Quantcast

Άνω Πετράλωνα σημαίνει γειτονιά

• Reportage Ευαγγελία Βασιλειάδου  • Photography Ιωσήφ Αλεξιάδης

 

Αν υπάρχει μια περιοχή στο κέντρο που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης και χαίρει της εκτίμησης των νέων ανθρώπων, οι οποίοι την επιλέγουν για τη διαμονή και τη διασκέδασή τους, αυτή είναι τα Άνω Πετράλωνα. Όντας μια συνοικία στην καρδιά της πόλης και συνορεύοντας με το Θησείο, τα Πετράλωνα από το 2006 περίπου, μετατράπηκαν σιγά σιγά σε αγαπημένο προορισμό χωρίς να χάσουν το έως τότε λαϊκό τους χρώμα. Άνθρωποι κυρίως νεαρής ηλικίας και με καλλιτεχνικές ιδιότητες και διαθέσεις, βρήκαν στα Άνω Πετράλωνα αυτό που τους ταιριάζει σαν τόπος διαμονής και νέοι επιχειρηματίες με φρέσκες ιδέες επέλεξαν την περιοχή για τα εγχειρήματά τους.

Με κεντρικό πυρήνα την πλατεία Μερκούρη και την περιοχή γύρω από την Τρώων και τη Δημοφώντος, πολλοί Αθηναίοι επέλεξαν να μετακομίσουν κάπου τριγύρω και ακόμα περισσότεροι να την επισκέπτονται καθημερινά για φαγητό, ποτό ή απλά για να βολτάρουν στα όμορφα στενά της. Ηλεκτρικός, λεωφορεία και τρόλεϊ κάνουν την συνοικία εύκολα προσβάσιμη και οι επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές, συμβάλλοντας στη σταθερή ανάπτυξη της περιοχής σε καιρούς κρίσης. Οι παλιές μονοκατοικίες και τα αμέτρητα διώροφα σου δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι στην επαρχία και οι προσπάθειες των κατοίκων να διατηρήσει η περιοχή τον χαρακτήρα της, παρόλη την αλλαγή της, είναι ονομαστές. Τα Άνω Πετράλωνα έχουν αυτό το μαγικό του να βρίσκεσαι πολύ κοντά στο κέντρο και να απολαμβάνεις τα θετικά μιας γειτονιάς ενός χωριού. Οι κάτοικοι είναι χαλαροί, φιλικοί και ως επί το πλείστον γνωρίζονται μεταξύ τους, η λαϊκή στην Καλλισθένους είναι ιδανική εβδομαδιαία περίσταση για φθηνές αγορές και κοινωνικοποίηση και ο λόφος του Φιλοπάππου πολύ κοντά για σύντομες αυθόρμητες αποδράσεις. Φρέσκος αέρας και αρκετό πράσινο προσδίδουν στην ποιότητα της καθημερινότητας και οι πολλές επιλογές για έξοδο σε κάνουν να μη θες να απομακρυνθείς. Όποιος επίσης έχει δει την ελληνική ταινία του 1961 «η συνοικία το Όνειρο» είναι πολύ πιθανό να γνωρίζει πως αναφέρεται στα πέτρινα γραφικά σπίτια των Μικρασιατών προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή, τα περίφημα «Ατταλειώτικα».

DJ3A7230ΖΕΦΥΡΟΣ, Τρώων 36

Σημείο αναφοράς για την γειτονιά αποτελεί το θερινό σινεμά «ο Ζέφυρος» στην Τρώων που με προβολές επιλεγμένων ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο αποτελεί στέκι των σινεφίλ της Αθήνας κάθε σεζόν. Στον ίδιο δρόμο μαγαζάκια για καφέ, τσίπουρο ή ποτό έχουν πολλαπλασιαστεί και οι επιλογές είναι πολλές με σταθερές αξίες το γαλλικό εστιατόρiο «chez Lucien» και το «Άστερ» για όσους αγαπούν τις ιδιαίτερες γεύσεις από ελληνικά αγνά προϊόντα. Στην πλατεία Μερκούρη συναντάμε ένα παρόμοιο σκηνικό με τη «Βραζιλιάνα» να είναι το σήμα κατατεθέν, αφού είναι το μπαρ που έφερνε και φέρνει κόσμο στα Πετράλωνα από όλες τις περιοχες της Αθήνας. Η «Κάππαρη» με την όμορφη αυλή της στην Δωριέων προσφέρεται προς ικανοποίηση των καλοφαγάδων και πολλά άλλα παλιότερα και νεότερα στέκια σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις τριγύρω. Αν προχωρήσουμε προς τη Δημοφώντος εκεί που συναντά την Κυδαντινών μας περιμένει ένα από τα πιο συμπαθητικά μπαρ της πόλης , το «Κλουβί». Γωνιακό και φωτεινό, με ωραίες μουσικές και καλοφτιαγμένα ποτά σε κερδίζει αμέσως. Ο «Κύριος Χου» απέναντι και ο «Μπάμπουρας» αρκετά πιο κάτω κάνουν τη Δημοφώντος δημοφιλή προορισμό για έξοδο όλες τις ώρες της μέρας. Στη γειτονιά προστέθηκε τον τελευταίο χρόνο το ταϋλανδέζικο εστιατόριο «Blue Bamboo» που μαζί με το «Κρέας» που βρίσκεται απέναντι και το απίθανο πανκ μπιστρό «Θείο Τραγί», αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό.

unnamed
Blue Bamboo, Κυδαντιδών 24

DJ3A7162

Το Κreas, Δημοφώντος 96

DJ3A7313
Μπάμπουρας, Δημοφώντος 43

DJ3A7175
Κλουβί, Κυδαντινών & Δημοφώντος 57

DJ3A7244
Άστερ, Τρώων 48

DJ3A7287
ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΑ, Αρκάδων 4

DJ3A7149
Chez Lucien, Τρώων 32

DJ3A7154
KΥΡΙΟΣ ΧΟΥ, Υπερίωνος 1 και Δημοφώντος

DJ3A7265
Το Θείο Τραγί, Κυδαντιδών 36

DJ3A7302
Κάππαρη, Δωριέων 36

More Stories
harvard cocktail recipe 1
Harvard Cocktail Recipe