Quantcast

Οι μέρες στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου

• Reportage Ευαγγελία Βασιλειάδου • Photography Ιωσήφ Αλεξιάδης

Τα φοιτητικά χρόνια αποτελούν σταθμό στη ζωή όσων τα χάρηκαν. Πρώτη φορά μακριά από το σπίτι και το φαγητό της μαμάς, πιθανότατα σε κάποια άλλη πόλη αν όχι χώρα, η αίσθηση πλήρους ανεξαρτησίας και τα πολλά ξενύχτια είναι μεγάλη υπόθεση. Πέρα από αυτά όμως, το να είσαι φοιτητής σημαίνει πως έχεις εξ’ολοκλήρου την ευθύνη του εαυτού σου, πως διαθέτεις τον χρόνο σου όπως σου αρέσει και πως έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, μακριά από το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Διερωτώμενοι, λοιπόν, πώς περνάνε τον χρόνο τους οι φοιτητές σήμερα, επισκεφθήκαμε τις εστίες του Ζωγράφου και μιλήσαμε μαζί τους ανάμεσα σε περιπάτους και διαλείμματα για μεσημεριανό στη λέσχη.

DJ3A6629

DJ3A6537

DJ3A6675

Οι εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούνται από τέσσερα κτήρια (Α-Δ), τα οποία αν και υπέστησαν κάποια ανακαίνιση το 2004 επί Ολυμπιακών Αγώνων, είναι εμφανές ότι οι υποδομές τους περιορίζονται στα βασικά σε σχέση με αντίστοιχες του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να πτοεί καθόλου όσους ζουν εκεί, αφού η εντύπωση που μας δόθηκε είναι πως όποιος θέλει να περάσει όμορφα και να είναι δημιουργικός, το κάνει. Μπαίνοντας στον χώρο υποδοχής πέσαμε πάνω σε ένα παρεάκι που παρακολουθούσε μια παρτίδα πινγκ-πονγκ και μετά από αρκετές βόλτες στους χώρους τριγύρω καταλάβαμε πως το άθλημα εκτιμάται πολύ από τον φοιτητόκοσμο. Η λέσχη που βρίσκεται στο πρώτο κτίριο είναι ένα μέρος όπου συναντιούνται φίλοι και γνωστοί, μιας και όπως μας εξηγούν το φαγητό τους αφήνει ικανοποιημένους. Οι ίδιοι μάλιστα μπορούν να παρέμβουν για αλλαγές αν αυτό χρειαστεί μέσω της γενικής συνέλευσης. Ένα αναγνωστήριο λειτουργεί για όσους δεν θέλουν να απομονώνονται στα δωμάτια τους διαβάζοντας και το κλειστό γυμναστήριο την Τετάρτη το πρωί ήταν γεμάτο από ανθρώπους που έπαιζαν ομαδικά παιχνίδια είτε γυμνάζονταν. Τα γήπεδα στον εξωτερικό χώρο ζωντανεύουν τους θερμούς μήνες και πολλοί επιδίδονται σε τρέξιμο και περπάτημα, αφού οι εστίες είναι χτισμένες μέσα στο πράσινο.

DJ3A6525

DJ3A6601

DJ3A6631

Σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίησή τους και την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, αλλά και βασικό μέσο ψυχαγωγίας μας ενημέρωσαν πως είναι οι διάφορες ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και που συζητούν ανοιχτά για τα θέματα της εστίας και όχι μόνο. Μαθήματα ξένων γλωσσών από φοιτητές σε φοιτητές, πολιτιστικές ομάδες με αντικείμενο τον χορό, το θέατρο και τον κινηματογράφο και αθλητικοί σύλλογοι σε περιμένουν για να δοκιμάσεις, να περάσεις δημιουργικά την ώρα σου και ίσως να ανακαλύψεις κάτι νέο για τον εαυτό σου. Οι οργανωμένες εκδρομές σε εσωτερικό και εξωτερικό, επίσης, είναι μια ωραία ευκαιρία για απόδραση και τα parties είναι γνωστή παράδοση για εστιακούς και μη. Με το ετήσιο τριήμερο φεστιβάλ προ των πυλών στα τέλη του Μαΐου και την οργάνωση μιας ημέρας εθελοντικής αιμοδοσίας οι πολιτιστικές ομάδες με χαρακτηριστικά την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την εξωστρέφεια έχουν πολλή δουλειά αυτό το διάστημα.

DJ3A6569

DJ3A6575

Όπως μας εξήγησε ο Άρης από το Μεσολόγγι, φοιτητής στο Μ.Ι.Θ.Ε., που έτυχε να είναι και ο βασικός ξεναγός μας, το να βρίσκεσαι από την οικογενειακή θαλπωρή σε έναν χώρο με άτομα από όλα τα μέρη της Ελλάδας είναι μεγάλο σχολείο. Η ανοχή και η καλή προαίρεση είναι πολύτιμα όπλα και η εστία, επιτρέποντας την είσοδο στον οποιονδήποτε, παύει να είναι ένας απλός χώρος διαμονής και μετατρέπεται σε ένα ελευθεριακό περιβάλλον αλληλεπίδρασης. Ο κάθε όροφος είναι και μια γειτονιά, φιλίες δημιουργούνται εύκολα, σπουδαστές συνυπάρχουν με τα κατοικίδιά τους στα μικρά δωμάτια και κάθε είδους βοήθεια προσφέρεται απλόχερα τις περισσότερες φορές. Διαφωνίες βέβαια, δεν γίνεται να λείπουν, λύνονται όμως στην πλειοψηφία τους με κουβέντα. Μας εξηγεί πως είναι ένας μικρόκοσμος και αν δεν θέλεις να φεύγεις μακριά από την πανεπιστημιούπολη συχνά, υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις εντός και περίπου 1000 άτομα να συναναστραφείς.

DJ3A6530

 

More Stories
1669907274 jimmy choo x timberland 8 inch puffer boot 1
Jimmy Choo x Timberland: Η νέα συνεργασία που εμπνέεται από τη Νέα Υόρκη