση με πολλά κτήρια, όμορφα δρομάκια και τον δικό της Ναό. Ο φύλακας μας εξηγεί πως η είσοδος επιτρέπεται στον καθένα που δεν θα του φανεί ύποπτος και μας ενημερώνει πως πολλοί περνούν από τον χώρο για να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, να κάνουν περίπατο και να πάρουν καθαρό αέρα. Από την άλλη, οι τρόφιμοι του ιδρύματος δεν χαίρονται προς το παρόν τον εξωτερικό περίβολο, αφού, όπως μας εξηγεί το προσωπικό, ο καιρός δεν βοηθάει ακόμη και πολλοί από αυτούς είναι κλινίρεις.

Μπαίνοντας σε ένα από τα κτήρια το σκηνικό είναι έτσι όπως περίπου το φανταζόμασταν. Μεγάλοι, φωτεινοί χώροι υποδοχής εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα (παλιομοδίτικα) έπιπλα, διαμορφώνουν μικρά σαλονάκια όπου οι ηλικιωμένοι περνούν την ώρα τους, λέγοντας ιστορίες. Κάποιοι άλλοι παραμένουν σιωπηλοί δίνοντας την αίσθηση πως η παρουσία και μόνο του διπλανού είναι αρκετή. Πολλοί από αυτούς όπως πληροφορούμαστε  πάσχουν από άνοια ή Alzheimer, ασθένειες συνήθεις στις ηλικίες αυτές. ‘Οσοι αντιλαμβάνονται την παρουσία μας, μοιράζουν γενναιόδωρα χαμόγελα. Η ανάγκη για κάτι που θα σπάσει τη ρουτίνα της καθημερινότητας είναι εμφανής.

DJ3A7671

DJ3A7691

Τα δωμάτια που εκτείνονται στον επάνω όροφο είναι αρκετά μικρά, δίκλινα αλλά τακτοποιημένα και καθαρά. Οι κυρίες που διαμένουν σε ένα από αυτά έχουν περιποιηθεί για να μας υποδεχτούν. Η μία νεότερη και πιο ζωηρή, η άλλη ήσυχη, μοιάζει να τα έχει λίγο χαμένα. Μας εξηγούν πως είναι φίλες και πως νιώθουν το ίδρυμα σαν σπίτι τους και το σύνολο των ανθρώπων που μένουν και εργάζονται σε αυτό σαν οικογένειά τους. Οι ζωές τους πολύ διαφορετικές και οι λόγοι που τις οδήγησαν στον χώρο αυτό επίσης. «Εδώ θα ακούσετε πολλές ιστορίες» μας λένε, «άλλες χαρούμενες και άλλες λυπητερές, όπως συμβαίνει και στον κόσμο έξω από το ίδρυμα». Όταν τις ρωτήσαμε πως περνούν τον χρόνο τους μας απάντησαν πως ξυπνούν νωρίς, παίρνουν πρωινό, βοηθούν πολύ η μια την άλλη σε ότι χρειαστεί, βλέπουν τηλεόραση και τα βράδια μαζεύονται για να κάνουν αυτό που έχουν πιο πολύ ανάγκη,δηλαδή παρέα. Ιστορίες, γέλια και λόγια όμορφα γεμίζουν το δωμάτιο. Μας δείχνουν ζωγραφιές από όταν παρακολουθούσαν μαθήματα ζωγραφικής που παραδίδονταν στο ίδρυμα αλλά σταμάτησαν λόγω κρίσης. «Ελπίζουμε να αρχίσουν σύντομα πάλι» μας λένε χαμογελαστά. Από την άναρχη συζήτησή μας που περιείχε εξιστορήσεις ,χαχανητά και συγκίνηση κρατάω δύο πράγματα. Το παράπονο για την προκατάληψη προς τους ανθρώπους που ζουν στα ιδρύματα και το ότι ονειρέυονται και ερωτεύονται ακόμη.

DJ3A7684

Συζητώντας μαζί τους αλλά και με το προσωπικό αντιλαμβανόμαστε πως η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχει επιρεάσει και το ίδρυμα ,που μπορεί να προσφέρει με αξιοπρέπεια τα απαραίτητα σε πολύ λιγότερους συνανθρώπους μας σε σχέση με παλαιότερα λόγω έλλειψης προσωπικού και όχι μόνο. Η ατομική πρωτοβουλία όμως είναι εδώ για να συμπληρώσει τα όποια κενά και σε αυτή την περίπτωση. Η γειτονιά των Αμπελοκήπων είναι πάντα κοντά σε ότι χρειαστεί. «Προχθές μια γειτόνισσα μαγείρεψε για το σύνολο των τροφίμων επειδή απλά το ήθελε», μας εξηγούν. Πολιτιστικοί σύλλογοι και διάφορες ομάδες από παντού οργανώνουν μουσικές βραδιές και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, για να προσφέρουν από τη μεριά τους αυτό που μπορούν και να ψυχαγωγήσουν αυτούς τους ανθρώπους που σε αυτό το στάδιο της ζωής τους έχουν ανάγκη ότι και τα μικρά παιδιά.Φροντίδα και αγάπη.

DJ3A7703

DJ3A7712

DJ3A7729

  

More Stories
viva magenta pantone colour year 2023 dezeen 2364 col 12 1704x1136 1
Viva Magenta: Το χρώμα του 2023 ανακοινώθηκε από την Pantone